Najveća briga roditelja je da li je beba zadovoljna, umesto što brinu, biće im lakše ako znaju da su  bebe najzadovoljnije kad su site i čiste. Na mnogim portalima možete naći savete o ishrani beba, ali i njihovoj nezi, i svaki od tih tekstova pisan je sa porukom da u ishranu  bebe treba  uvoditi samo ono što odgovara njenom metabolizmu, a da se za negu preporučuje kozmetika namenjena samo njima. Od samog rođenja bebino telo gradi odbrambeni mehanizam od različitih spoljašnjih uticaja, zaštitni sloj na koži štiti bebu od uticaja mikroorganizama iz spoljašnjeg sveta. Posebno treba voditi računa o pelenskoj regiji koja se najviše tretira, pa je taj zaštitni sloj u tom delu bebinog tela najugroženiji.

Nega pelenske regije beba

Najveća dilema mama u prvim bebinim danima vezana je za to kako da neguju bebu, koliko puta da je kupaju i da li da je brišu vlažnim maramicama, posebno brinu mame prevremeno rođenih beba koje nisu dovoljno razvijene, pa u prvim danima posle rođenja treba obraćati posebnu pažnju na njihovu negu. Kod takvih beba je potrebno u početku izbeći dodir sa bilo kakvom hemijom, pa se mnoge mame odlučuju da ih operu pre svakog presvlačenja. Međutim, kako beba raste, naporno je i kontraproduktivno prati je za svako presvlačenje, pa su vlažne maramice u tom slučaju pravi izbor za negu pelenske regije prilikom presvlačenja. Najvažnije je da se u izboru vlažnih maramica vodi računa o njihovom sastavu, mnoge  u sastavu imaju fenoksietanol (popularnu zamenu za parabene koji deluju na dugotrajnu stabilnost kozmetičkih proizvoda) koji može izazvati brojne probleme počevši od alergija kojima su bebe u prvim mesecima veoma sklone. Pošto je bebina koža šest puta tanja od kože odraslih, ne treba ni najmanje rizikovati sa kozmetičkim proizvodima koji ga imaju u svom sastavu, pa i u najmanjim količinama. Ovo nam govori da postoje vlažne maramice iz kategorije bezbednih, ali i nebezbednih po bebino zdravlje. Kako koristiti i jedne i druge? 

Kako koristiti vlažne maramice u nezi pelenske regije?

Posle tih prvih dana u kojima je bebu lako oprati kad god je treba presvući,  ona je sve živahnija i migolji se, ali i teža pa nije zgodno držati je na ruci, mame traže rešenje za lakše i brže presvlačenje, ali dovoljno odgovarajuće za negu pelenske regije, kako preteranim kozmetičkim tretiranjem ne bi narušile ulogu tog zaštitnog sloja bebine kože i dovele do ojeda ili kožnih alergijskih reakcija. Za njih smo istraživali kako treba koristiti vlažne maramice u nezi pelenske regije. Pedijatri savetuju da u slučaju nege beba važi pravilo: manje je više. Ovo znači da bebu ne treba suviše tretirati kako se ne bi skidao lipidni sloj. Međutim, pelenski deo, zbog čestog prljanja, mora da se tretira i  ta nega je od velike važnosti zbog kontakta kože sa urinom i stolicom. Najbolje je tretirati je kupkama, vlažnim maramicama i kremama bez parfema i različitih vrsta stabilizatora koji se koriste kako bi kozmetički proizvod održali stabilnim i otpornim na mikroorganizme, ali  koji mogu dovesti do alergijskih reakcija, pa čak i alergijskog dermatitisa. Danas je lako na tržištu naći vlažne maramice koje apsolutno odgovaraju svim standardima zaštite bebinog zdravlja, ali je ipak potrebno voditi računa da se ne koriste prekomerno. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *