Najčašće štampana na tkanini, ona, ipak, ni za jednog Srbina nije samo parče tkanine, već ima veliki simbolistički značaj. Zastava Srbije je uz himnu i grb jedan od tri simbola našeg naroda, ipak, ona se najčešće ističe, na različitim državnim, narodnim, a u poslednje vreme i sve više porodičnim, privatnim okupljanjima. Nema okupljanja u Srbiji, a da se ne istakne naša zastava.

Ovo su razlozi zbog kojih je, u slučaju zastava Srbije prodaja sve veća i samim tim bolje organizovana, ali  tako široko rasprostranjena prodaja ume da dovede do toga da se zbog lake dostupnosti zastava ističe kad god se ukaže prilika, za državne praznike, ali i mimo njih, za razna proslavljanja uspeha, uglavnom sportskih, ali se neretko vidja na porodičnim okupljanjima, nekada ispraćajima u vojsku, danas sve češće na svadbama zastavu Srbije nosi barjaktar. Naši gradjani potvrdjuju da je sa ponosom ističu na Sretenje i da,  bez obzira na čemu je štampana, pa čak i ona na papiru, nije za jednokratnu upotrebu. 

Značenje isticanja zastave na svadbama

Za našeg čoveka zastava Srbije je državni simbol za koji se vezuju emocije, pa su i prilike u kojima se ističe posebno emotivne. Od davnina su svatovi nosili zastave, ne zna se tačno za koje vreme se vezuje početak ovog običaja, ali se pretpostavlja da potiče od vremena kada su Turci pokorili naše zemlje, pa su naši svatovi nosili naše zastave kako bi se razlikovali od turskih. Taj običaj je od tada sačuvan do danas. Zakon reguliše da se na svadbama nosi narodna zastava Srbije prodaja, ipak, podjednako nudi i zastavu sa grbom koja je državna i mogu je koristiti samo državni zvaničnici i sportski klubovi na značajnim takmičenjima, medjutim, ona se često vidja u svatovskim kolonama iako zakonom nije dozvoljena. 

Da li se zastava na veseljima  ističe onako kako reguluše zakon?

Zakon kaže da zastava Srbije, narodna ili državna,  mora biti podignuta na jarbolu ili na koplju, ne sme biti izložena tako da dodiruje tlo, niti sme da se prostire kao podloga, prostirka, ili da se razapinje kao draperje. Zakon kaže da zastavom Srbije ne smeju da se prekrivaju vozila ili drugi predmeti, niti da se njome ukrašavaju stolovi. Strogo je zabranjeno da se ističu oštećene zastave. Sve prethodno nabrojene situacije se vrlo često vidjaju na svadbama, ali i proslavama punoletstva, ispraćajima u vojsku, što znači da su veselja često prilika na kojima se krše zakonski okviri isticanja zastava Srbije.

Medjutim, naš čovek ima pravo da greši ako podje od toga da ni na jarbolu ispred Narodne skupštine zastava ne stoji onako kako je zakonom propisano, pa može da se tumači da je skupština samu sebe oslobodila obaveze da zastavu istakne onako kako je propisala zakonom. Kada bi nadležni i inspekcije kontrolisali korišćenje zastava i počeli da kažnjavaju ukoliko se zastava ne koristi u skladu sa zakonom, onda bi se sve vrlo brzo promenilo. Problem je što nadležne službe ne kontrolišu isticanje zastave, već je svako ističe po svom nahodjenju, a na slobodnoj interpretaciji ostaje procena da li se greši ili ne.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *