Investiranje u nekretnine oduvek je bilo popularno među investitorima zbog svoje stabilnosti i potencijala za dugoročni prinos. Međutim, 2024. godina donosi određene izazove i prilike na tržištu nekretnina. 

Ovaj tekst se bavi analizom trenutnog stanja na tržištu, procenom da li je sada pravo vreme za ulaganje u nekretnine ili bi možda bilo bolje sačekati povoljnije uslove. Naša analiza se temelji na najnovijim podacima i istraživanjima tržišta nekretnina.

Fluktuacije cena nekretnina 2023. godine u Srbiji

Cene nekretnina u Srbiji, naročito u Beogradu, pratile su svetske trendove sa izvesnim fluktuacijama tokom 2023. godine. Nakon značajnog porasta cena u prethodnim godinama, predviđa se pad cena u 2024. godini. Ovo pruža različite mogućnosti i izazove za stanodavce i investitore.

Kada su u pitanju gradovi u Srbiji, cene nekretnina u Beogradu su tokom 2023. godine pokazivale značajne fluktuacije na mesečnom nivou. Na primer, cena kvadrata u najtraženijim beogradskim opštinama poput Vračara i Starog Grada dostigla je rekordne vrednosti od preko 3.000 evra po kvadratnom metru. U međuvremenu, u manje popularnim delovima grada, cene su bile nešto stabilnije, ali su i dalje zabeležile rast. U Novom Sadu, cena kvadrata u centru grada premašila je 2.000 evra, dok su periferne lokacije zabeležile skromniji rast.

Pored gradova, popularna mesta za ulaganje su i turističke destinacije širom Srbije. Investitori biraju da ulažu u nekretnine na planini, Kopaoniku i Zlatiboru, i u banji zbog velikog turističkog potencijala i potražnje za objektima za izdavanje na tim lokacijama. Kada su u pitanju stanovi Vrnjačka Banja se posebno ističe zbog velike posećenosti i razvijenog turizma tokom cele godine.

Šta se očekuje u 2024. godini?

Ekonomisti i analitičari predviđaju pad cena nekretnina u 2024. godini. Iako pad cena nije najbolja vest za trenutne stanodavce, predstavlja odličnu priliku za nove investitore ili one koji žele da prošire svoj portfolio. Trenutni tržišni uslovi za kupce su povoljni kao što su bili 2018. godine. 

U 2024. godini, pad cena nekretnina pruža investitorima jedinstvenu priliku za ulazak na tržište ili proširenje postojećeg portfolija. Ali to nije sve. Prema mišljenju mnogih stručnjaka, naredne godine će biti ključne za tržište nekretnina, sa predviđanjima da će cene nekretnina do 2028. godine porasti za značajnih 17,9%. Ovo čini sadašnji trenutak izuzetno povoljnim za investiranje.

Uticaj kamatnih stopa na investicije u nekretnine

Nakon 14 uzastopnih povećanja kamatnih stopa, vodeće centralne banke odlučile su da zadrže kamatne stope na 5,25% tokom septembra, novembra i decembra 2023. godine. Ova odluka označila je prekretnicu na tržištu finansija i nekretnina, jer su zajmodavci počeli da snižavaju svoje kamatne stope, što je rezultiralo prilivom hipotekarnih proizvoda sa kamatnim stopama ispod 5%.

Odluka centralnih banaka da zadrže kamatne stope stabilnim bila je signal zajmodavcima da prilagode svoje politike kreditiranja. Počevši od poslednjeg kvartala 2023. godine, mnogi zajmodavci su smanjili kamatne stope na hipotekarne kredite, što je omogućilo pojavu proizvoda sa stopama ispod 5%. Ovaj trend je direktan rezultat stabilizacije ekonomskih faktora kao što su inflacija i tržišna likvidnost.

Analitičari sugerišu da će se ovaj trend nastaviti, te da će u 2024. godini biti dostupni hipotekarni proizvodi sa kamatnim stopama ispod 4%. Ovo smanjenje će dodatno stimulisati potražnju za nekretninama, jer će potencijalni kupci imati pristup povoljnijim kreditnim uslovima.

Kombinacija konkurentnih hipotekarnih stopa i pada cena nekretnina stvara povoljne uslove za investiranje. Pad kamatnih stopa omogućava investitorima da se zaduže po nižim troškovima, što povećava njihovu kupovnu moć. Niže kamatne stope smanjuju mesečne rate kredita, omogućavajući investitorima da finansiraju veći broj ili vrednije nekretnine.

Povećana potražnja za iznajmljivanjem nekretnina u 2024. godini

Nezavisno istraživanje koje je sprovela Nacionalna asocijacija stambenih zakupodavaca otkrilo je da je 71% stanodavaca prijavilo povećanu potražnju za iznajmljivanjem nekretnina. Ovaj procenat je tri puta veći nego u prethodne tri godine, što ukazuje na značajan porast interesa za iznajmljivanjem i postavlja temelje za dalji rast ove tendencije. Ovo povećano interesovanje za iznajmljivanje predstavlja dodatni razlog za ulaganje u nekretnine u 2024. godini, jer donosi sigurnost investitorima u ostvarivanje pasivnog prihoda.

Usled ekonomske nesigurnosti i povećanih kamatnih stopa, mnogi potencijalni kupci odlučuju se za iznajmljivanje umesto kupovine nekretnine. Iznajmljivanje pruža fleksibilnost bez dugoročnih finansijskih obaveza koje dolaze sa hipotekarnim kreditima.

Porast unutrašnjih i međunarodnih migracija doprinosi povećanju broja osoba koje traže stanove za iznajmljivanje, naročito u većim gradovima i ekonomski razvijenim regionima.

Visoka potražnja za iznajmljivanjem omogućava stanodavcima da brzo popune svoje nekretnine, smanjujući periode bez prihoda. Stabilni mesečni prihodi od rente pružaju investitorima sigurnost i predvidljivost u finansijskom planiranju.

Investiranje u nekretnine u 2024. godini predstavlja izazov, ali i potencijalnu priliku za investitore. Visoke kamatne stope, inflacija i regionalne varijacije na tržištu su faktori koji zahtevaju pažljivu analizu pre donošenja odluke. 

One Reply to “Da li je sada pravo vreme za investiranje u nekretnine ili bi trebalo čekati bolje tržišne uslove?”

  1. Možda i nije vreme, mada su cene ipak malo pale u odnosu na one od pre par godina. Ja sam ušla u tu priču, kupila sam kod solis nekretnina stančić koji imam nameru da izdajem. Tako će da otplati sam sebe, a usput će se malo i zaraditi. Deca rastu, pa će biti za njih kad reše da se osamostale, a dotle će kirija ići na rate. Mislim da nisam pogrešila, al’ videćemo kako će biti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *