Zadnjih nekoliko godina, kako nam govore i statistički podaci, imamo sve veći procenat stanovništva sa kardio-vaskularnim oboljenjima. Posebno zabrinjava činjenica da je danas sve više mladih koji imaju problem sa visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom), sa aritmijom srca, učestalim zamaranjem i sl.

Razlog za ovakve poražavajuće statističke podatke je više nego očigledan. Naime, svesni smo toga koliko se danas brzo živi, ljudi su sve više pod stresom jer ne uspevaju da postignu sve svoje obaveze da završe na vreme, a sve to itekako utiče na njihovo zdravstveno stanje. Dakle, stres udružen sa lošim životnim navikama poput konzumiranja duvana, alkohola, nedovoljna ili nikakva fizička aktivnost kao i nezdrava ishrana predstavljaju glavne okidače za nastanak mnogih bolesti, između ostalih, i bolesti srca.

Višak termina kod nekog dobrog interniste je nešto što se uvek traži, pa pacijenti neretko čekaju i po nekoliko meseci kako bi obavili kompletan pregled i konsultacije sa njim. Pregled kod kardio-vaskularnog hirurga podrazumeva sledeće analize: EKG srca, ultrazvuk srca, merenje krvnog pritiska i sl. Pojedini lekari traže od pacijenata da odrade i kompletnu krvnu sliku, kao i hormone štitne žlezde.

Ultrazvuk srca – šta podrazumeva i kako se izvodi?

Prilikom odlaska kod interniste, neizostavan deo pregleda između ostalog predstavlja i ultrazvuk srca na kojem se može uočiti bilo kakva nepravilnost poput šuma na srcu, oštećeni krvni sudovi i dr. Lekar pomoću ultra-zvučnog aparata jasno može videti u kakvom se stanju nalazi srce pacijenta, tj. da li ima potrebe za nekom vrstom terapije ili ne.

Reč je o neinvazivnoj i potpuno bezbednoj metodi pa samim tim ultarzvuk srca može se uraditi u bilo kojoj starosnoj dobi, kao i bez obzira na tegobe koje pacijenti osećaju. Pregled se obavlja tako što pacijent najpre leži na leđima a zatim se bočno okreće na levu stranu pri čemu levu ruku drži blago savijenu ispod glave, kako bi lekar imao najbolji pristup prilikom ultarzvučnog pregleda.

Kod kojih pacijenata je obavezno odraditi ultrazvuk srca?

Pacijenti koji sumnjaju da boluju od angine pectoris, kao i svi oni koji su nekada imali infarkt miokarda su u obavezi da što pre odu na ultarzvuk srca. Isto tako, svi oni koji duže vreme boluju od hipertenzije ili im je otkriven šum na srcu takođe moraju da idu na redovne kontrole kod izabranog lekara.

Osobe koje boluju od dijabetesa, kao i osobe kod kojih su noge često otečene i koji osećaju zujanje u ušima ili imaju učestale glavobolje, trebalo bi da zakažu pregled kod nekog kardio – vaskularnog hirurga.

Šta nakon obavljenog ultrazvuka?

Ultrazvuk srca je pregled koji ne traje duže od desetak minuta, s obzirom da su danas ultrazvučni aparati daleko savremeniji i digitalni, pa se vrlo brzo kod pacijenata može uspostaviti odgovarajuća dijagnoza. Najbitnija stvar kod ovakve analize je što se, ako pacijent dođe na vreme, vrlo lako i brzo mogu ustanoviti određene anomalije ili oštećenja krvnih sudova i samim tim odmah krenuti sa terapijom.

Dakle, ako osećate bilo kakve simptome koji mogu biti povezani sa nekim kardio-vaskularnim oboljenjem, najbolje bi bilo da u što kraćem vremenskom periodu zakažete svoj termin kod interniste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *