Ostrvo Simi Grčka

Ostrvo Simi, po mnogo čemu različito od ostalih arhipelaga Dodekanez zainteresovaće svakog ko traži bajkovito mesto u Grčkoj još uvek dobro sakriveno od naleta masovnog turizma.

Jedan od razloga je što se do ostrva može stići jedino trajektom koji od Rodosa do ovde plovi nepuna dva sata. Drugi je što je ostrvo Simi pod zaštitom države i turizam se razvija pod vrlo kontrolisanim uslovima. Istovremeno vodi se briga u smislu očuvanja autentične arhitekture tako da se na ostrvu decenijama nije ništa menjalo, a veliki broj kuća okrečenih prepoznatljivim pastelnim bojama posetiocima daje utisak da se nalaze negde u Italiji.

Zakonom je zabranjena novogradnja, može se jedino dobiti dozvola za renoviranje objekata uz
maksimalno korišćenje postojećih materijala. Vlasnici kuća u obavezi su da redovno obnavljaju i
održavaju fasade svojih kuća.

OSTRVO SIMI – ISTORIJA

Arheološki lokaliteti na ostrvu pokazuju da je ono bilo naseljeno još u doba praistorije, a kao i ostala ostrva Dodekaneza bilo je pod vlašću Rimskog i Vizantijskog carstva, a od 13. veka pod vlašću Vitezova malteškog reda.

Za vreme vladavine Osmanlija lokalno stanovništvo stavilo se na raspolagnje Sultanu koji im je za uzvrat davao značajne privilegije. Upravo zbog toga ostrvo je u velikoj meri sačuvano i postalo tadašnja trgovačka prestonica.

Vrhunac ekspanzije razvoja ostrva bio je u 19. ali je nažalost naglo prekinut u 20. veku kada su ga
okupirali Italijani. Došlo je do masovnog iseljavanja stanovništva, a mnogi su prinudno naterani da
govore italijanski jezik koji je ostao pristutan i do danas pogotovo kod starijih ostrvljana.

Drugi svetski rat doveo je na ostrvo i Nemce koji su povlačeći se tokom 1945. godine uništili eksplozivom veći deo starog grada. 1948. godine ostrvo je ponovo vraćeno pod suverenitet Grčke.

SIMI – DVA DELA GRADA POVEZANA MERMEROM

Glavni grad ostrva Simi podeljen je na dva dela, donji grad Gialos koj je zapravo lučki deo gde pristaju
trajekti koji ovde dovode turiste i izletnike. Ovde je i najveća koncentracija turističkih sadržaja, pa ćete
uživati u šetnji uz more i luku sa usidrenim čamcima i jahtama ili večeri u nekoj od mnogobrojnih
taverni.

Grad Simi

U ovom delu grada nalazi se i atrakcija ostrva, toranj sa časovnikom izgrađen davne 1881. godine, zapravo kopija londonskog Big Bena. Do gornjeg dela grada Chorio vodi ni manje ni više nego
375 mermernih stepenika koje meštani zovu Kalistrata.

Kada se ovde popnete bićete u prilici da uživateu veličanstvenom pogledu na ceo zaliv i luku. U gornjem gradu smešten je venecijanski dvorac iz 15. veka i nekoliko crkvi, a turistima su na raspolaganju i bašte taverni sa panoramskim pogledom koji će dodatno začiniti vaše impresije.

OSTRVO SIMI – U POTRAZI ZA SUNĐERIMA

Još jedna osobenost ostrva Simi je posao koji je vekovima bio popularan među lokalnim stanovništvom.
U pitanju je izranjanje sunđera sa morskog dna, vrlo težak ali i rizičan posao, pogotovo što se u početku
ronilo na dah, a tek kasnije počela da se koristi ronilačka oprema.

Bio je to unosan posao ali sve rizičniji jer je bilo potrebno zaranjati na sve veće dubine za šta u to vreme nije bilo adekvatne opreme za ronioce pa su mnogi stradali ili ostali sa trajnim povredama.

Danas u mestu postoji i lokalna prodavnica sunđera koja je i u funkciji muzeja pa turisti mogu doživeti delić ove tradicije vrlo važne za istorijat i privredu Simija. Ovde ćete čuti i priču o drastičnom smanjenu populacije sunđera neposredno nakon nuklerane katastrofe u Černobilu. Čak postoje i određene naučne studije o tom fenomenu.

PLAŽE NA OSTRVU SIMI

Ostrvo zauzima oko 65km 2 , izuzetno je razuđene obale sa mnogim lepim i skrivenim plažama i
uvalama. Do većine od njih može se stići jedino vodenim putem, taksi- brodićima koji organizovano
dovode turiste. Pedi je mesto u blizini luke Gialos odakle polaze taksi brodići do nekih od najlepših plaža ostrva.

 

A sada krenite sa nama u obilazak najpopularnijih plaža Simija:

Agios Nikolaos – smeštena je na severoistoku ostrva, a do nje voze brodići iz luke Gialos, ali za 20- tak minuta hoda moguće je stići i pešice stazom koja vodi od zaliva Pedi. Plaža je pogodna za porodice sa malom decom zbog plitke vode i postepenog prelaza u dubinu, organizovana je i posetiocima su na raspolagnju ležaljke i suncobrani.

 

View this post on Instagram

 

In #Greek #mythology, #Symi is reputed to be the #birthplace of the #Charites and to take its name from the #nymph #Syme (in antiquity the #island was known as Aigli and Metapontis), though Pliny the Elder and some later writers claimed that the name was derived from scimmia “a monkey”. In #Homer’s Iliad the island is mentioned as the domain of #King #Nireus, who fought in the Trojan War on the side of the #Greeks and was described as the handsomest man in the Achaean forces, after Achilles. #Thucydides writes that during the Peloponnesian War there was a Battle of Syme near the island in January, 411 BC, in which an unspecified number of Spartan ships defeated a squadron of Athenian vessels. Little was known about the island until the 14th century, but archaeological evidence indicates that it was continuously #inhabited, and ruins of #citadels suggest that it was an important #location. It was first part of the Roman Empire and then the Byzantine Empire, until its conquest by the Knights of St. John in 1309. . . . The island has become a #haven for #tourists from #abroad, especially British and Italians, and is now the permanent #home of about 120 non-Greek #residents, some 50 of whom are British. The influx of #tourists has led to the restoration of a great number of homes (many of which were destroyed during World War II); these restorations, by law, have to conform to “guidelines laid down by the #Greekculture ministry’s Archaeological Service.” Between 1998 and 2006, it is estimated that the price of a “ruin” on Symi increased fivefold. The growing population of British and other expatriates has led to demographic as well as political changes, since EU citizens are allowed to vote in #local elections and have attempted to exert influence on the island’s politics. Opinions on whether this is a sign of growing integration differ. . . . . . #hello_worldpics #divine_worldplaces #great_captures_greece #ig_photostars #greekphotography #photooftheday #photocredit📸 @katerinakatopis

A post shared by Greek Reporter (@greekreporter) on

Agia Marina – plaža smeštena u severnom delu ostrva, sa tavernom, suncobranima i ležaljkama.
Plaža je sa izrazito bistrom vodom zanimljiva kako kupačima, tako i roniocima. Na ovoj plaži se nalazi i
mala bela kapelica, nesvakidašnje i romantično mesto gde se obavljaju ceremonije romantičnih
venčanja.

Nos – vrlo popularna plaža koja se nalazi na rubu luke Gialos do koje se lako dolazi pešice.

Emborio – jedna od plaža na zapadnoj strani ostrva, na otprilike 2km od luke Gialos. U pitanju je
šljunkovita plaža, a u njenoj neposrednoj blizini smešteno je nekoliko vila za smeštaj turista

Marathouda – plaža locirana na jugoistočnoj strani ostrva Simi, a ujedno i poslednja stanica taksi-
broda. Dobro je organizovana, sa ležaljkama i suncobranima, a na njoj se nalazi i jedna velika taverna

SIMI – OSTRVO ISPUNJENIH ŽELJA

Simi je nekada brojao više od 22000, a danas ima oko 2500 lokalnog stanovništva, većina živi u gradu
Simi, a nekih 500 po selima u unutrašnjosti ostrva. Naravno tokom sezone zbog priliva turista broj ljudi je veći, ali uglavnom su u pitanju kraći izleti turista sa Rodosa.

Kada brodovi isplove ostrvo se ponovo vraća uobičajenom miru i spokoju. Na jugu ostrva smešteno je soce Panormitis, poznato po manastiru posvećenom arhangelu Mihailu inače zaštitniku ostrva. Ova svetinja Dodekaneza mesto je gde se okupljaju hodočasnici iz cele Grčke, ali dolaze i brojni turisti iz svih delova sveta.

Ovde postoji verovanje o ispunjenju želja koje zatražite pred ikonom, a istovremeno se obavežete da ćete učiniti nešto vredno i smisleno. Do Panormitisa se stiže brodom ili kopnenim putem preko ostrva, u obe varijante trebaće vam oko sat vremena.

Ukoliko želite da putujete na ovo ostrvo pogledajte google recenzije, šta kažu turisti koji su posetili ovo ostrvo.

Zahvaljujemo Travel Magazinu na pomoći pri pisanju ovog teksta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *