Trikovi za bolje fotografije

Ako vam se dešava da i sa novim, boljim telefonom u odnosu na prethodni niste zadovoljni kvalitetom fotografija, onda je ovo tekst za vas.

Zašto se dešava da vam fotografije izgledaju mutno, bledo, neuverljivo? Ne, nije do kamere, jer danas čak i telefoni nižeg cenovnog ranga imaju dobru optiku i sočiva. Hajde da vidimo šta to radimo pogrešno i naravno, kako to da ispravimo.

#1 Očistite sočivo kamere

Iako zvuči banalno, ovo može biti razlog zašto fotografije izgledaju mutno i blurovano. Pre nego što načinite fotografiju, obrišite sočivo kamere, najbolje krpicom za čišćenje naočara. Izbegavajte da to radite rukavom na primer, jer materijal može ostaviti tragove poput sitnih končića i dodatno zamutiti sočivo.

#2 Osigurajte stabilnost

Ovo je jako bitno zapamtiti – par sekundi pre i nakon „okidanja“ fotografije ruka treba da vam bude potpuno mirna, bez i najmanjeg pokreta. Ovo će omogućiti jasnu i oštru fotografiju, živih boja. Neki telefoni, poput Samsung Galaxy S21 imaju u sebi optičku stabilizaciju fotografije (OIS), što umnogome olakšava proces fotografisanja. Ova funkcija se naročito pokazala korisnom u situacijama kada je slabo osvetljenje ili dok fotografišete u pokretu.

Naravno, uvek možete koristiti stativ ili tripod i time osigurati perfektnu stabilnost.

#3 Magija zvana 0,6 zoom

Znate one fotografije s putovanja kad se u kadru lepo vidi i čovek i prizor iza njega? I zašto to vama nikada nije uspelo? E pa, otkrićemo vam tajnu koja se zove igranje sa zumiranjem. Podesite zoom kamere na manje od 1, na primer 0,6 i voila! Dobićete neuporedivo veći kadar u koji može da stane sve što želite da se vidi.

Ova opcija je jako korisna kada pravite fotografije na kojima je puno ljudi. Ne morate ih terati da se zbiju kako bi svi stali na fotografiju, samo proširite kadar smanjivanjem zuma.

#4 Vežbajte kompoziciju

Svi smo već čuli za zlatni presek, neki od nas i za „the rule of thirds“, ali šta je to tačno i kako da primenimo u fotografiji? Ako je već slučaj da nemate osećaj za kompoziciju, moraćete da vežbate i istražujete.

Za početak, počnite da koristite grid lines (linije na ekranu) i kadrirate spram njih. Evo kratkog uputstva kako da koristite „the rule of thirds“: grid lines dele ekran telefona na devet delova. Umesto da ono što fotografišete bude u centru, kadrirajte tako da bude u jednoj trećini ekrana.

Ovaj video će vas uputiti u osnove dobre kompozicije i detaljno objasniti „pravilo trećine“:

#5 Svetlo je najvažnije

Svi smo se uverili da su fotografije mobilnim telefonom najbolje na dnevnom svetlu, međutim, i tu postoje neka pravila. Na primer, izbegavajte fotografisanje pri najjačem dnevnom svetlu, jer će količina dnevne svetlosti „pojesti“ fotografiju. Namesto toga, fotografišite u prepodnevnim i poslepodnevnim časovima, kada Sunce nije u svom zenitu.

Takođe, fotografije s veštačkim osvetljenjem, konkretno, blicem telefona umeju da izgledaju veštački, stoga je preporuka da koristite night mode (noćni režim).

Bonus savet: polako s filterima i AI modifikacijama

Retko ko od nas je odoleo da koriguje i ulepšava fotografije filterima, aplikacijama i AI efektima, međutim, ovde treba biti umeren. Naravno da nema ništa loše u korekciji boje i osvetljenja i tu su filteri zaista na mestu.

Međutim, beauty filteri i aplikacije daju efekat izveštačenosti i ma koliko vam se dopada kako izgledate s određenim efektima, budite uvereni da se to jednostavno vidi.

A ako primenite savete za fotografiju iz ovog teksta, verujte da vam filter neće biti potreban.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *