Zadržavanje vode u organizmu, koje se naziva i edem, je vrlo česta i neprijatna pojava. Može biti uzrokovana nekim zdravstvenim problemima, ali često je benigna pojava i nije razlog za zabrinutost. Međutim, ako vaše telo prekomerno zadržava vodu, možete se osećati nelagodno, otečeno i naduto u predelu jednog ili svih delova tela. 

Svesni ste da je voda neophodna za pravilno funkcionisanje celokupnog organizma, a da li ste znali sledeće zanimljive činjenice:

 • Voda obično čini 50 do 60% ukupne telesne težine odrasle osobe. Svaka dodatna voda koja se zadržava u telu naziva se edem ili višak vode u organizmu.
 • Kada se voda prekomerno nakuplja u telu, može izazvati nadimanje i nadutost, posebno u predelu stomaka, u nogama i rukama.
 • Nivo zadržane vode može učiniti da vaša težina varira do 2 kilograma u jednom danu.
 • Ozbiljno zadržavanje vode može biti simptom bolesti srca ili bubrega. Ova pojava je češće privremena i prolazi sama ili uz neke jednostavne promene u načinu života.

Uzroci zadržavanja vode u organizmu

Prirodne varijacije hormona zajedno sa povećanim unosom soli i ugljenih hidrata tokom menstrualnog ciklusa mogu biti uzrok zadržavanja vode kod žena.

Ključni uzroci zadržavanja vode uključuju:

 • Izbor hrane. Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma i ugljenih hidrata može dovesti do zadržavanja vode. Nedostaci kalijuma i magnezijuma takođe mogu uzrokovati zadržavanje vode u organizmu.
 • Menstrualni ciklus. Kod žena, prirodne varijacije hormona mogu uzrokovati povećanje zadržavanja vode nedelju dana pre menstruacije. 
 • Fizička neaktivnost. Dugo sedenje ili stajanje može sprečiti da tečnost pravilno cirkuliše u telu. Ovo uzrokuje nakupljanje vode oko tkiva tela, što dovodi do otoka u ekstremitetima.
 • Bolesti srca ili bubrega. Ove bolesti mogu poremetiti normalan protok krvi. Bolesti srca i bubrega mogu izazvati nakupljanje tečnosti, što dovodi do otoka.
 • Lekovi. Zadržavanje vode je nuspojava mnogih lekova. To uključuje antiinflamatorne lekove i neke oralne kontraceptive. Ako bilo koji lek izaziva zabrinjavajuće neželjene efekte konsultujte se sa vašim lekarom.

Kako eliminisati višak vode iz organizma?

Postoji mnogo načina na koje možete brzo i prirodno da izgubite na težini, tako što ćete izbaciti nakupljenu vodu iz organizma. Najefikasniji su sledeći:

1. Smanjite unos natrijuma (soli).

Zadržavanje vode u organizmu može biti neprijatno i izazvati nadimanje ili nadutost u celom telu, naročito u predlu stomaka.

Prvi korak za eliminaciju viška vode je zamena hrane bogate natrijumom hranom sa niskim sadržajem natrijuma. Previše soli može izazvati trenutno zadržavanje vode. To je zato što telo treba da održava balansiran odnos natrijuma i vode da bi pravilno funkcionisalo – ako unosite previše soli, telo će zadržati vodu.

Nutricionisti ne preporučuju ne više od 2.300 miligrama (mg) natrijuma dnevno, a prosečna osoba konzumira preko 3.400 mg svakog dana.

Važno! Kuhinjska so ima veoma visok sadržaj natrijuma, ali 75% natrijuma krije se u prerađenoj hrani. To uključuje sir, mesne prerađevine, hleb, smrznuta jela, gotove supe i slane grickalice.

Prirodna hrana, poput povrća, orašastih plodova i semena, ima veoma malo natrijuma. Neke namirnice čak mogu da smanje nivo natrijuma, uključujući banane, avokado i lisnato povrće.

2. Pijte više vode

Iako zvuči kontradiktorno, voda za piće zapravo može smanjiti nakupljanje vode u organizmu. Dehidracija može dovesti do toga da telo zadrži dodatnu vodu kako bi nadoknadilo nedostatak priliva sveže vode. Voda takođe poboljšava funkciju bubrega, omogućavajući da se višak vode i natrijuma izbaci iz sistema.

Odrasli treba da piju oko 2 litra vode dnevno. Zamena slatkih napitaka čistom vodom je odličan način da se održi korak sa dnevnim potrebama tela za hidratacijom. Takođe, ako gazirane napitke zamenite vodom lakše i brže ćete se rešiti nadutosti i brže ćete smršati.

3. Smanjite unos ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati takođe uzrokuju da telo skladišti dodatnu vodu. Kada jedemo ugljene hidrate, energija koju ne iskoristimo odmah se skladišti u obliku molekula glikogena. Svaki gram glikogena vezuje za sebe 3 g vode.

Smanjenje unosa ugljenih hidrata je brz način da se iskorišćavaju zalihe glikogena, što znači da će se i nakupljena voda smanjiti.

Odraslima je potrebno najmanje 130g ugljenih hidrata da bi funkcionisali svaki dan, ali ishrana prosečne osobe uključuje mnogo veću količinu od preporučene. 

Uobičajeni ugljeni hidrati uključuju hleb, pirinač i testeninu. Zamena nekih dnevnih izvora ugljenih hidrata hranom sa visokim sadržajem proteina, kao što su nemasno meso, jaja i proizvodi od soje, može smanjiti nakupljanje vode.

4. Suplementi ishrani

Vitamin B-6 i magnezijum mogu biti efikasni prirodni lekovi za zadržavanje tečnosti. Ovi suplementi podržavaju rad bubrega kako bi pomogli telu da izbaci dodatnu vodu i natrijum iz sistema.

Ova dva suplementa su takođe veoma efikasna u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma ili PMS-a, uključujući zadržavanje vode. Takođe mogu smanjiti nadimanje stomaka, oticanje nogu i osetljivost dojki.

Pre uzimanja novih suplemenata konsultujte se sa lekarom, jer suplementi mogu imati neželjene efekte ili interakciju sa drugim lekovima.

5. Vežbajte!

Vežba omogućava telu da se znoji više. Ovo dovodi do pada nivoa vode u organizmu odmah nakon vežbanja. Vežbanje takođe stimuliše protok krvi i poboljšava cirkulaciju, što može smanjiti nakupljanje tečnosti u celom telu, posebno u nogama i stopalima. Rezultat – smanjena količina i vidljivost celulita, vitkiji izgled tela.

Vežbanje još više smanjuje količinu vode u organizmu sagorevanjem zaliha energije glikogena. Međutim, nadoknada izgubljene tečnosti je od vitalnog značaja nakon bilo kakve fizičke aktivnosti kako bi se izbegla dehidracija.

6. Tablete za izbacivanje vode

Tablete za izbacivanje vode mogu lečiti blago zadržavanje tečnosti, ali samo ako ih je propisao lekar. Ove pilule deluju kao diuretici, što znači da teraju osobu da češće mokri. Mokrenje omogućava telu da se oslobodi viška vode i natrijuma.

Tablete za vodu se ne preporučuju za dugotrajnu upotrebu. Uvek ih treba koristiti prema uputstvima lekara kako bi se izbegla dehidracija ili mineralni deficit.

Faktori rizika za zadržavanje vode u organizmu

Svako može iskusiti zadržavanje tečnosti, ali neki faktori rizika povećavaju šanse da se to dogodi. Ovi uključuju:

 • Trudnoća
 • Neuhranjenost
 • Sedentarni način života
 • Kortikosteroidi
 • Kontraceptivne pilule
 • Stanja srca, jetre ili bubrega

Prevencija

Zadržavanje vode može biti uzrokovano previše soli u ishrani. Održavanje zdrave ishrane sa malo natrijuma i ugljenih hidrata može sprečiti ovaj problem.

Svim odraslim ljudima se preporučuje vežbanje u trajanju od minimalno 2,5 sata nedeljno. Održavanje tela aktivnim može sprečiti nakupljanje tečnosti i smanjiti nakupljanje vode. Takođe, vodite računa da ostanete hidrirani tokom vežbanja.

Žene mogu preventivno delovati na zadržavanje tečnosti koje prethodi menstruaciji uvođenjem vežbi i vitaminskih suplemenata u svoju mesečnu rutinu.

Kada posetiti lekara?

Zadržavanje vode retko je razlog za medicinsku zabrinutost, iako, u nekim slučajevima, može biti simptom ozbiljnijeg osnovnog stanja.

Prekomerno zadržavanje vode može uključivati zategnut izgled kože i kožu koja zadržava rupicu kada se pritisne. 

Zadržavanje tečnosti koje se javlja uz kašalj i kratak dah, posebno dok ležite, može biti znak tečnosti u plućima ili srčane insuficijencije. Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Čak i ako zadržavanje vode nije ozbiljno, uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom ako ste zabrinuti zbog stanja vašeg organizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *