Slovenija: uskoro prva fontana iz koje teče pivo


Teme u članku: pivo, Slovenija, fontana

Slovenija: uskoro prva fontana iz koje teče pivoProjekat izgradnje fontane iz koje će umesto vode teći pivo posvađao je gradske oce u slovenskom gradiću Žalec, smeštenom u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ali je dve trećine većnika, na vanrednoj sednici koju je tražila opozicija, odbacilo predlog da se planovi obustave, a novac upotrebi u druge svrhe, piše u petak ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Za izgradnju prve evropske fontane iz koje će se moći natočiti pivo najviše se zalaže načelnik opštine Janko Kos iz stranke Socijalnih demokrata (SD), a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija koja smatra da se radi o odličnoj ideji kako grad privući turiste, a istovremeno i promovisati slovenačko pivo.


Protiv izgradnje bila je konzervativna opozicija, koja govori da se radi o razbacivanju novcem u opštini s 20-ak hiljada stanovnika, u kojoj su plate za deset posto manje od državnog proseka, te da je finansijska konstrukcija "netransparentna". Suzdržani su bili i opštinski 'zeleni', jer za fontanu u parku uz gradsku pijacu treba srušiti nekoliko stabala.

Za projekat je u budžetu već osigurano 170.000 evra, više od polovine od ukupno potrebnih 350.000. Gradonačelnik Kos kaže je dobar deo preostalog novca već osiguran iz donacija zainteresovanih preduzeća i da postoji rezerva i od novaca koji je u budžet 2014. godine na ime poreza uplatio anonimni dobitnik rekordnog eurojackpota. Uz to, fontanu s pivom podržava i većina stanovnika, pokazala je jedna anketa. (Economy.rs, 7. februar 2016.)

Postavio: Economy.rs. Pratite nas na Facebooku i Twitteru, kao i putem našeg mobilnog sajta