Da li vam se učini gledajući prvake koji dolaze kreću u školu kako su im rančevi skoro veći od njih? Zapitate se gledajući ih, da li smo tako I mi nosili pune velike rančeve I šta to oni sve nose? Setimo se opreme za fizičko, pa kesa sa opremom za likovno,koja se kačila na školsku torbu onom zakačkom najčešće sa mačijim okom koje je tad bilo veliki trend, pa sve onako landara… Ako na sve to dodamo i užinu ,dete sa rancem za školu I tada i sada liči na malog vojnika pod punom ratnom opremom.

To ne bi trebalo da nas čudi s obzirom da je ranac u upotrebu prvo i ušao tako što sve koristio za vojnu upotrbu, a zatim za izlete, pa planinarske i druge ekspedicije.

 

Kada je nastao specijalizovani ranac za školu?

Specijalizovani ranac za školu u široku upotrebu ušao je tek 80tih godina prošlog veka I od tad je nezamenjivi deo školske opreme. Već 90tih među klincima je postalo popularno da na rancu imaju printove likova iz crtanih filmova, stripova itd. Tinejdžeri su se I potpisivali na rančevei kačili beževe, pa je ranac postao I simbol izraza, ličnih preferacija I imidža.

 

Težina ranca kao problem broj 1

Za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole najčešći problem čini težina ranca. Težina ranca ne treba da prelazi 15% težine deteta, što najčešće nije slučaj. Za decu tog uzrasta rančevi su preteški, pa posebnu pažnju treba obratiti na kvalitet naramenica I dužinu, tačnije da one pristaju tačno na ramena. Fizijatri preporučuju kupovinu rančeva sa naramenicama za oba ramena, niakako za jedno, po mogućstvu sa kopčom oko struka, kako bi se bolje rasporedila težina. Poželjno je da školska torba ima obloženu stranu koja ide uz kičmeni stub I time daje potporu kičmi.

Dubina ranca prema fizijatrima ne treba mnogo da prelazi dužinu knjiga, tačnije, najbolje za kičmeni stub je kad knjige stoje uspravno u rancu. Preporuka su rančevi sa pregradama, kako bi knjige lakše ostale u uspravnom položaju. Teže knjige bi po pravilu trebalo da idu uz kičmu, kako bi se sprečavalo grbljenje deteta.

 

Rešenje mogu biti rančevi na točkiće

Novitet su rančevi sa točkovima koji mogu da se vuku, gde je težina ranca na zemlji. Oni se preporučuju za decu krhkije građe , posebno sitnije devojčice kojima je I anatomska školska torba preteška. U tom slučaju obratite pažnju na dršku (koja pored izdržljivosti) treba da bude odgovarajuće visine.

Nije na odmet da ranac bude jarkih boja ili sa fluorescentnim motivima kako bi bio lakše uočljiv, posebno učesnicima saobraćaja.

Tinejdžerskim rančevima dodatnu pažnju posvetiti izdržljivosti I material od koga je ranac pravljen. Sa većim brojem obaveza I predmeta, oni duže I više “akaju” svoje rančeve, pa se tako brže I habaju. U slučaju da je ranac na zakopčavanje sa rajsferšlusima, proverite kvalitet istog, jer je ranac u slučaju pucanja kopči uglavnom neupotrebljiv I nepopravljiv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *