U vremenu u kome roditelji nisu saglasni u tome da li dete treba vakcinisati ili ne, pa se razvijaju razni lobiji koji zagovaraju jednu ili drugu teoriju, mislite li da će se moći složiti oko praška za bebe? Kao i za sve ostalo, dovoljno je samo „baciti im kosku“ i otvara se Pandorina kutija. Forumi i blogovi na internrtu, komšije i društvo iz parkića, svi su puni saveta, sopstvenih iskustava i „ličnih mišljenja“. Zato se čovek lako može pogubiti u moru potpuno oprečnih gledišta i površnih informacija. Međutim, sreća je što postoje i ljudi od struke – lekari i dečiji pedijatri, koji mogu potvrditi šta je provereno ispravno.

10 pravila vezanih za održavanje bebinog veša

1. Beba mora da ima svoju korpu za veš – kako se njena odeća ne bi mešala sa prljavim stvarima ostalih ukućana

2. Bebin veš se pere posebno – ponovo da se ne bi mešao sa odećaom drugih članova porodice (da se putem veša neka infekcija ili bakterija ne bi prenela na bebu; i da bi se bebin veš prao na jačoj temperaturi)

3. nove stvari, odeća, oprema koju beba dobije se obavezno pre upotrebe moraju oprati

4. za bebin veš se koristi prašak za bebe, a ne deterdženti za odrasle

5. za bebin veš nije neophodan omekšivač, ali ukoliko ga koristimo mora biti specijalizovan proizvod za bbebe

6. na ambalaži praška za bebe mora biti naznačeno da je dermatološki ispitan na osetljivoj koži i da ima oznaku 0+ (sme da se koristi od rođenja)

7. prašak za bebe treba biti neutralnog i blagog mirisa

8. majka ne treba da koristi jake i hemijski tretirane preparate zbog bebe

9. posebno perite bebinu odeću, posebno opremu, a posebno pelene

10. bebin veš opeglajte pre upotrebe

Na koliko stepeni se pere bebin veš?

Kada ste rešili problem sa praškom za bebe, treba da znate kako šte da perete. Pošto novije mašine za veš rade sa minimalnom količinom vode, zbog sigurnosti bi bilo dobro da bebin veš dva puta pustite na program za ispiranje. To je pre svega zato što i pojedini praškovi za bebe u sebi sadrže hemiju. Brašak za bebe bi trebalo da bude na prirodnoj bazi, pa i o tome povedite računa. Što se tiče temperature na kojoj bi trebalo prati bebinu odeću, razlika nije naročita u odnosu na opštepoznate navike.

Novokupljenu robu bi trebalo samo „isprati“ na 30˚C. Odeću i opremu u boji trebalo bi oprati na 40˚C, a beli veš na 60˚C. Međutim, pelene, posteljinu i peškire trebalo bi prati na visokoj temperaturi od bar 90˚C i to sa predpranjem i iskuvavanjem. Postoje i posebne mašine za veš sa specijalnim baby programom za veš. To u suštini omogućava pranje bebinog veša na temperaturama višim od 90˚C, što garantuje potpuno higijenski čist veš.

Ukoliko je nakon pranja veš i dalje „lepljiv“ od praška za bebe ili omekšivača za osetljivu kožu, jednostavno još jednom isperite veš. Sušenje veša u mašinama za sušenje je u redu, ali ne i sušenje veša po grejnim telima u sobi zbog isparavanja i moguće iritacije u vazduhu koji beba udiše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *