Da razjasnimo sumnju, polipi na materici nisu nužno, niti u najvećem broju slučajeva naznaka nečeg jako opasnog i neizlečivog, već sasvim suprotno.

menopa

Statistika poslednjih godina pokazuje da se sve veći broj žena, posebno nakon četvrte decenije susreće sa postojanjem endometrijskih polipa, ali je ta statistika i rezultat napretka medicine i lakog otkrivanja da li polipi na materici postoje ili ne.
Endometrijski polipi nisu vidljivi na običnom ultrazvuku, koji se radi prilikom rutinskih pregleda, već postoji poseban ultrazvuk koji dozvoljava lekaru da vidi unutrašnjost materice i da vidi da li polipi na materici postoje. Ali pre nego vas uhvati panika, bitno je da znate kako nastaju, ali i koje simptome mogu izazvati koji bi trebalo da vas odvedu do pregleda kod ginekologa.

Kako nastaju polipi na materici?

Tokom svakog menstrualnog ciklusa sluznica materica je prekrivena tkivom koje se ljušti ukoliko ne dođe do trudnoće i onda se izaziva menstrualno krvarenje. Nakon završenog krvarenja, pod uticajem estrogena, sluznica se veoma brzo obnavlja i time u stvari započinje novi ciklus pripremanja tela na mogućnost ostajanja u drugom stanju. Međutim, nekada se dogodi da sluznica više naraste, a onda se stvaraju određene šupljine i zadebljana, te su to u stvari polipi na materici o kojima govorimo. Polipi su uglavnom jako malih dimenzija, ali postoji i retka mogućnost kada dostignu veličinu do nekoliko centimetara.

Simptomi koji ukazuju na polipe?

Većina polipa je jako male veličine, pa ne izazivaju bilo kakve simptome. Ono šta mogu izazvati jeste obilnije krvarenje u toku ciklusa, ali i pojavu krvarenja između dva ciklusa, te tačkasto krvarenje nakon seksualnih odnosa. Pored toga, kod određenog broja žena se javlja i iscedak smeđe boje nakon što se ciklus završi. Nekada se dogodi da se polipi na materici inficiraju, što se da prepoznati po gnojnom iscedku koji je svetlo ružičaste boje. Kakve god simptome izazivali, bitno je proveriti kod lekara, a onda se njihovo postojanje ustanovljava i dalje rešava, ali je važno znati da su retko zloćudne prirode.

Lečenje polipa

Nakon što se polipi na materici otkriju onda sledi njihovo uklanjanje. Stare metode odokativnog uklanjanja su zaobiđene, jer postoje metode za bezbedno uklanjanje polipa, bez ostajanja tragova. Nakon svakog uklanjanja, polipi se šalju na histopatološku analizu, kao mera opreza, a kada nalazi stignu onda se donosi odluka da li je intervencijom sve završeno ili je potrebno uraditi još nešto kako bi se zdravlje osiguralo.
Polipi na materici se mogu javiti u bilo kojem dobu života, međutim, praksa pokazuje da se najčešće javljaju kod žena čiji se organizam nalazi u stanju klimaksa i menopauze, dok se kod mlađih osoba značajno ređe otkriva postojanje polipa. Svakako, promene u ciklusu, određene smetnje, kao što je neuobičajeno, obilno krvarenje, krvarenje između menstruacija, smeđi
iscedak, gnoj, treba odmah prijaviti svom odabranom ginekologu kako bi se uradili potrebni pregledi i ustanovili uzročnici svemu tome. Čak i onda kada polipi na materici „prerastu“ u karcinom, ukoliko se uvide odmah, već njihovim uklanjanjem svaki problem postaje rešen i ne postoji razlog za dalju brigu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *