Da li ste ikada razmišljali o nekonvencionalnim metodama održavanja vaše veš mašine? Svakodnevno tragate za savetima kako da poboljšate performanse vašeg omiljenog kućnog uređaja, i često se pitate da li postoji neko jeftino a dobro rešenje za vašu veš mašinu. 

U nastavku, istražićemo ovu kombinaciju i pokušaćemo da otkrijemo da li su ovi prirodni sastojci doista ključ za održavanje čistoće i svežine vaših omiljenih odevnih komada. Pranje veša je za mnoge od nas svakodnevna rutina, ali možda se kriju tajne koje će vam pomoći da postignete savršene rezultate, a mi smo tu da vam otkrijemo sve što trebate znati.

Soda bikarbona univerzalno sredstvo za čišćenje

Kao jedan od najmoćnijih sastojaka koji možete imati, a sigurno već i imate u svojoj kuhinji, soda bikarbona tj. natrijum bikarbonat, je veoma efikasno sredstvo za čišćenje. Prednost sode bikarbone je u tome što je zaista moćna ali i jeftina. Koristi se u različite svrhe, najpre u kuhinji i receptima, a zatim i u domaćinstvu. Najčešće najveći potencijal za čišćenje ima kada se kombinuje sa sirćetom.

Soda bikarbona se može primeniti na toliko mnogo načina, u kuhinji se može koristiti za brisanje površina, tako što pomešate jednu četvrtinu šolje sode bikarbone, rastvorene u litar vode i dobro promućkate.

Kako bi svi neprijatni mirisi u kuhinji nestali, takođe sa ovom mešavinom možete prebrisati sve površine u frižideru i fiokama.

Soda bikarbona je odlična i za bolji sjaj metalnih površina. Svi predmeti koji mogu da zadržavaju neprijatne mirise, kao što su kante za đubre, kutije i slično mogu se prebrisati ovim rastvorom za neutralisanje mirisa.

Soda bikarbona i pranje veša

Soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom može i te kako doprineti da vam veš bude beo, mirišljav i bez fleka. Ukoliko želite da vaš veš bude belji, možete ga doddno izbeliti tako što ćete dodati šoljicu sode bikarbone u veš mašinu za pranje veša i pustiti program koji inače puštate za beli veš.

Ujedno vaš veš će biti i mekši dodavanjem pola šoljice sode bikarbone u ciklusu ispiranja. Soda bikarbona nije dobra samo za neutralisanje mirisa i belinu, već i protiv fleka. Znamo koliko nam je krivo kada nam se pojavi fleka na omiljenom komadu nameštaja ili odeće, a sa sodom bikarbonom je možete skinuti veoma efikasno.

Šta bi trebalo da uradite pre nego što upotrebite sodu bikarbonu za veš?

Pojava fleka ponekad nije rezultat spoljnih faktora, već dolazi zbog kvarova i neispravnog rada veš mašine. Servis veš mašina je prva adresa na koju bi trebalo da odete ako vam se fleke na odeći pojavljuju tokom pranja. Fleke mogu biti rezultat oštećenih i zarđalih delova u veš mašini ili zbog zadržavanja sitnih otpadatka. Sve to može rezultirati pojavom fleka na odeći, što može ponekad napraviti veliku štetu. Svakako ne želite da vam se sva odeća ošteti, tako da je potrebno da pozovete stručnjake za popravku veš mašina. Pouzdan servis koji će za neko optimalno vreme doći na vašu adresu i pogledati vaš uređaj, a zatim zameniti sporne delove. Ponekad se u bubnju zaglave neki delovi koji ostavljaju trag na odeći što deluje ružno i neuredno, a kako biste to izbegli, vaš majstor će uraditi sve što je potrebno da veš mašina radi na odgovarajući način.

Suština jeste da nije dovoljno samo ubaciti sodu bikarbonu u veš mašinu da bi veš bio belji, mirišljaviji i bez fleka, jer to ponekad nije dovoljno, ukoliko postoji fizički defekt na veš mašini. Na prvom mestu važno je da otklonite sve probleme i kvarove u mašini da bi mogli da postignete efekat koji daje soda bikarbona.

Produžite vek veš mašine koristeći kombinaciju soda bikarbone i sirća

Redovan servis veš mašina je uvek neophodan za njen pravilan rad, ali za održavanje može pomoći i kombinacija sode bikarbone sa sirćetom.

Soda bikarbona je fini abraziv koji i utiče na svež miris, a alkoholno sirće utiče na uklanjanje tvrdokornih mrlja i nataloženog kamenca. Oni mogu biti dobitna kombinacija za otpušavanje odvoda ali i za osvežavanje odvoda.

Umesto jakih hemikalija ova kombinacija će na prirodan način očistiti mašinu za veš. Posebno je važno očistiti fioku gde se nakuplja deterdžent i omekšivač za veš, jer se tu nataloži mnogo bakterija. Takođe ova kombinacija je dobra i za bubanj. Pregrade potopite u srazmernoj meri rastvora sode bikarbone i sirćeta, da biste skinuli naslage deterdženta i omekšivača.

Alkoholno sirće će dezinfikovati i očistiti bubanj, tako da će ukloniti sve bakterije i za sobom ostaviti svež miris. Čista i dezinfikovana veš mašina je recept za čist i mirišljav veš.

Ukoliko ipak primetite da ovaj rastvor za vas nije dovoljan, možete angažovati stručnjake za veš mašine i prvo krenuti od kvalitetnog servisa, kako bi vam i sama veš mašina dugo trajala. Od vašeg servisera možete takođe čuti puno dobrih saveta za čišćenje i održavanje veš mašine, koji će vam biti i te kako korisni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *