Kada želite da promenite vaš enterijer, da ga uredite, modernizujete ili bilo šta slično, onda ćete vrlo verovatno krenuti od krupnih stvari, pa sve do sitnica. Nekada samo zamena ugaone garniture može da znači veliku promenu u vašem domu, kao i promena polica, stočića, boje zidova, promene ramova na zidu, ali i promene zavesa. Ukoliko renovirate komplet, onda će promena biti i te kako vidljiva. Sve te stvari treba da uklopite najbolje što možete.

U ovom tekstu fokusiraćemo se na zavese, kao na jednu od bitnijih stavki u uređenju doma, odnosnu onih koje veoma utiču na vizuelni efekat.

Za kuhinju – isključivo praktično na prvom mestu

Kuhinja je mesto gde se mešaju različiti mirisi hrane, gde su fleke po zidovima i podu vrlo moguće, gde prozor treba često da bude otvoren. Zbog toga ovde posebnu pažnju treba obratiti upravo na zavesu. Potpuno je jasno da želite da i vašu kuhinju krasi posebeno lepa zavesa, ali u ovom slučaju pre svega treba da birate ono što će vam na prvom mestu biti praktično, a zatim i lepo. Najbolje bi bilo da za kuhinju odaberete rolo zavese. One su frlo funkcionalne. Problem kod običnih zavesa od tkanine može biti taj što one mogu upijati različite mirise, što neće biti najprijatnije.

Takođe, savetujemo vam da izbegavate bele zavese u kuhinji, jer će svaka fleka odmah biti vidljiva, a i blaga zadimljenost prostorije će se negativno odraziti na vaše zavese. Najbolje bi bilo da  boju zavese uklopite u vaš enterijer, ali u tom slučaju bi trebalo da birate najtamniju boju one koje vas zanima.

Stručnjaci savetuju da su za kuhinju najbolje zavese crvene boje, jer one podstiču produktivnost i ističu kreativnost.

Dnevna soba – imate mnogo slobode

U dnevnoj sobi je zaista dopušteno da eksperimentišete, kako sa tipom zavese, tako i sa njenom bojom. U dnevnoj sobi treba da pokažete svoju odvažnost, kreativnost i osećaj za lepo i originalno.

Ovde je važno uklopiti zavesu sa ostalim elementima. I to ne znači uklopiti u pravom smislu te reči poput uklapanja istih boja ili dezena, već uklopiti znači izabrati takve zavese koje će sa ostatkom nameštaja činiti da vaš dom izgleda prijatno i nesvakidašnje. Jedan primer jesu zebra zavese koje su svakako nesvakidašnje i vaš dom čine modernijim. Ovakve zavese se mogu kombinovati sa pastelnim dezenima u vašem dnevnom boravku.

Zato vam predlažemo da u dnevnom boravku izbegnete jednostavne, jednobojne zavese, a pogotovu bele. Uvek birajte zavese sa detaljima, sa više boja i elemenata na njima. Nemojte imati strah od materijala koje do sada niste koristili, jer se mogu pokazati kao mnogo bolji od vaših trenutnih.

Spavaća soba – bela je dozvoljena

U spavaćoj sobi je bela boja zavesa i te kako poželjna. Ukoliko vam bela ne odgovara, onda vam savetujemo da birate svetlije boje. Kao što ništa u spavaćoj sobi od stvari ne treba da bude drečavo, tako ne treba da bude ni slučaj sa zavesama. Ne smete dozvoliti da bilo koji detalj remeti vaš mir i odmor. U spavaćoj sobi se preporučuju zavese težih materijala, kao i one do koje su do poda.

Takođe, preporučuju se zavese mirnijih tonova i boja, dezena i oblika. Preporučuju se one koje opuštaju i doprinose vašem miru.

Za dečije sobe – kraće svedene zavese

S obzirom da deci verovatno želite udovoljiti i kupiti zavese koje na sebi imaju neke crtane likove, onda bar gledajte da te zavese ne budu duge, već tek onoliko da prekriju prozor. Treba izbegavati tamnije zavese, one koje ne dozvoljavaju da svetlost dopre u sobu. Sa druge strane treba birati zavese veselih boja, ali u velikoj meri prozirne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *