Kvarovi na automobilima su česta pojava i obično su to neki sitniji kvarovi,  koji ukoliko se ne saniraju, mogu da imaju katastrofalne posledice. Prevencija je najbolje rešenje, odnosno provera i redovan servis automobila i svih pojedinačnih auto delova. Sami ste odgovorni za svoje vozilo, pa tako na prvom mestu treba da vam bude bezbednost i sigurnost. Ne smete da propuštate redovne tehničke preglede vašeg automobila, ali ne smete da zanemarujete i bilo koje druge nepravilnosti u radu vašeg automobila.

Ukoliko primetite bilo šta što nije uobičajeno, dobro bi bilo da tom problemu date na značaju i popravite ga pre nego što bude prekasno. Naredni kvarovi su kvarovi koji su najčešći, ali i koje nikako ne biste smeli da zanemarujete.

Problemi sa kočnicama – alarm

Trebalo bi da budete na oprezu i da kada  god imate problem sa bilo kojim auto delovima shvatite to kao najozbiljniju moguću situaciju.

Kada su kočnice u pitanju, svesni ste da problem nikako ne sme da se zanemaruje.

Ono što najčešće možete da osetite kao početni problem, koji svakako treba da shvatite najobziljnije moguće, ne treba ignorisati. Pre svega to je slučaj kada se prilikom kočenja vaš auto zanosi u jednu stranu.

Kada prilikom kočenja gubite kontrolu nad vašim vozilom, ne u potpunosti, ali svakako primetno, onda to može značiti problem sa pneumaticima, kočnim cilindrima, kao i kočnom ulju. Sledeći problem koji se može dogoditi kada su kočnice u pitanju jeste i to da je problem u papučici za kočenje. Vazduh koji se nasao tamo gde mu nije mesto, čini da vaša papučica bude previše mekana. Problem može biti i nedostatak ulja u kočnom sistemu.

Problemi sa motorom – potrebna detaljna provera

Jedan od problema koji se može javiti kada su ostali auto delovi u pitanju, a posebno motor, jeste i njegovo zagrevanje. Ukoliko to primetite, onda se najčešće radi o ventilatoru. Naime, tu problem može biti ili kaiš ventilatora, kao i elektromotor ventilatora. Zatim, može doći i do gubitna tečnosti, koja služi kako ne bi došlo do spomenutog pregrejavanja. Sledeći problem koji možete imati sa motorom jeste njegovo gašenje.

To se javlja zbog sledećih problema: problemi sa viškom vazduha, vlaga na električnim instalacijama, problem sa svećicama, problem sa diznom. Ukoliko primetite da motor nepravilno troši gorivo, odnosno troši više nego što je to potrebno, onda je moguće da gorivo curi, da je problem u svećicama ili karburatoru. Kao što je situacija sa svim auto delovima, tako je i sa motorom. Ovo su samo neki od problema koji se mogu javiti i samo neki od uzroka. Iz tog razloga, odnosno zbog postojanja velikog broja kvarova, motor treba detaljno pogledati i popraviti svaki mogući kvar.

Problem sa akumulatorom

Kada kontrolne lampice koje prikazuju pritisak ulja zasvetle na vašoj kontrolnoj tabli onda znajte da imate problem sa akumulatorom. To se najčešće dogaća kada pokušavate da uključite auto, odnosno kada dajete kontakt. Čim zasvetle kontrolne lampice znaćete i da je vrlo moguće da vaš akumulator nije dovoljno napunjen. To je samo jedna od uzroka paljenja ovih lampica. Iz tog razloga ne bi trebalo da zanemarujete ovo, već bi trebalo da se obratite automehaničaru ili da, ukoliko ste vešti, sami pregledate akumulator.

Redovna provera svih auto delova i zamena onih koji su dotrajali je jedina sigurnost da nećete ugroziti prvestvenu sopstvenu, a zatim i tuđu bezbednost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *