Bezzicne-slusalice

Poslednjih godina je sve veća popularnost bežičnih slušalica. Tehnologija blutut slušalica je prilično napredovala i kao takva već sada ima razne pogodnosti u odnosu na modele sa žicom. U budućnosti će sasvim sigurno zameniti klasičan tip slušalica sa žicom.

Podela bežičnih slušalica

Bežične slušalice se dele na infra-red, bežične stereo i blutut slušalice. Najveća mana infra-red slušalica bi bila ta što im je ptreban neometan signal sa prijemnikom, što znači da je ova vrsta slušalica prilično ograničenog dometa.

Nešto bolji izbor bi bile stereo slušalice, koje koriste radio frekvencije, tako da signal može slobodno prolaziti kroz zidove, što znači da ova vrsta slušalica ima znatno veći domet. Međutim, najveći problem problem bežičnih stereo slušalica je u tome što njihov signal slabi sa daljinom. Pored toga radio signal stereo slušalica se može često mešati sa signalom nekih drugih, što ih čini manje sigurnim za korišćenje.

Najbolji izbor, definitivno, predstavljaju blutut slušalice koje nemaju ovakve nedostatke, a imaju mnoge druge prednosti. Danas veći broj telefona, televizora, kompjutera ili laptop računara već ima ugrađen blutut, tako je skoro svaki uređaj kompatibilan sa ovim slušalicama. Blutut slušalice su savršene su za one koji ne vole kablove.

Kako funkcionišu blutut slušalice?

Povezivanje blutut slušalica sa određenim uređajem je nešto komplikovanije od prostog uključivanja prikljuka za slušalice u dati otvor. Da bi blutut slušalice mogle raditi potrebno je da se najpre povežu sa drugim blutut uređajem. Taj proces vam je verovatno već poznat ukoliko se ikada rukovali sa uređajem sa blututom.

Uključivanje blutut slušalica se većinom obavlja prostim pritiskom na dugme za uključivanje. Zatim, potrebno je uključiti blutut na telefonu ili laptopu i upariti ova dva uređaja. Šifra za uparivanje je najčešće fabrička i sastoji se od četiri nule.

Osobine blutut slušalica

Najveća prednost ovog proizvoda se ogleda upravo u tome što je bežičan. Dakle, ovim slušalicama nije potreban priključak da bi funkcionisale. Slušalice sa priključcima i kablovima često umeju da komplikuju rukovanje, a neretko bi se same slušalice „zapetljale“, kao i vi sa njima.

Uz blutut slušalice tokom šetnje ne morate držati telefon u ruci ako slušate muziku, nego telefon možete bez problema držati u torbi i to ni malo neće oslabiti zvuk. Takođe, možete sasvim slobodno gledati film na televizoru, a da ne morate da mu budete previše blizu zbog kratkoće kablova.

Ranije verzije blutut slušalica su imale prilično loš, digitalan zvuk. Razlog tome je to što se blutut pre toga nikada nije bio upotrebljavan za prenos zvuka. Kako je rasla potražnja za ovim uređajem, zvuk se u drastičnoj meri poboljšao. Danas zvuk blutut slušalica je po kvalitetu jednak sa najboljim slušalicama sa priključkom.

Jedna od većih prednosti blutut slušalica je ta što se ne gubi jačina zvuka u odnosu na udaljenost od blutut prijemnika, iako je njihov domet znatno manji od stereo slušalica i iznosi svega 10 metara.

Blutut slušalice, za razliku, od klasičnih modela, rade na bateriju. Baterija se puni USB kablom, a punjenje traje oko tri sata. Dužina trajanja baterije različita kod svakog modela i najčešće je data u specifikacijama za svaki model, ali obično traju između 8 i 12 sati. Neki noviji i skuplji modeli, mogu trajati čak i do 40 sati. Baterija će se brže trošiti ukoliko budete slušali glasniju muziku.

Jedna od mana blutut slušalica bi bila što mogu minimalno kasniti sa zvukom. Ovo kašnjenje, naime, nećete primetiti prilikom slušanja muzike, ali tokom gledanja filma razlika može biti uočljiva. I dalje se radi na razvoju i povećanje brzine blutut uređaja. Najnovija verzija blutut-a 4.0 je ovaj problem minimalizovala, dok će u budućnosti ovaj problem sigurno biti sasvim otklonjen.

Slušalicama se upravlja putem osnovnih komandi koje se nalaze na jednoj od slušalica. Takođe, u njih je ugrađen mali mikrofon.

Modeli blutut slušalica mogu biti sasvim isti kao i kod modela sa žicom. Dakle, mogu pokrivati uši ili se mogu stavljati u njih. Ono što je moguće samo kod bežičnih slušalica, a što nas tek čeka u budućnosti jeste model slušalica (takozvane bubice) gde leva i desna strana nisu spojene kablovima, tj. nisu nikako povezane, sem, naravno, blututom.

Najmodernije blutut slušalice imaju i zasebnu memoriju od nekoliko gigabajta, tako da za njih nije čak ni potreban telefon da biste mogli slušati muziku. Međutim, ovako nešto se tek pojavilo na tržištu i trebaće još vremena da se proširi.

Bluetooth slusalice u Srbiji

U Srbiji se već nekoliko godina mogu naći ovi proizvodi, koji, može se reći, još nisu toliko zaživeli na našem tržištu. Međutim, uz sve pogodnosti koje ove slušalice pružaju, nesumnjivo će biti dominantne u skorijoj budućnosti. To znači i da će iritantan problem „zapetljavanja“ kabla slušalica postati stvar pošlosti.

Bluetooth slusalice se u našoj državi mogu naći u svim boljim prodavnicama tehnike. Njihove cene, modeli i dizajni su prilično raznovrsni, kao i njihov kvalitet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *