Nije jednostavna odluka da se iselite iz svoje države. Ali ako vas okolnosti na to primoraju evo jedne od država Evrope o kojoj bi trebalo da ozbiljno razmislite ako se odlučite za međunarodnu selidbu.

To je Austrija, svima nama poznata, pogotovo Beč njen glavni grad. Evo nekoliko zanimljivih i činjeničnih stvari koje treba znati o Austriji:

Geografski Austrija je zemlja koja nema izlaz na more. Nalazi se u srednjoj Evropi. Graniči se sa Nemačkom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Slovenijom, Italijom, Švicarskom i Lihtenštajnom, dakle idealna lokacija za one koji vole da putuju ili šopinguju po drugim državama.

Službeni jezik Austrije je nemački. Ipak treba znati da mnogi Austrijanci govore i engleski kao drugi jezik i ne libe se da to čine kao u nekim drugim državama Evrope.

Austrija nije velika država po broju stanovnika. Njena populaciju ima oko 8,9 miliona ljudi. Većina Austrijanaca je nemačkog porekla, ali postoje i značajne zajednice turskog, hrvatskog i srpskog porekla. Jedna od najvećih srpskih zajednica je baš stacionirana u Beču.

Po državnom uređenju Austrija je savezna parlamentarna republika, sa predsednikom kao šefom države i kancelarom kao šefom vlade.

Ekonomski Austrija je veoma snažna država, sa visokim životnim standardom i dobro razvijenim sistemom socijalne zaštite. Takođe je poznara i po industriji inženjeringa, IT-a i finansijskih usluga.

Ipak, ono po čemu ovu zemlju posebno prepoznaju je kultura. Ova država ima bogato kulturno nasleđe, brojne svetski poznate muzeje i kulturne institucije. Takođe je domovina brojnih poznatih kompozitora, uključujući genijalnog Volfganga Amadeusa Mocarta i Johana Štrausa II.

Hladnija je generalno od Srbije. Generalno ima umerenu klimu, sa kratkim i toplim letima i hladnim zimama. Istočni deo zemlje ima tendenciju da bude vlažniji sa više padavina, dok je zapadni deo suvlji.

Ovo je visoko razvijena država i ima široku mrežu drumskih i železničkih puteva kao i javnog prevoza, uključujući autobuse, tramvaje i nama teško dostižne podzemne železnice ili metro. Zemlja je logično dobro povezana sa drugim evropskim destinacijama vazdušnim putem.

Zašto se preseliti u Austriju?

Postoji nekoliko potencijalnih razloga zbog kojih bi neko mogao da razmisli o preseljenju iz Srbije u Austriju.

Mogućnosti za posao

Već smo rekli da Austrija ima snažnu ekonomiju. Samim tim može ponuditi više mogućnosti za zapošljavanje, posebno u oblastima kao što su inženjering, IT i finansije.

Viši životni standard je sasvim očekivan za ovu državu. Austrija generalno ima viši životni standard u poređenju sa Srbijom, sa boljom infrastrukturom i javnim uslugama. I to ne ne baš za malo, već za malo više u svim ovim kategorijama.

Obrazovanje 

Obrazovanje u ovoj državi je jedna od važnih odrednica na kojoj se temelji uspešnost države. Austrija ima više nego dobar obrazovni sistem, sa mnogim univerzitetima koji su rangirani među najboljima u Evropi.

Kulturne atrakcije

Austrija je zemlja fantastično bogate kulturne baštine, sa brojnim svetski poznatim muzejima i kulturnim institucijama. 

Kao što smo rekli Austrija se nalazi na centralnom mestu u Evropi, što olakšava putovanje u druge zemlje u regionu.

Kako se preseliti u Austriju?

Važno je napomenuti da preseljenje u novu zemlju može biti značajna odluka sa mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Naravno, tri puta meri jednom seci, pažljivo i detaljno istražiti i odmeri sve prednosti i nedostatke pre nego što se odlučite za međunarodnu selidbu u Austriju.

A ako ipak odlučite da se preselite iz Srbije u Austriju, potrebno je da preduzmete nekoliko koraka:

Dobra strana je da sama austrijska vlada podržava doseljavanje stranaca. Ipak postoje ograničenja. To se pre svega odnosi na kvalifikovane radnike, pa visokokvalifikovane stručnjake i naučne radnike, kao i njihove porodica. 

Srbija nije članica Evropske unije ni Evropskog ekonomskog prostora pa se mora pribaviti specijalna austrijska boravišno-radna dozvola, Crveno-Belo-Crvena kartica (Rot-Weiß-Rot Karte). Naravno, dostupne su i druge vrste boravišnih i radnih dozvola ali o njima naučite kada vam zatrebaju.

Državljani Srbije imaju pravo da zbog bezviznog režima borave u zemljama šengenskog prostora do 90 dana i to u periodu od 180 dana. Treba znati da bezvizni režim ne daje pravo građanima Srbije da borave duže od 90 dana ili da se zaposle u pomenutim zemljama.

Pre preselenja treba da organizirati smeštaj u Austriji. To može uključivati iznajmljivanje stana ili kuće, ili boravak kod prijatelja ili porodice. Kao i drugde u uređenom svetu treba da regulišete komunalne usluge u novom smeštaju, na primer struju, gas i internet.

Registrujte se kod nadležnih organa. Ako želite da živite u Austriji duže od šest meseci, moraćete da se registrujete kod lokalnih vlasti. To uključuje popunjavanje pripadajuće papirologije i dobijanje potvrde o registraciji.

Ključna stvar je da nađete posao! Ako se zbog posla selite u Austriju, morat ćete pronaći posao pre dolaska. To može uključivati prijavu za posao na mreži, umrežavanje ili korištenje agencije za zapošljavanje.

Prijava za zdravstveno osiguranje je obavezna. Ako planirate da živiti u Austriji duže od šest meseci, moraćete se prijaviti za zdravstveno osiguranje. Možete birati između javnog i privatnog zdravstvenog osiguranja.

Ako ste doneli odluku o preselenju u Austriju pripremite se za taj ipak veliki korak. Dobra je ideja istražiti i pažljivo isplanirati svaki korak selidbe u inostranstvo, u ovom slučaju u Austriju, kako bi sve proteklo bez stresa i nepotrebnih troškova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *