Mađarska prestonica je oduvek privlačila mnogobrojne turiste iz Evrope i sveta, a posebno iz našeg regiona. Pored istorijski važne povezanosti našeg naroda i Budimpešte, odlazak u ovaj grad može vas inspirisati za nove avanture, pružiti vam odličan provod i, svakako, otvoriti neke nove vidike.

Stoga, čak i ako ste već imali prilike da posetite ovaj grad, treba da se vratite u Budimpeštu, čiji ljudi su opušteni i veseli, mentaliteta sličnog našem, dok kulturne i istorijske znamenitosti zaista oduzimaju dah.

Uvrstite ovaj grad u svoje prolećno putovanje, i sigurni smo da se nećete pokajati.

Znamenitosti

Jedna od najpoznatijih u Evropi, budimska Opera, nastala na samom završetku 19. veka, zdanje je koje vas kako svojom arhiteksturom, tako i enterijerom i izvođenjima, sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Ako se zadržavate duže u ovom gradu, priuštite sebi makar jedno izvođenje opere nekog od klasičnih kompozitora, jer je isto u ovoj kulturnoj ustanovi pravi sepktakl.

Treće po veličini na čitavom svetu, zdanje Parlamenta staro je tek nešto više od jednog veka, ali je prava poslastica za sve kulturne turiste. Kada Skupština nema zasedanje, ovu neogotičku zgradu moguće je videti i iznutra.

Svi ljubitelji istorije uživaće u Budimskom dvorcu, koji je ujedno sedište i Narodne biblioteke, ali i Istorijskog muzeja i Nacionalne galerije, gde možete videti dela kako značajnih imena iz istorije umetnosti tako i savremenih autora.

Hrana

Čuveni i nadaleko poznati mađarski gulaš nešto je što neminovno morate probati, kao i slatke čorbe od povrća. Langoš ili mekika takođe je veoma popularan i nezaobilazan delikates, samo u slanoj verziji – i sigurno najpoznatija mađarska brza hrana. Đuveč i kobasice ono su bez čega ne treba da prođe poseta ovom gradu, a ako želite da se zasladite, tu je odžak-kolač, odnedavno popularan i u Srbiji.

Plovidba Dunavom

Ako želite da sebi priuštite pravo uživanje, u Budimpešti to možete veoma lako učiniti tako što ćete grad gledati sa reke. Plovidba Dunavom, pogotovo uveče, poseban je događaj – uz zvuke „Na lepom plavom Dunavu“, možete večerati i posmatrati sve znamenitosti mađarske prestonice u svom večernjem sjaju.

Šoping

Nijedno pravo turističko putovanje ne može da prođe bez šopinga, te nipošto nemojte zaobići Centralni tržni centar, u kome ćete naći nešto za sebe ali i svoje bližnje, bez obzira da li ste pošli po garderobu, tradicionalna mađarska vina i slatkiše i sl.

Noćni život

Budimpešta može da se pohvali i veoma zabavnim noćnim životom, koji će zadovoljiti sve vaše prohteve, bilo da želite mirnije veče u nekom od restorana sa tradicionalnom hranom – Mađari nisu ljubitelji zalogaja „s nogu“, te ovakvih objekata ima u izobilju – ili ludog noćnog provoda, u slučaju kog bi trebalo da posetite Hard rock caffe, The Old Man’s Music Pub i Paris, Texas.

Jednostavan i udoban transport: kombi prevoz Budimpešta

Jedna od prednosti koju Budimpešta svakako ima jeste njena blizina Srbiji, te se do nje lako stiže kolima. Avion je besmisleno plaćati, kada veoma brzo i udobno za mnogo manje novca možete stići ako unajmite kombi prevoz Budimpešta.

Ovakav način transporta ujedno je dobar i ukoliko ne želite da vam putovanje prođe u traženju parkinga, dok je Budimpešta dobro povezana gradskim prevozom. Stoga se rešite za kombi prevoz Budimpešta i posetu ovom gradu već danas i ulepšajte sebi ovo proleće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *