Kako bi nam električni kućni uređaji trajali što duže, potrebno je da ih održavamo, da vodimo računa o njihovoj ispravnosti, njihovom radu, da ih popravljamo na vreme, a ne da čekamo da kvar preraste u ozbiljniji problem, koji je kasnije nemoguće rešiti. Na prvom mestu je vrlo važno da vodite računa o tome kako koristite kućne aparate.
Važno je da ih koristiti onako kako uputstvo nalaže, da bi vam naravno dobro radili i trajali što duže. Uvek je bitno da imate dobrog električara, sa kojim ćete imati odličnu saradnju i koji će moći da vam proverava više vrsta aparata.

Klima uređaji

Klima uređaje uvek treba da proveravate pred sezonu kada se one koriste. Klima uređaj koji ne radi godinu dana, svakako da treba pre svega da očistite. Zatim bi trebalo da pozovete električara, koji će da utvrdi da li klima dobro funkcioniše, ali električar takođe može i da vam je očisti i spremi za sezonu.
Nije dobro kada klima ne funkcioniše kako treba, jer na taj način rizikujete da ugrozite vaše zdravlje. Takođe, važno je proveravati i klima uređaje u vašim automobilima. Obavezno pred sezonu prečistite filtere ili odvezite auto kod profesionalca.

Ta peći/grejna tela

Generalno je važno da radite godišnji servis svih onih uređaja koji se jedno vreme nisu koristili. Nije važno da li su to uređaji koji se samo sezonski koriste ili ih vi jednostavno koristite s vremena na vreme. Ipak, treba da znate da je uređaje poput TA peći i ostalih grejnih tela vrlo važno proveravati.
Prvo je važno da ih proveravate i radite godišnji servis da biste se uverili da će vam dobro raditi tokom cele sezone. Drugo, važno je da radite i godišnji servis zbog sopstvene bezbednosti. Grejna tela mogu vrlo lako da se pokvare u potpunosti, ukoliko se kvar nije regulisao i rešio na vreme. Onda ćete sebi stvoriti još jedan problem.

Bojleri

Bojler se svakodnevno koristi i zato je važno da se bar jednom godišnje radi servis. Pre svega je bitno da vas poseti električar zbog kamenca koji se stvara u bojleru. Važno je da se kamenac uvek uklanja redovno. Postojanje kamenca u bojleru u toku dužeg vremenskog perioda može da poremeti rad bojlera i zbog toga je poseta električara jako bitna.
Naravno, ukoliko vi sami znate da prečistite bojler, onda i nema potrebe da zovete električara. Međutim, ukoliko niste sigurni u vaše sposobnosti, onda je važno da se obratite nekom stručnjaku, kako se ne biste povredil pre svega, ali i kako ne biste prouzrokovali neki kvar.
Takođe, prilikom posete električara možete da ga zamolite da vam pogleda i druge kućne elekrične aparate, koji nisu dugo bili proveravani. Na taj način možete videti da li je sa njima sve u redu i da li je potrebno da se nešto zameni, pre nego što se pokvare.
Ukoliko dobro sarađujete sa električarem, moguće je da će vam on obezbediti neke popuste, a možda vam i za sitne popravke i provere neće uzeti ništa. Naravno, zato je bitno da stvorite dobar odnos u kojem možete da mu verujete, ali da i on isto od vas može da očekuje korektan odnos.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *