Razvojem tehnologije i pojavom interneta i društvenih mreža nastala su brojna nova zanimanja i poslovi na kojima je moguće odlično zaraditi i o kojima do pre tridesetak godina nismo mogli ni da maštamo. 

Baš zato mnogi mlađi ljudi sanjaju o poslovima u IT industriji, često ne razmišljajući da posao, koji se svodi isključivo na sedentalni način života, višečasnovno gledanje u ekran, tipkanje po tastaturi i kliktanje mišem, pored dobre finansijske kompenzacije, donosi i brojne zdravstvene probleme.

Pored toga što ćete provoditi duge dane, mesece i godine ispred ekrana, verovatno konzumirate poprilično nezdrave obroke, koje jedete “s nogu” kako biste uspeli da odradite što više posla, a svakodnevna fizička neaktivnost nikako ne doprinosi vašem blagostanju. 

Usled brzog ritma života, vikende verovatno koristite da nakratko predahnete i posvetite se koliko stignete porodici i prijateljima, pre nego što u vas u ponedeljak, rano izjutra, opet u stvarnost vrati prodoran zvuk alarma sa mobilnog telefona.

Za tili čas, pre nego što uspete da se propisno osvrnete, dugi radni sati, stresni projekti, loša dijeta, višak kilograma i nedostatak vežbanja stići će na naplatu.

Možete eventualno pokušati da uzimate vitaminske suplemente, međutim, bez korenite promene vaših navika i životnog stila, teško da možete očekivati neki značajniji boljitak. 

Zato smo se potrudili da vam predstavimo neke od najčešćih problema osoba koje rade u IT industriji i ponudimo vam eventualna rešenja, pomoću kojih ćete se osećati bolje.

Naprezanje očiju

Većina nas, kojima se radni dan svodi na neprekidno gledanje u komjuterski ekran, ni ne razmišlja da smo štetnom zračenju ekrana svojevoljno izloženi i kada nismo na poslu. Mobilni telefon je tu da nas zabavi u dokolici, a kada ga konačno ostavimo po strani, zavalićemo se u udobnu sofu i uključiti televizor.

Naravno da naše oči pate zbog toga, a naprezanje očiju može izazvati glavobolje, migrene, zamagljen vid, bol u mišićima i osećaj neravnoteže.

Kako biste sami sebi pomogli, za početak uredite pravilno radni prostor. Ekran mora da bude pravilno pozicioniran, najmanje 50-tak centimetara udaljen, a njegov vrh treba da bude tik ispod nivoa očiju. Potrudite se da svetlo u prostoriji nije previše jako i napadno, ali ne sme da bude ni previše tamno, zbog kontrasta.

Ukoliko koristite naočare, koristite one sa plavim staklima, ili specijalnim premazom, koji štiti od odsjaja ekrana. Pritom, redovno pravite pauze kako biste odmorili oči, koristite kapi koje povećavaju vlažnost oka i makar jednom godišnje obavite pregled kod oftalmologa.

Povećanje telesne težine

Loša ishrana i sedentalni način života neminovno će dovesti do povećanja telesne težine, a to može sa sobom povući čitav niz problema – od povećanog rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, apneje i kancera.

Celodnevno sedenje za stolom, ili na kauču, ukoliko radite od kuće, izazvaće čitav niz problema sa kičmom, pravilnim držanjem, a mogu se javiti i bolovi u leđima i zglobovima, o čemu će biti više reči kasnije.

Možete sebi da pomognete tako što ćete se potruditi da poboljšate kvalitet ishrane – izbegavajte slatkiše i brzu hranu, pripremite sebi doručak i užinu pre nego što krenete od kuće, a ukoliko ne možete bez grickalica, opredelite se za zdrave alternative, u vidu suvog grožđa i orašastih plodova.

Pored toga, uključite svakodnevno šetnju u svoju dnevnu rutinu, a po lepom vremenu, na posao idite biciklom, umesto automobilom. Trudite se da slobodno vreme provodite na svežem vazduhu, u prirodi, baveći se fizičkim aktivnostima. Odlazak u teretanu, ili vežbanje joge kod kuće, samo može da predstavlja dodatni plus.

Stres

Stres je svakako “tihi” ubica, ali malo stresa ne mora nužno da bude loša stvar – pomoći će nam da odlučnije reagujemo u zahtevnim situacijama i brže rešavamo probleme.  

Međutim, svakodnevni stres na poslu imaće izuzetno poguban efekat na mentalno i fizičko zdravlje i može dovesti do nastanka ozbiljnih zdravstvenih stanja i problema. Može se javiti anksioznost, nesanica i depresija, a uticaj stresa na imuni sistem može izazvati i neka srčana oboljenja i mentalne probleme.

Kako bi se na pravi način suočili sa stresom, potrudite se da upražnjavate zdrav način života, sa dobrom ishranom, vežbanjem i što više sna. Isključite kompjuter kad god ste u mogućnosti i pokušajte sa jogom i meditacijom – sigurno će koristiti vašem mentalnom zdravlju.

Naravno, ukoliko ne uspete da rešite problem sami, uvek možete probati sa homeopatijom ili psihoterapijom – u svakom slučaju potražite pomoć stručnjaka.

Bolovi u mišićima i problem sa skeletnim sistemom

Sam položaj tela u kojem sedite za ekranom, koristite miš i kucate na tastaturi, može izazvati brojne probleme. Moguća je pojava brojnih medicinskih stanja, poput tendonitisa ručnog zgloba, sindroma karpalnog tunela, uklještenja ulnarnog nerva i tenosinovitisa.

Nepravilno držanje i sedenje, kombinovano sa izostankom odgovarujućih vežbi, može izazvati oštećenje nerava u kičmi, bolove u ramenima i leđima, a mogu se javiti i problemi sa rotatornom manžetnom. 

Ukoliko probleme ne budete rešavali blagovremeno, može doći do raznih komplikacija usled lošeg držanja, poput lošeg varenja, konstipacije, pa čak i respiratornih problema, usled sužavanja pluća.

Da do svega toga ne bi došlo, svakako da svoje radno mesto treba da namestite da bude što je moguće više ergonomski, a u dnevnu rutinu uključite obavezne vežbe razgibavanja, kao i aktivnosti poput joge i pilatesa. Naravno, fizijatrijska ordinacija, sa svojim stručnim osobljem i adekvatnom terapijom i vežbama, biće vaš najbolji saveznik na putu izlečenja, pa nemojte da čekate previše dugo, već ugovorite posetu pre nego što se problem pogorša.

Obavezno odvojite nekoliko minuta da uključite vežbe za jačanje leđnih mišića u svoju dnevnu rutinu, kako se ne biste dodatno povredili, uklještili, ili počeli da patite od problema sa ravnotežom. 

Kardiovaskularne bolesti

U IT industriji, kako u svetu, tako i kod nas, i dalje dominiraju muškarci, a statistika govori da će svaki treći razviti neki oblik kardiovaskularnih bolesti, usled neaktivnosti i lošeg životnog stila.

Neke od najčešćih su visoki krvni pritisak, koji, ukoliko se ne leči pravovremeno i na adekvatan način, može dovesti do srčanog i moždanog udara. 

Kako biste izbegli najgori mogući scenario, zdravom ishranom i adekvatnim programom vežbanja možete značajno doprineti boljitku svog zdravstvenog stanja. Naravno, preporučuje se da prestanete sa pušenjem, a konzumaciju alkohola svedete na minimum.

Na redovnom godišnjem sistematskom pregledu, obavezno proverite krvni pritisak i nivo holesterola.

Zaključak

Svakako da rad u IT industriji pruža velike mogućnosti, međutim, istovremeno može negativno uticati na vaše psihofizičko zdravlje, posebno ukoliko ne povedete računa.

Sa druge strane, dobro mentalno i fizičko zdravlje učiniće nas produktivnijim i zadovoljnijim i na poslu, i u trenucima koje provodimo sa našim najmilijima. 

Srećom, i posladavci su sve više svesni ove činjenice, pa zaposlenima nude više pogodnosti, poput članstva u teretani, zdravih obroka na poslu i privatnog zdravstvenog osiguranja.

Budite sigurni da maksimalno iskoristite ove prednosti – značajno će podići kvalitet vašeg života i pozitvivno uticati na celokupno zdravstveno stanje, posebno ukoliko se dodatno budete pridržavali naših saveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *