Da li tražite način da vaš osmeh postane zavodljivo lep, a da pritom ne potrošite bogatstvo? Kompozitne fasete mogu biti idealno rešenje za vas! 

Kompozitne fasete su izrađene od materijala identičnog onome koji se koristi za bele plombe, omogućavajući vam izbor između mnogobrojnih boja i nijansi. Apliciraju se kao tanak sloj na prednju površinu zuba, sa debljinom koja retko premašuje nekoliko milimetara.

Ovakav tip faseta je nezaobilazan element u kreiranju onog poželjnog holivudskog osmeha koji mnogi sanjaju da imaju.

U nastavku ćemo detaljno razmotriti šta su kompozitne fasete, kako se odvija postupak njihove aplikacije i kako da ih očuvate da traju što duže.

Šta su kompozitne fasete?

Kompozitne fasete ili viniri za zube predstavljaju tanke ljuske napravljene od kompozitnih materijala. Ovi materijali, koji su mešavina plastike obogaćene keramičkim česticama, nanose se direktno na površinu zuba radi estetskih poboljšanja.

 

Zahvaljujući mogućnosti da se precizno usklade sa prirodnom bojom zuba, kompozitne fasete za zube uspešno maskiraju različite estetske mane kao što su diskoloracije, pukotine ili manje nepravilnosti u obliku i poziciji zuba.

 

Kao ekonomična i privlačna opcija za unapređenje izgleda osmeha, kompozitni viniri su se etablirali kao popularan izbor među onima koji žele postići prirodan i estetski zadovoljavajući izgled svojih zuba.

Za koga su kompozitne fasete?

Kompozitne fasete su sjajan način da unapredite estetiku svog osmeha. One se direktno nanose na površinu zuba u tankom sloju, čija debljina može da varira od 0,1 do 0,8 milimetara.

Najviše se preporučuju za prednje zube, gde je izgled zuba jako bitan. Ove fasete omogućavaju usklađivanje boje zuba ili čak postizanje znatno beljeg osmeha. Ipak, pre nego što se postave, bitno je da su zubi zdravi i adekvatno lečeni.

 

Situacije u kojima se kompozitne fasete često koriste uključuju:

 

– Korekciju razmaka između zuba za ravnomerniji i skladniji izgled osmeha.

– Ispravljanje blagih nepravilnosti u položaju prednjih zuba.

– Promenu boje zuba koja može biti rezultat prethodnih lečenja ili traume, vraćajući zubu prirodnu boju ili postižući željenu nijansu.

– Modifikaciju oblika ili dužine zuba, što je posebno korisno za one koji žele da promene izgled svog osmeha bez invazivnih procedura.

 

U suštini, kompozitne fasete omogućavaju brzu i jednostavnu transformaciju osmeha, a pritom ne zahtevaju obimne procedure. Savršene su za svakoga ko želi da osveži svoj osmeh, ispravi male nepravilnosti koje ih muče ili jednostavno želi da zubi zablistaju novim sjajem.

Postupak postavljanja kompozitne fasete: Šta da očekujete?

Kada stomatolog proceni da je pacijent kandidat za postavljanje kompozitne fasete, prvi korak je odabir nijanse kompozitnog materijala koja najbolje odgovara prirodnoj boji njegovih zuba.

 

Zatim sledi blago i neinvazivno pripremanje površine zuba za fasete, obično u tankom sloju. Stomatolog će pažljivo postaviti kompozitnu fasetu na zub koji je zdrav ili je prethodno lečen, ili će izvršiti minimalno brušenje, što je potpuno bezbolno.

 

Nakon toga, proces se nastavlja slično kao kod postavljanja belih plombi. Najpre se nanosi tanak sloj vezivnog materijala, a zatim se nanosi kompozitni materijal. Na kraju, sledi završna obrada zuba i poliranje.

 

Izrada fasete obično traje duže u poređenju s postavljanjem plombe na bočnim zubima, budući da se velika pažnja posvećuje preciznom usklađivanju boja i estetskim detaljima.

Kompozitne ili keramičke fasete?

Kompozitne i keramičke fasete su različite opcije za poboljšanje izgleda zuba. Iako oba tipa faseti mogu transformisati vaš osmeh, imaju različite karakteristike i vremenske zahteve.

 

Kompozitne fasete pružaju brzo rešenje i često se završavaju u jednom danu. Iako su brze i praktične, imaju ograničen vek trajanja od oko pet godina, a tokom vremena mogu promeniti boju.

 

Keramičke fasete zahtevaju više vremena i obimnije brušenje zuba, ali nude dugotrajniju i estetski prihvatljiviju opciju. Rezultat je trajniji, sa vekom trajanja od oko 10 godina. Ove fasete su otporne na promene boje i estetski su vrlo privlačne.

 

Nezavisno od toga koju opciju odaberete, važno je imati na umu da ćete morati da izbegavate grickanje tvrdih predmeta i kombinovanje ekstremnih temperatura (na primer, topla kafa i hladan sok), jer ovo može da ih oštetiti. Redovna higijena je osnova za dugotrajnost i uspeh obe vrste faseti.

Kako sačuvati kompozitne fasete

Kada je u pitanju briga o kompozitnim fasetama, važno je slediti slične korake kao i kod očuvanja prirodnih zuba. Redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca ili oralnog irigatora (poznatog kao „tuš za zube“) su presudni.

 

Takođe, neizbežne su redovne posete stomatologu dva puta godišnje za rutinski pregled i profesionalno čišćenje zuba, kao i za eventualno uklanjanje zubnog kamenca.

 

Tokom ovih poseta, kompozitne fasete se mogu dodatno polirati kako bi se obnovio njihov sjaj i sačuvao estetski izgled.

 

Za pacijente koji pate od bruksizma (noćnog stiskanja ili škripanja zuba), preporučuje se izrada specijalne zaštitne folije nakon postavljanja kompozitnih fasetnih prevlaka. Ova zaštitna folija pruža dodatnu sigurnost od eventualnih oštećenja tokom noći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *