panelni radijatori

Početak grejne sezone je pred nama, a mnoge muči isto pitanje. Kako uštedeti na troškovima tokom zime? Koja grejna tela su efikasna i kako uštedeti energiju tokom hladnih dana? E pa pre nego što objasnimo koja su grejna tela poželjana u domu, najpre da se osvrnemo na izolaciju. Naime, dobra izolacija je izuzetno važna.

Ako je stan dobro izolovan, onda će biti potrebno manje energije da se enterijer ugreje, a to znači da ćete morati da izdvojite i manje novca. Međutim, ako je probelmatična izolacija, onda eto muke. Ipak, ona najkvalitetnija izolacija nije nimalo povoljna, ali je svakako investicija koja se višestruko isplati i koja je dugoročana. Posebno se nameće i pitanje spoljašnjih zidova doma kada je o izolaciji reč. Ako je iza nekog zida drugi stan, onda se o njegovom grejanju brine i komšija. To je najčešće slučaj u stambenim zgradama. Međutim, ako je kuća na mestu gde često duva vetar, onda će dobra izolacija značajno uticati na uštedu energije tokom hladnih dana.

Koja grejna tela izabrati?

Ukoliko ste rešili da ovu grejnu sezoni dočekate spremno, mi imamo nekoliko predloga za vas. Za dogrevanje prostorija mogu da vam posluže različite grejalice na struju ili uljani radijatori, a ako želite da promenite grejna tela u odnosu onda su odlično rešenje panelni radijatori.

Naime, ovi uređaji različito funkcionišu, pa se pomoću njih na različite načine zagrevaju prostorije. Tako, recimo, zahvaljujući konvektorima se vazduh zagreva, a uljani radijatori služe za zagrevanje ulje koje se nešto sporije greje, ali se takođe i hladi sporije. Male kaloriferske grejalice i uljani radijatori mogu da imaju i ventilator pomoću kojih se, kada je to neophodno, brže zahreva prostorija.

Ipak, kada su panelni radijatori u pitanju, treba naznačiti da su veoma efikasni i isplativi. Investicija u njih se na duži rok isplati, a zbog svog elegantnog i svedenog sizajna uklapaju se u svaki enterijer. Takođe, panelni radijatori su veoma laki za korišćenje, a pošto su bezbedi preporučuju se za svaki dom. Poseduju zaštitu koja sprečava njihovo pregrejavanje. Ukoliko se desi da odete na nekoliko dana van doma, a zaboravite da isključite radijator, nema razloga za brigu.

Grejanje na drva i ugalj

U Srbiji su još uvek najzastupljeniaj čvrsta goriva za grejanje poput uglja i drva. Reč je o ekonomičnom načinu grejanja, ali sve zavisi od kvaliteta ovih goriva. Pošto su relativno pristupačni, drvo i ugalj su široko primenjivi kod nas. Međutim, od tipa uglja i drveta zavisi količina potrošnje tokom grejne sezone, a za uložen novac uglavnom se dobije zavidan rezultat kada je zagrejanost prostora u pitanju.

Ipak, najvažnije je i da se nabavi odgovarajuća peć koja će step iskorišćenosti ovih goriva maksimizovati. Za drvo je najvažnije da bude suvo kako se ne bi trošila dodatna energija na sagorevanje vlažnih delova drveta, a od vrste uglja zavisi kakva će njegova iskorišćenost biti. Međutim, iako su i ekonomični i efikasni, drva i ugalj zahtevaju ozbiljnu organizaciju, jer ih na vreme treba nabaviti, odložiti, a za vreme sezone i redovno održavati neophodnu količinu ovih derivata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *