Opremanje restorana

Vizija i plan za vaš restoran su spremni, prostor je tu. Preostaje samo da vaš restoran iz snova opremite? U nastavku delimo sa vama savete kako da to učinite i koje delove enterijera i opreme nikako ne možete izostaviti.

Određivanje budžeta

Pre nego što započnete sa opremanjem restorana, ključno je da odredite budžet. Budžet će biti osnova za sve odluke koje donosite u vezi sa kupovinom opreme i nameštaja. Razmotrite sve troškove, uključujući ne samo nabavku opreme, već i troškove instalacije, održavanja, kao i potencijalne popravke.

Važno je imati realnu predstavu o tome koliko novca možete da izdvojite za opremu, nameštaj i dekoraciju. Budžet treba da obuhvata sve od početnih investicija do troškova održavanja i na kraju, deo budžeta je potrebno da odvojite za marketing.

Pronalaženje dobavljača opreme

Nakon što ste postavili budžet, sledeći korak je pronalaženje dobavljača odosno prodavaca opreme. Istražite i uporedite ponude više dobavljača kako biste osigurali najbolji kvalitet po najpovoljnijim cenama. 

Ugostiteljska oprema obuhvata jako širok spektar proizvoda, i ovu vrstu opreme ćete pronaći kod specijaliziovanih dobavljača i prodavaca. 

Takođe, razmotrite mogućnost dugoročne saradnje koja može doneti dodatne popuste i beneficije, pogodne uslove plaćanja i slično.
Pored toga, važno je da dobavljači imaju dobru uslugu podrške u slučaju kvarova ili potrebe za održavanjem opreme.

Kupovina opreme

Kada ste pronašli vašeg prodavca odnosno dobavljača, prelazite na kupovinu opreme. U nastavku su delovi opreme koje morate imati bez obzira na vrstu restorana koji otvarate.

Rashladni uređaji

Rashladni uređaji su neophodni za očuvanje svežine namirnica. Birajte uređaje koji su energetski efikasni i koji odgovaraju veličini i potrebama vašeg restorana.

Pored toga što čuvaju svežinu namirnica rashladni uređaji vrlo često imaju i prezentabilnu svrhu, odnosno služe da vašim mušterijama predstave vašu ponudu. 

Tako su rashladne vitrine za piće neizostavne za sve vrste ugostiteljskih objekata, dok su recimo frižideri salatare nephodne za restorane brze hrane.

Šporeti

Šporet je srce svake kuhinje. Danas se vlasnici restorani pretežno opredeljuju između: gasnih šporeta, šporeta na struju i indukcijskih šporeta.

Gasni šporeti su tradicionalni izbor za mnoge profesionalne kuhinje jer omogućavaju brzu promenu temperature i vizuelnu kontrolu plamena. Većina kuvara preferira gasne šporete jer su navikli na njih i mogu proceniti temperaturu samo gledajući u plamen.

Električni šporeti pružaju konzistentnu toplotu, što ih čini idealnim za pečenje i postizanje hrskavih tekstura. Takođe, električni šporeti su generalno sigurniji i lakši za čišćenje u poređenju sa gasnim šporetima.

Indukcijski šporeti su energetski najefikasniji i omogućavaju brzo zagrevanje i hlađenje. Oni su takođe laki za čišćenje i smanjuju rizik od opekotina jer se površina šporeta ne zagreva direktno.

Ako je brzina i kontrola temperature prioritet, gasni šporet će biti najbolji izbor. Za restorane koji se fokusiraju na pečenje ili žele sigurniju i čistiju opciju, električni šporet može biti bolji izbor. Indukcijski šporeti su odličan izbor za one koji traže energetsku efikasnost i brzo kuvanje. 

Opremanje restorana ventilacionim sistemom

Dobar ventilacioni sistem je ključan za uklanjanje dima i mirisa iz kuhinje i činjenje vašeg prostora prijatnim za boravak.

Naš savet je da se u vezi sa izborom ventilacionog sistema obavezno konsultujete se sa stručnjacima. Ventilacioni sistemi moraju biti pravilno dimenzionisani i instalirani da bi bili efikasni. 

Danas su pred vama dve vrste ventilacionih sistema, to su sistemi sa rekuperacijom i sistemi sa velikim cevima.

Sistemi sa rekuperacijom toplote su efikasni jer koriste toplotu iz izduvnog vazduha da zagreju sveži vazduh koji ulazi u prostor.

Sistemi sa velikim cevima ili kvadratnim kanalima su tradicionalni sistemi, a danas i neretko viđamo i kako su iskorišćeni u estetske svrhe u slučaju restorana sa inudstirjskim ili modernism dizajnom..

Na kraju razmislite o energetskoj efikasnosti. Sistemi sa visokom energetskom efikasnošću mogu u početku iziskivati nešto više novca, ali dugoročno mogu smanjiti troškove i biti ekološki prihvatljiviji.

Pronalaženje i kupovina nameštaja

Odabir nameštaja za restoran je ključan za stvaranje prijatne atmosfere i funkcionalnog prostora. 

Evo nekoliko saveta kako da odaberete pravi nameštaj:

  • Nameštaj treba da odražava temu i stil vašeg restorana;
  • Stolice i klupe moraju da budu udobne, udobnost nikako ne bi smela da trpi zbog estetike;
  • Ako imate problem sa prostorom, razmislite o multifunkcionalnim komadima koji štede prostor, kao što su sklopivi stolovi ili stolice koje se lako slažu;
  • Dimenzije i postavka nameštaja treba da bude takva da omogućava lako kretanje osoblja i gostiju, bez stvaranja gužve;
  • Ako je moguće, konsultujte se sa profesionalnim dizajnerima enterijera koji mogu pomoći u odabiru nameštaja koji će najbolje odgovarati vašem prostoru.

Posvetite pažnju detaljima i dekorativnim elementima

Detalji kao što su osvetljenje, umetnička dela i dekorativni elementi mogu značajno poboljšati iskustvo gostiju, a vašem restoranu dati jedinstvenost i originalnost. Potrudite da vaš restoran ima što više autentičnih dekorativnih elemenata. 

Muzika je takođe nešto doprinosi sveukupnoj atmosferi pa posvetite pažnju i odabiru muzičke plejliste kao posebnoj fazi “dekorisanja”.

Detalji u poslednji korak i kada završite sa njima, vaš restoran će biti spreman da dočeka prve goste! Mi se nadamo da su nam vaši saveti bili od koristi i da će vaše restoran na kraju izgledati baš onako kako ste zamislili.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *