Ako postajete roditelji po prvi put, pitate se da li uopšte možete da se pripremite za dolazak bebe? I da li možemo da se pripremimo za nepoznato? Zato postoji mnogo saveta i spiskova šta vam je sve potrebno, kako bi novim roditeljima bilo olakšano što je više moguće. Tu se može naći i možda previše stvari, a za neke ćete morati i da guglate. Na svu sreću, ne mora da bude tako komplikovano, pa nabavku za početak svedite na stvarno potrebne stvari, a ostalo nabavite kako beba bude rasla.

 

Šta je stvarno potrebno za dolazak bebe?

Krevetac, posteljina za bebe, odeća, flašice, cucle, adaptirano mleko, sredstva za higijenu, sredstva za higijenu pupka, kolica i dosta terta pamučnih peleni. Kada odlučite gde će beba spavati, tu montirajte krevetac, sa čvršćim dušekom. Stavite pamučnu posteljinu. U početku bebe ne koriste jastuk i preporuka je da se u krevetac pored bebe ne stavljaju jastučići ili plišane igračke. Sa kupovinom odeće nemojet preterivati, jer bebe brzo prerastu veličine. Najviše će vam koristiti bodići i zekice, kao i portikle. Tetra pamučne pelene su nešto što ćete koristiti u mnogim situacijama: umesto peškira, jer su jako mekane, ispod bebe dok je presvlačite, na svoje rame kad beba treba da podrigne… Toga kupite dosta. Osim toga, tu su i proizvodi za higijenu, kao što su blaga kupka i krema za bebe. Jod, gazice i flaster će vam biti potrebni za higijenu pupka. Kupite i dve flašice i dve cucle za početak. Vodte računa da veličina cucle bude prilagođena novorođenčetu. I na kraju, potrebna su vam kolica, kako biste uživali u šetnji sa svojom bebom. Bilo bi dobro beba u kolicima gleda u vas, kako bi bila sigurna i kako biste mogli da imate uvid da li vašoj bebi prija šetnja.

Nešto za ljuljuškanje

Možda vam izgleda potpuno bespotrebno, ali mnoge mame tvrde da im je ljuljaška za bebe veliki spas. Ona će omogućiti vašem malom istraživaču da svet pogleda iz druge perspektive, a takođe će mu dati udobnost i potrebno njihanje dok pokušava da zaspi. Sa pratećim rekvizitima, kao što su visilice u obliku životinja, dobiće i nove drugare, sa kojima će vrlo brzo želeti da ostvari kontakt. Ljuljaške možete lako premeštati, pa tako vaša beba može da bude pored vas dok spremate obroke ili uživate u kafi na terasi ili u dvorištu. Primećeno je da se bebe brže uspavaju u njihalicama, što možemo da povežemo sa pokretima koje imitiraju boravak u materici, jedino je važno ne preterivati. Sjajna stvar, zar ne?

Kengur za bebe umiruje bebu

Shvatićete da bebe ipak najviše vole kad je nosite i ljuljuškate. Ako posedujete kengur za bebe, to nošenje vam može biti spas kada se ruke umore. Stavite bebu u kengura, prčvrstite je, beba uživa, jer je na vašim grudima, a vi imate slobodne ruke za šta god želite. U prvim šetnjama u kolicima beba može negodovati, plakati, pa se često dešava da mame ili tate moraju da nose bebu, više nego što je voze u kolicima. Kengur se pokazao kao odlično rešenje, jer beba voli vašu blizinu, tu je najsigurnija, i samim tim je šetnja opuštenija. Osim toga, imate dve slobodne ruke, pa možete poneti kafu, prošetati i ljubimca ili obaviti neku kratku kupovinu.

 

Za prve bebine zalogaje

Uvođenje čvrste ishrane u život vaše bebe je velika promena i interesantno iskustvo kako za bebu tako i za roditelje. Da bi to bilo lakše izvodljivo, neophodna će vam biti hranilica za bebe. Postoje razni modeli i svi oni imaju mogućnost podešavanja iz polusedećeg u sedeći položaj. Možete izabrati zasebnu hranilicu, a možete izabrati i onu koja se montira na vašu postojeću trpezarijsku stolicu. Na taj način će vaš mališan imati veći utisak da je deo porodičnog ručka. Uvek je zgodno da je sedeći deo presvučen prirodnim materijalima, koji su perivi.

Osim bebe, i mami je potrebna pažnja, pa se potrudite da uvek odvojite i malo vremena samo za vas. Vremenom ćete bolje upoznati svoju bebu, njene potrebe će rasti, pa će i vama biti jasnije šta joj je potrebno, a šta ne.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *