Mauricijus putovanje

Mauricijus, ostrvska država u Indijskom okeanu, poznata je po svojim pejzažima koji oduzimaju dah, od netaknutih plaža do bujnih planinskih venaca. Ovaj tropski raj nudi jedinstven spoj kultura i iskustava, što ga čini idealnom destinacijom za putnike koji traže i opuštanje i avanturu.

Prirodni fenomeni Mauricijusa koji ostavljaju bez daha

Plaže su prvi prirodni fenomen koji pada na pamet kada se kaže Mauricijus. S razlogom, jer bez preterivanja se može reći da neke od najlepših plaža na svetu pripadaju baš Mauricijusu.

Izdvaja se, pre svega, Mont Choisy plaža. Ovo je jedna od najdužih plaža na Mauricijusu i savršena je za šetnje. Voda može biti mutna, što nije idealno za ronjenje, ali je plaža savršena za plivanje.

Ako vam je Mont Choisy i uskratio priliku da se oprobate u ronjenju, tu je Flic-en-Flac. Jedna od najdužih plaža na ostrvu ima lagunu zaštićenu okolnim koralnim grebenima, što je čini idealnom za plivanje i opuštanje. Uz sve to, plaža pruža predivan pogled na horizont Indijskog okeana i na planinu Le Morne Brabant na jugozapadu Mauricijusa.

Pomenuti planinski venac Le Morne Brabant formira neverovatnu reljefnu raznovrsnost ostrva, a ujedno i predstavlja sjajnu atrakciju za posetu. Naš savet je da se popnete na Le Morne Brabant i na 556 metara iznad mora, pred vama će se ukazati spektakularni vidikovac kao nagrada za vaš trud.

Iskoristite vaša Mauricijus putovanja da vidite jedinstven prirodni fenomen. Naime takozvani podvodni vodopad na Mauricijusu je jedan od najzanimljivijih prirodnih fenomena na svetu. 

Iako podvodni vodopad na Mauricijusu nije pravi vodopad, već optička iluzija koja se stvara u blizini poluostrva Le Morne, ovo je jedna od atrakcija koja privlači najviše pažnje. Jedini način da se se ovaj prirodni fenomen posmatra je iz helikoptera, što ovu aktivnost samo dodatno čini zanimljivijom.

Mauricijus – Raj za avanturiste i zaljubljenike u prirodu

Za avanturiste, Mauricijus nudi niz aktivnosti. Pešačenje kroz Nacionalni park Black River Gorges je definitvno odakle treba krenuti. Ovaj park otkriva panoramske poglede i endemske divlje životinje. Takođe planina Šamarel, sa svojom obojenom zemljom i vodopadima, nezaobilazna su poseta za ljubitelje prirode. 

Vodopadi na Mauricijusu

Klisure Crne reke su još jedna fantastična stvar koja će vas ostaviti bez daha i koju morate da vidite prilikom posete Mauricijusu. Ovaj nacionalni park od 6.574 hektara stvoren je 1994. godine za zaštitu preostalih autohtonih šuma Mauricijusa. 

U nacionalnom parku ćete danas videti veličanstvene pejzaže, imati osećaj kao da ste izgubljeni u divljini i beskrajno se diviti bogatstvu prirode. Najbolji način da istražite ostrvo je ili na dva točka ili kvadovima. 

Park prirode La Vanille nudi mogućnost da prošetate među najvećom grupom uzgojenih džinovskih kornjača na svetu. Tu ćete videti još i nilske krokodile, kao i najrazličitije vrste majmuna, iguana, slepe miševe, jelene, gekone, jegulje, insekte i još mnogo toga.

Mauricijus je raj za ljubitelje vodenih sportova! Vodeni sportovi na Mauricijusu uključuju parasailing, vožnju kajakom, skijanje na vodi, jedrenje na dasci, pecanje u dubokom moru i posmatranje kitova, ronjenje među koralnim grebenima, pa čak i plivanje sa delfinima. 

U Pointe aux Piments na severozapadnoj obali možete plivati u grebenu koji vrvi živopisnim koralima i raznobojnim ribama.

Ako vam vreme dozvoli, preporučujemo da idete na vožnju katamaranom po Mauricijusu, kao i na jednodnevna krstarenja.

O ponudi za Mauricijus, više detalja možete da saznate na stranici – sva putovanja – COCO Travel, pa vam toplo preporučujemo da je posetite i istražite.

Nesvakidašnji spoj tri kulture

Mauricijus je jedinstven spoj uticaja iz Evrope, Afrike i Azije. Ova raznolikost se ogleda u ostrvskoj kuhinji, arhitekturi i festivalima. Posetioci mogu da se prepuste kreolskom kuvanju, prisustvuju živim bojama hinduističkog festivala ili da istraže kolonijalno nasleđe u glavnom gradu Port Luisu.

I mauricijusova živopisna istorija nigde nije očiglednija nego baš u njenoj prestonici Port Luisu. Britanci i Francuzi ostavili su svoj arhitektonski trag sa elegantnim kolonijalnim zgradama, dok je kineska četvrt Port Luis poznata po drvenim frontovima prodavnica i pagoda.

Na drugim mestima u gradu naći ćete tamilski hram, katedralu Svetog Džejmsa i džamiju Džummah. Više podsetnika na prošlost u kojoj je bilo imigracije, međunarodne trgovine i kolonijalizma, oblikuje ne samo narod već i fizički oblik Port Luisa. Tako se pored svih pomenutih kultura u Port Luisu nalazi i kineska četvrt, koja je takođe turistička atrakcija.

Kulturna šarolikost se odrazila takođe i na gastronomiju, pa na Mauricijusu možete da isprobate specijalitete kreolske, indijske, kineske i francuske kuhinje. 

Mauricijus ima umerenu, tropsku klimu. Ostrvo ima toplija leta i nešto hladnije zime. Uprkos povremenim pljuskovima, Mauricijus uglavnom ostaje sunčan, pa gotovo da ne postoji loš period za obilazak ove zemlje.

Mauricijus je dakle destinacija koja zadovoljava sve ukuse, bilo da tražite miran odmor na plaži, kulturno putovanje ili avanturu prepunu akcije. Sa svojom toplom klimom, ljubaznim meštanima i raznovrsnim atrakcijama, Mauricijus obećava nezaboravno iskustvo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *