tepisi

Kada govorimo o geografskoj podeli tepiha mi u stvari govorimo na kom je području ili u kom mestu izrađen tepih ili tepih staza.

Tepisi sa različitih područja imaju i različite karakteristike i svako područje odlikuje se nekim specifičnostima u izradi tepiha. Dakle najosnovnija podela po geografskom poreklu izgleda ovako:

Avganistanski tepih

U Avganistanu se prave tepisi i tepih staze veoma lepog dizajna i od prirodnih materijala a ipak veoma pristupačnih cena. Njihovi najpoznatiji tepisi su Adraskan i Shindad, nazvani po imenima sela iz oblasti Hertan na zapadu Avganistana.

Iz perioda kada je Avganistan ratovao sa Sovjetima i kasnije sa Amerikancima nastali su tzv.”ratni tepisi”. Ratni motivi i specifična izrada ukomponovana sa žutom,zelenom i svetlo plavom bojom izazivaju pažnju diljem sveta.

Jermenski tepisi – drugačiji od drugih

Za Jermenske tepihe je karakteristično da su velikih dimenzija. Izrađeni su od fine vune sa širokom paletom boja u neobičnim kombinacijama i sa neobičnim šarama. Među Evropljanima nisu toliko prihvaćeni.

Kineski tepisi – “obojeni” mitologijom

Najčešći motivi karakteristični za Kineske tepihe i njihove tepih staze su brojevi, zmajevi što je povezano sa njihovom mitologijom. Međutim u zavisnosti od grada ili regiona nalazimo i druge motive kao što su cveće, ptice, drveće ali i neki geometrijski oblici poput trouglova i svastika. U Kini postoje nekoliko glavnih centara za proizvodnju tepiha koji su poznati širom sveta i koji imaju istoriju staru stotinama godina, to su Tiensin, Peking, Kansu i Suijan.

Indijski tepisi 

Prvi tepisi izrađeni u Indiji dovode se u vezu sa vladavinom dinastije Mogul sa početka 16. veka. Mogul Akbar se smatra začetnikom pravljenja tepiha i raznih tepih staza u Indiji, on je doveo najveštije persijske tkače i umetnike da izrade tepih za njegovu palatu. Boje koje krase Indijske tepihe i staze su upravo i njihov zaštitni znak, jarke boje crvene, narandžaste i žute. Luksuzniji tepisi su svedenijih boja sa šarmom inspirisanom Tadž Mahalom, u njih se ubrajaju Džaipur, Kašmir, Srinagar i Mahi.

Persijski tepisi – njihova jedinstvena lepota

Persijski tepisi imaju istoriju staru preko dve i po hiljade godina, retki su proizvodi da u tolikom periodu opstanu, može se reći skoro ne promenjeni. Važno je napomenuti da Persijski tepih jeste orijentalni ali ga ne treba poistovetiti sa ostalim orijentalnim tepisima (indijski, pakistanski, turski …). Persijski tepisi su umetnička dela i o njihovom stvaranju se mogu strane i strane napisati, ne čudi što su na prvom zasluženom mestu po proizvodnji tepiha u svetu. Tepisi kao i tepih staze u Iranu se prave od najkvalitetnijih svilenih, vunenih i pamučnih niti. Veština obrade i bojenja materijala se sa vremenom usavršavala i dovedena do savršenstva i rezultat su takve divne boje, ukrasi, šare, kvalitet, trajnost i lepota koju nema ni jedan tepih. 

Turski tepisi 

Turska se nalazi među prvih pet proizvođača tepiha u svetu. Njihovi najpoznatiji, svetski priznati majstori, potiču iz Anadolije. Najstariji primerci sa ovog područja datiraju iz 13. veka, čiji su fragmenti pronađeni u džamiji Alaedin Kejkubat u Koniji. Podloga karakteristična za turske tepihe je tamnoplava ili tamnocrvena a ornamenti na njoj su svetloplavi ili svetlocrveni. Prepoznatljivi su jer su uglavnom inspirisani lokalnom tradicijom i kulturom u kojoj se ističu simboli i figure iz islamskog sveta. Pretpostavlja se da su tepisi upravo iz Turske stigli u Evropu u 16. veku preko Venecije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *