Smešten na obali tirkiznog Egejskog mora, Kušadasi je bez sumnje jedno od najživopisnijih letovališta u Turskoj. Ovo prelepo mesto na zapadnoj obali zemlje, kao stvoreno je za savršen odmor.

Blistave obale Egejskog mora pružaju rajsko utočište za sve one koji žude za bezbrižnim danima na pesku, dok fascinantna istorijska baština poziva avanturiste da istraže znamenitosti iz prošlih vremena.

Sa bogatom ponudom restorana, vodenih parkova i dinamičnog noćnog života, letovanje u Kušadasiju nudi iskustvo koje će zadovoljiti svačije apetite za nezaboravnim odmorom.

Pratite nas dok vas vodimo na uzbudljivu avanturu kroz čari letovanja u ovom šarmantnom turskom letovalištu.

Kada je najbolje vreme za letovanje u Kušadasiju?

Sa preko 300 sunčanih dana godišnje, možete se radovati vedrom nebu i mediteranskoj klimi sa blagim zimama i vrućim, suvim letima.

Najbolje vreme za posetu Kušadasiju je od maja do oktobra kada su temperature visoke, a svaki dan ima najmanje deset sati sunčanog vremena. Leti temperature nastavljaju da rastu i u julu dosežu vrhunac sa 33°C.

Severni vetrovi duvaju sa juga u vidu osvežavajućeg morskog povetarca. To je dobrodošao predah od vrućine leti, ali vetar takođe može učiniti da se osećate hladnije zimi, pa ponesite jaknu ako posećujete u hladnom periodu.

Hladan period počinje krajem novembra i traje do sredine marta. Temperature su oko 14°C, sa minimalnim temperaturama od 6°C. Ako niste navikli na vrućinu i želite da obiđete mnogobrojne znamenitosti, ovo je najbolje vreme za posetu Kušadasiju.

All Inclusive odmori u Kušadasiju, predstavljaju izvanredan izbor za putnike koji traže veličanstvene komplekse, impresivne plaže i prijatno vreme.

All-inclusive odmor u Kušadasiju

Jedna od najboljih stvari kod Kušadasi all-inclusive odmora je što su veoma isplativi. Rezervacija all-inclusive paketa često može biti mnogo povoljnija opcija u poređenju sa posebnim rezervacijama avionskih karata, smeštaja i zabavnih aktivnosti ili atrakcija.

Izbor all-inclusive opcije u Kušadasiju je najbolji način da uživate u hrani i piću, a da pritom ne osećate krivicu zbog preterivanja u potrošnji.

Pored toga, možete se prepustiti raznovrsnim aktivnostima na jednom mestu, od plesa i vodenih sportova do časova kuvanja i fitnes programa. 

Među ovim hotelima se ističe hotel sa pet zvezdica Ramada Resort Kusadasi & Golf, posebno omiljen među porodicama. Sa svojim mirnim spa centrom i vrhunskim restoranima à la carte, ovaj hotel privlači odrasle, dok vodeni tobogani i dečji klub pružaju neograničeno uzbuđenje najmlađima.

7 stvari koje možete posetiti u blizini Kušadasija

1. Ruševine drevnog grada Efesa

Efes je glavni razlog zašto je Kušadasi popularno pristanište za krstarenje, a kada ga vidite svojim očima, lako ćete shvatiti zašto.

Drevne ruševine Efesa, koje se mogu uporediti s poznatim grčko-rimskim ostacima u zemljama poput Grčke i Italije, jedna su od najposećenijih atrakcija u Turskoj.

Obnovljeni spomenici izvornog grada uključuju terasaste kuće, biblioteku Kelsija, veliki teatar, Hadrijanov hram i ulicu Kures. Ako razmišljate o tome šta da radite u Kušadasiju, ovaj lokalitet se toplo preporučuje, a savet je da kupite dobar vodić ili se pridružite vođenoj turi kako biste obogatili svoju posetu.

2. Selčuk grad

Mnogi turistički vodiči i veb sajtovi uglavnom zanemaruju Selčuk grad, ali istraživanje njegovih lokalnih znamenitosti je užitak.

Pored starog akvadukta koji prolazi središtem grada, Bazilika Svetog Jovana, sa nekadašnjim bazenom za krštenje, crkvom i navodnim grobom, zahteva samo sat vremena za istraživanje.

Samo pet minuta hoda odande, Isa begova džamija sa izuzetnom arhitekturom iz seldžučkog perioda turske istorije je prelepa džamija koju vredi posetiti.

Na periferiji grada, hram Artemide, jedno od sedam čuda antičkog sveta, nalazi se u malom močvarnom polju.

Međutim, kada vidite šta je ostalo od njega, možete biti razočarani. Samo jedan stub jadno stoji među rasutim klesanim kamenjem, pokazujući vrlo malo od njegovog nekadašnjeg sjaja.

3. Vinsko selo Sirince

Visoko u zelenim brdima Selčuka, nalazi se malo selo koje je navodno osnovala grupa oslobođenih robova iz Efesa, a steklo je međunarodnu reputaciju po svojim domaćim voćnim vinima.

Samo selo, sa starim grčkim kućama, napuštenom crkvom i spektakularnim pogledima na pejzaž, uvek je prijatan doživljaj.

Put do sela je dug i krivudav, ali kad stignete tamo, možete degustirati vina, istražiti kaldrmisane ulice i, za sreću, baciti novčić u fontanu crkve Svete Marije pre nego što se smestite u tradicionalnom restoranu.

4. Kuća device Marije

Naposletku, takođe u brdima Selčuka, nalazi se mala, neupadljiva kamena kuća koja je svetilište za katolike i muslimane iz celog sveta.

Mirni vrtovi i atmosfera kuće device Marije, koju vode monasi i monahinje, ostavljaju dubok utisak čak i na ljude koji nisu religiozni.

Prema legendi, ovo je mesto gde je provela svoje poslednje dane, a urbane legende kažu da tri izvora donose obilje sreće za zdravlje, bogatstvo ili plodnost. 

5. Vodena fantazija i Adaland

Kao dva od najpopularnijih vodenih parkova u Turskoj, posetioci, a posebno porodice, mogu da uživaju u toboganima, bazenima s talasima, fontanama i svemu što ima veze sa vodom.

Ako nemate ništa protiv posmatranja životinja u zatočeništvu, Dolphin Park u Adalandu nudi predstave i prilike za fotografisanje sa stanovnicima – delfinima.

Ipak, akvapark Aqua Fantasy je omiljen, jer njegov ogroman bazen sa talasima, avanturistička reka i bazen sa muzikom u baru ostavljaju sjajne uspomene na zabavan dan posvećen vodi.

6. Pregršt plaža

Dobra lista stvari koje treba raditi u Kušadasiju uvek uključuje i plaže jer ovaj region ima nekoliko pristojnih plaža.

Samo nekoliko minuta vožnje autobusom od centra grada, tu je čarobna Plaža Dama, omiljena među turistima.

Dve urbane legende okružuju njen naziv; prva kaže da su žene nekada čekale na ovoj plaži povratak svojih muževa sa pecanja. Druga kaže da su u prošlosti žene uvek nasleđivale obalno zemljište jer je bilo bezvredno.

Na putu ka obližnjem regionu Selčuk, autobusom možete stići do plaža Kustur i Tusan. U suprotnom smeru je popularna plaža Duga, koja dobija najviše ocene na Trip Advisor-u.

Tokom vikenda i tokom školskih praznika, Turci obožavaju plažu Sevgi Plaj u okrugu Davutlar. Mnoštvo peska, prelepa voda, fantastični pejzaži i piknik zone, čine je idealnom za porodični dan na plaži.

7. Nacionalni park Dilek i Zevsova pećina u Guzelčamlu

Četiri plaže, spektakularna obala, fantastični pogledi na Egejsko more i obilje različitog biljnog i životinjskog sveta čine Nacionalni park Dilek jednim od mnogih zaštićenih prirodnih područja u Turskoj.  Zevsova pećina se nalazi blizu ulaza u Dilek Park. Sakrivena od pogleda s puta, mitologija kaže da se Zevs u njoj krio od svog brata Posejdona.

Ledeno hladna voda, čak i leti, omiljeno je mesto za osveženje. Da biste posetili Nacionalni park Dilek i Zevsovu pećinu, idealno bi bilo da imate automobil, ali mnoge safari ture koje organizuju lokalni agenti obuhvataju ove destinacije.

Na kraju

Predlozi stvari koje možete da radite u Kušadasiju uključuju odlazak na različite lokacije. 

Međutim, nemojte zaboraviti na tradicionalne turske aktivnosti poput turskog brijanja, posete čajdžinicama, turskom kupatilu i naravno hranu.

Turska hrana je fantastična, a restorani u Kušadasiju je služe u izobilju, pružajući vam ukusan uvid u jednu od najboljih kuhinja na svetu.

One Reply to “Letovanje u Kušadasiju: Rajski odmor na Egejskom moru”

  1. Odlično mesto, preoveio sam pre nekoiko godina jedan od najboljih odmora tamo. Cela Turksa je prelepa i nudi odlične uslove za turizam. Treba se malo odmaći od mora, ima predivnih emsta za posetu i u unutrašnjosti. San mi je da odem do jezera Van, ali nekako mi je predaleko, a do tamo nema avionska linija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *