Jedna od skoro najvažnijih stvari o kojoj morate voditi računa kada ste vlasnik automobila i vozač uopšte, pored brojnih tehničkih pregleda, provere nekih osnovnih stvari, jeste da znate ispravno da odaberete auto gume koje su vam potrebne u određenom godišnjem dobu. Naravno, tu su još neki parametri po kojima bi trebalo da se vodite, međutim, samo godišnje doba je osnovni parametar po kojem se određuje da li su vam potrebne letnje ili zimske auto gume.

Koje su razlike između zimskih i letnjih auto guma?

Već u trenutku kada je napolju situacija takva da se spoljašnja temperatura spušta ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu, što je neki period od prvog novembra do prvog aprila, potrebno je da na svom automobilu postavite zimske auto gume, kako bi vaš automobil bio što sigurniji i bezbedniji za vožnju, kako za vas i vaše suvozače, tako i za ostale učesnike u saobraćaju. Velika razlika između zimskih i letnjih auto guma je već u samoj smeši od kojeg se auto gume prave, pa je tako smeša zimskih auto guma dosta mekša od one od koje se prave letnje gume, kako bi se postigla što veća elastičnost i izdržljivost zimskih letnjih guma koje su namenjene komplikovanijim vremenskim uslovima, kao što su niske spoljašnje temperature, sneg, kiša i tako dalje. Druga, veoma vidljiva razlika, vidi se u samo dezenu zimskih i letnjih auto guma.

Zimske auto gume imaju znatno primetljivije, dublje i šire šare, te ujedno i dosta sitnih kanala koji obezbeđuju lakše i brže odvođenje vode i snega, dok su šare na letnjim auto gumama manje i manje primetljivije, jer su predviđene za vožnju po sasvim suvim i putevima koji nisu klizavi. Prema propisima, dubina šara kod letnjih auto guma je 1,6 milimetara, dok je kod zimskih auto guma 4 milimetra, budući da ta dubina šare obezbeđuje bolje prijanjanje guma na podlogu po kojoj se vozi, a samim tim je i automobil stabilniji i bezbedniji. Bitno je znati, da zimske auto gume, prave zimske gume, uvek uz oznaku „s“ ili „m+s“ imaju i snežnu pahuljicu ili planinu, kako bi se znalo da su to isključivo zimske auto gume.

Ono što je veoma važno kod automobila jeste da auto gume budu iste istrošenosti, odnosno, iste starosti, što znači da se ni u kom slučaju ne menjaju dve po dve gume, već se uvek postavljaju sve četiri gume iste starosti. Razlog tome jeste to što šare moraju biti isto ili sasvim slično istrošene, kako bi automobil bio sasvim stabilan u vožnji, posebno u zimskim uslovima kada se lako proklizava i veoma teško koči usled svih spoljašnjih uslova. Zato, posebno kod zimskih auto guma, nikada nemojte postavljati ili dve na prednju ili dve auto gume na zadnju osovinu, jer vam to neće garantovati bezbednost, niti udobnu vožnju, kao što to uspevaju sve četiri zimske auto gume postavljene na vašem automobilu u toku zimskog perioda. Sve ovo zapravo u potpunosti važi i za letnje auto gume, koje su svojom smešom, svojim dezenom, napravljene za vožnju po suvim putevima, te po svim vremenskim prilikama koje su prisutne u letnjem periodu od aprila do novembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *