medicinska sestra

Ukoliko se niste trudili svih 8 razreda osnovne škole ni ne pomišljajte da probate da upišete srednje medicinske škole. Oduvek je bilo poznato ko se upisuje za određena zanimanja, pa je tako najpoznatije da se srednje medicinske škole mogu upisati samo ukoliko imate skoro preko ukupno 95 bodova, ali ni to vam ne garantuje da ćete sa sigurnošću „upasti“ na smer koji želite.

Mnogi đaci nakon završetka osnovne škole pitaju se koju srednju školu upisati. Iako možda i ne znaju šta donosi svako zanimanje i šta konkretno obuhvata određeni smer srednje škole većina njih preda dokumenta za upis u sportsku gimnaziju ili medicinsku školu. To može biti dobra odluka ali nekad i loša ukoliko se ne raspitaju o tome koliko je teško diplomirati na njoj i da li će imati dovoljno vremena i da se bave sportom ako su upsali sportsku gimnaziju. Međutim što se tiče medicinskih škola situacija je nešto sliženija.

Pojedini smerovi dosta su teži za upis, pa tako nije isto da li ćete na listu želja prvo upisati farmaceutski ili kozmetički tehničar. Logično iz ovoga jeste i dalje školovanje, pa se tako određuje težina upisa ali i završavanja određenih smerova. Srednje medicinske škole nude još smerova za upis, te je samo potrebno raspitati se koliko je otprilike potrebno poena za njihovo upis. Naravno, taj broj varira od konkurencije, koja varira od trenutnih želja školaraca završne godine osnovne škole.

Faramceutski tehničar

Smer srednje medicinske škole, farmaceutiski tehničar, jedan je od teže upisivih smerova, kako zbog ograničenog broja mesta tako i zbog same težine struke. Naime, predmeti koji se izučavaju na ovom smeru se najviše tiču hemije, matematike i biologije, što većinu učenika ometa u savršenom školskom uspehu, osim naravno one koji briljiraju u ovim naukama. Nakon završetka ovog smera, postoji mogućnost zaposlenja sa srednjom školom u apotekama, ali se veće mogućnosti pružaju sa završenim visokim obrazovanjem i na većini drugih mesta, kojima je potreban farmaceut.

Fizioterapeutski tehničar

Fizioterapeutski tehničar, takođe je jedan od teže upisivih smerova srednje medicinske škole, ali i poznat kao jedan od lepših. Interesanto je da ga upisuju devojčice koliko i dečaci, i da je interesovanje jednako podeljeno za ovaj smer. Tokom četri godina učenja, izučavaju se svi predmeti dok se akcenat stavlja na anatomiju, predmete koji se tiču biomehanike, terapije u fizikalnoj medicini i slično. Nakon završetka, većina se odlučuje ili za višu školu ili medicinski faklutet, dok se mali broj učenika opredeljuje da traži posao sa srednjom školom. Mogućnost radnih mesta je veliki, pa su u to uključne bolnice, rahabilitacioni centri, banje, sportski i fitnes centri i klubovi, sportski timovi itd.

Zubni tehničar/Zubni protetičar/Stomatološka sestra

Ovi smerovi veoma su slični međusobno, a razlikuje ih po neki predmet u već višim razredima srednje škole. Ono što je cilj jeste uspotavljanje baznog znanja u oblasti stomatologije radi omogućavanja potencijalnog daljeg školovanja na Stomatološkom fakultetu. Jasno je koji se predmeti izučavaju na ovim smerovima, a ono što je potrebno za to jeste volja i želja za učenjem istih. Izučavaju se izrađivanje zuba, zubnih proteza, rukovanje materijalima, za koje su neophodni strpeljenje i preciznost. Nakon završetka srednje medicinske škole, mogućnost zaposlenja je široka ali se uglavnom svodi na laboratorije i zubne ordinacije.

Opšti smer/Medicinska sestra

Opšti smer je za sve one koji se sigurno žele baviti medicinskom strukom, radom u bolnici, poliklinici i domu zdravlja. Jedan je od humanijih smerova, s obzirom na njegovu težinu i raznolikost u poslu. Tokom školovanja, na ovom smeru izučavaju se skoro svi predmeti kako je potrebno da medicinska sestra/tehničar preuzima potpunu brigu o pacijentu uz nadzor lekara. Navedeno zanimanje ne zahteva samo rad i sposobnost, već izuzetak od gadljivosti i osetljivosti na ljudske telesne tečnosti, ali i veliku ljubav prema ljudima i želju da im se pomogne. Đaci koji završe smer medicinska sestra tehničar imaju širok dijapazon mesta za zapošljavanje.

Pored navedenih zanimanja odnosno smerova, srednje medicisnke škole u zavisnosti od lokacije nude i smerove kao što su medicinska sestra- vaspitač, pedijatrijska sestra, laboratorijski tehničar i kozmetički tehničar.

Svaki smer nudi određene prednosti, ali samo od učenika, njegovih ambicija i želja zavisi za koji će se odlučiti i završiti.

5 Replies to “Sve što treba da znate o smerovima srednjih medicinskih škola”

  1. Imam pitanje.Sedmi sam razred i iz prvog polugodišta imam trojku iz muzičkog četvorku iz istorije,matematike i informatike.Neocenjena sam iz najviše 6 predmeta,a sve ostalo su petice i imala sam zaključno sve petice iz 5. i 6. razreda(naravno i prva četiri ali mislim da se oni ne računaju za srednju školu).Sada meni je otprilike prosek 4,5 a možda i više.Ako bi ja sada imala u drugom polugodištu i na kraju godine sve petice zaključne iz svakog predmeta i još u prvom i drugom polugodištu i na kraju godine 8. razreda sve petice zaključne da li bi mogla da upišem u Srbiji,Austriji ili Nemačkoj srednju medicinsku školu na farmaceutski smer?

  2. Krecem u 8. razred i razmišljam o medicinskoj ali kada sam ju je spomenula mami koja je završila srednju medicinsku i ne bavi se medicinom rekla je da ne upisujem to da ima 4 godina srednje i jos 4 i tako dalje ali ja nisam sigurna da li me to stvarno zanima. Pored toga moj deda je bio jako dobar doktor u mom gradu i skoro svi ga znaju ali idalje nisam sigurna jer ako završim srednju i ne uradim nista ili na kraju zeznem nešto i shvatim da je bilo greška i potrošim 12 godina ni nasta ne znam sta cu sa životom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.