Napulj avionom

Retki su gradovi na svetu u kojima se živi kao u Napulj,  baš zbog tog života na samoj ivici dozvoljenog, a to bukvalno znači da se Napolitanci ne zaustavljaju na crvenom, da ne vezuju pojaseve i ne nose kacige na motoru, Napulj je interesantan kao turistička atrakcija i mnogo je naših turista koji u poslednje vreme traže aranžmane za Napulj avionom, kako bi bar na nekoliko dana osetili šta znači biti na ulicama jednog od najkontraverznijih gradova, ne samo u Italiji, nego uopšte na svetu. 

Uputite se u Napulj avionom i za dva sata ste u najlepšem primorskom gradu Italije

Za jedan primorski grad, Napulj ima vrlo specifičnu energiju, kako zbog prostora koj je prepoznatljiv po Vezuvu, tako i zbog brzog i vedrog duha njegovih stanovnika čiji je ponos i identitet toliko jak da se opravdano kaže da su država u državi. Medjutim, kad se nadjete medju tim ljudima na napuljskim ulicama, shvatićete da oni privlače takvim karakterom i ne puštaju, da su razlog da poželite da opet doletite u Napulj avionom i ispočetka proživite sve. Ta iskrena i ogoljena slika života je ono što privlači turiste i zbog čega je život lep kao u filmu Roberta Begninia. Zbog spleta uličica u samom jezgru Napulja  on je na listi UNESCO-ove kulturne baštine i  zbog vrelog života na njima, on je za mnoge najlepši primorski grad Italije. Njegova lepota je paradoksalna, zato što se tik uz veličanstvene katedrale mogu videti ruinirane fasade  išarane grafitima, a slike Dijega Maradone tik uz portret Device Marije. Medjutim, u njemu se za svakoga može naći po nešto, ritam metropole za one koji vole gužvu, spokoj i mir u sporednim uličicama za one koji su željni pravog odmora, najbolja pica u Italiji i pravi ukus espresa.

Kafa u Napulju je najbolja u Italiji i šire od Italije

Ako zanemarite sav taj urbani haos koji može da vas zatekne u jednom primorskom gradu kakav je Napulj i fokusirate se isključivo na turističke atrakcije onda ćete se s razlogom uputiti put poznatih kafića u kojima se služi najbolji espreso. Legenda kaže da je kafa u Napulju najbolja zbog vode koja se koristi za njeno pripremanje, dok urbana legenda kaže da su Napolitanci sposobni da prodaju bilo šta i da običnu kafu učine najboljom i neobičnom. U napuljskim kafićima se kafa pije za šankom, tu se dolazi do pravih informacija o tome šta je najbolje videti u Napulju. 

Turističke atrakcije u Napulju i okolini

Čim sletite u Napulj avionom uputite se na Trg plebiscita, mesto gde su se vekovima preplitale sudbine ovog grada,  pozornica na otvorenom za proslave vladajuće klase tzv.  „Hleba i igara“.  Najatraktivnija istorijska zdanja su Kraljevska palata, a druga je Teatro „San Carlo“,  najstarija aktivna opera u Evropi. Spakanapoli je najvažnija ulica u Napulju, tu se doživljava duša ovog grada bez filtera, a atraktivna je po tome da njen postanak doseže do antike. Na njenom mestu su pre mnogo vekova Rimljani, ugledajući se na grčku gradnju urbanizovali Napulj. U ovom gradu nikako ne treba propustiti obilazak autobusom, bez opterećenja da ćete zakasniti za polazak, sa jednom kartom se silzi iz jednog, ulazi u drugi, vozi ceo dan i obilazi okolina.

One Reply to “Osetite ove jeseni duh najkontraverznijeg grada u Italiji”

  1. Nije loša ideja, bella Napoli mi je na listi želja već neko duže vreme. Moglo bi da se ode na neki produženi vikend, samo ne znam čime. Već dugo želim da proputujem Italiju autom, ali moj stari puntiša to ne bi mogao da izdrži. Možda ako bih iznajmila nešto kod Menadžer-a. Onda bih mogla osim Napulja da obiđem još mnogo toga, ali mi za to već treba više dana. Hmmm… Uvek nešto fali, što devojci sreću kvari. 🙁

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *