Kako se zastititi od prisluskivaca

Danas ma šta radili teško je da se ne koriste mobilni telefoni i računari. Sa druge strane tehnološki uređaji su plodno tlo za industrijsku tj. poslovnu špijunažu. Svako u današnje vreme ko nije svestan takvih opasnisti, malo je verovatno da se neće nekad u nekom kontekstu naći na udaru prisluškivanja. Špijunska oprema koja se danas koristi prevazilazi i onu koju smo viđali u filmu poznatog agenta 007.

Kad imate prisluškivače koji se stavljaju u svakakve svakodnevne predmete od šolja za kafu, miša za računar, osveživača vazduha, vaza, slika i tako u nedogled. Kako tehnologija napreduje generalno svaki dan, ništa nije drugo ni sa uređajima za prisluškivanje pa tako na sajtu slusalica može se naći veliki asortiman kako amaterskih tako i profesionalnih prislušnih uređaja ali i zaštita od istih, dok od nekih vrsta prisluškivača izuzetno je teško zaštititi se i tu se moraju biti već konsultovani profesionalci iz sfere visokotehnološke zaštite. Prisluškivači i celokupna špijunska oprema u današnje vreme lako se nabavlja i nije skupa, ali zato zaštita od iste ide cenovno od 1:5 pa do 1:100 to znači da jedan euro uložen u prisluškivanje iziskuje 5 eura u zaštiti.

Kako bi ste se barem malo zaštitili od prisluškivanja, svakako je prvi korak jedan kvalitetan detektor prislušnih uređaja. Kako bi ste se zaštitili od neovlaštenog praćenja automobila svakako je prvi korak jedan kvalitetan GPS blokator signala. Ukoliko sumnjate da Vam je u telefon ubačen softver za prisluškivanje što je najčešći vid prisluškivanja mobilnih telefona u čak 99,4% tada već bi trebalo da konsultujete tehničara sa našeg gore navedenog sajta slusalica da Vam pomogne u brisanju takvog špijunskog programa. Sastanke koji su od poverljivog sadržaja treba organizovati u prethodno očišćenom prostoru od prisluškivača.

Treba znati i biti upoznat sa laserskim prisluškivačima koji rade na način da neko sa spoljašnje strane uperi laserski prisluškivač u prostor gde se sastanak organizuje i sluša celokupno izlaganje govornika na sastanku. Osiguranje od tkvih načina prisluškivanja predviđeni su posebni protokoli i sistemi zaštite. Jedan od najčešće korištenih i naj rasprostranjenijih je način prisluškivanja uz pomoć prisluškivača snimača koji mogu da se ukljičuju na svaki glas ili na samo isprogramiranu frekvenciju određenog glasa.

Ova vrsta prisluškivanja i prisluškivača je opasna po tome što se jako teško mogu otkriti, i po tome što se jako teško mogu neutralisati iz razloga što ne emituju jako elektromagnetno zračenje. Takvi prisluškivači mogu biti postavljeni bilo gde u prostoriji mogu da snimaju i po 300h materijala, protiv takvih prisluškivača moraju biti određeni koraci preduzeti koji odgovaraju procedurama zaštite od visokotehnološkog prisluškivanja.

Prilikom korištenja računara za poslovne svrhe, potrebno je zaposlenima ograničiti sajtove koje mogu ili ne mogu posećivati iz razloga postojanja sajtova koji su u mogućnosti nasilno instalirati špijunski program u računar bez znanja korisnika, zatim skinuti sve bitne podatke i zaključati dati računar, zatim tražiti otkupninu za podatke i dati računar, to su programi koji su napravljeni samo za tu svrhu krađe podataka.

U nekim slučajevima nećete ni znati da je takav program na vašem poslovnom računaru zato što mu je jedini zadatak da prebaci sve fajlove na neku destinaciju i sam kako se instalirao tako se i izbriše. Najčešći su programi koji Vam zaključaju računar posle posete sumnjivim sajtovima i potom treže otkupninu za otključavanje istog računara, što može stvoriti i te kakve probleme u vidu vašeg kašnjenja za izvršavanje posla koji radite. Ovo su sve slučajevi i vidovi prisluškivanja i krađa podataka, tako da treba biti upoznat bolje pre nego kasnije kada bude isuviše kasno da se bilo šta preduzme. Sprečavanje neovlaštenog prisluškivanja je mera predostrožnosti.

Sagovornik na ovu temu bio nam je gospodin Gojko vlasnik portala www.slusalica.net zahvaljujemo se na korsnom tekstu.

3 Replies to “Prisluškivači u svetu biznisa kako se zaštititi”

  1. Opste je poznato pravilo da kada jednom stupis u virtuelni svet gubis svaku vrstu privatnosti dok tamo negde daleko postoje organizacije koje prikupljaju podatke o vama. Mnogo opasnije od laserskog prisluskivanja. I hemijske olovke koja je idealna za te namene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *