Medicina je značajno uznapredovala i nudi lekove gotovo za svaku bolest ili pak za ublažavanje njenih posledica. Međutim, prirodna medicina je ipak ono što nam je jako značjano i dalje.

I mnogi lekari će vam pored lekova reći da kada imate neku bolest da treba zdravije da se hranite, da treba da budete bolji prema sebi, da trenirate i jednostavno da se prebacite u neki drugi sistem. Kada smo već kod prirodnih lekova, treba spomenuti i dejstva i moći koje ima žuti noćurak. Evo o čemu se radi:

Šta je žuti noćurak i otkud mu takvo ime?

Žuti noćurak je lekovita biljka, koja nam dolazi sa američkog kontinenta. Inače, žuti noćurak uspeva i kod nas i mnoge porodice ga i gaje. Ono što je specifično kod ove biljke, jeste da ima cvetove, koji su izrazito žute boje. Zbog toga naziv žuti logično. A drugi deo naziva „noćurak“, dobio je upravo zato što se njegovi cvetovi otvaraju kasno uveče i zatvaraju se ujutru. Čudno pomalo, ali ipak neverovatno lepo. Ono po čemu je posebna ova biljka jeste to što sadrži neke esencijalne masne kiseline, ali je najvažnije zato što sadrži gama linolensku kiselinu. Upravo ova kiselina je toliko važna za naš organizam, jer dobro utiče na hormone, posebno na prostaglandin. Ovaj hormon utiče na snižavanje krvnog pritiska, na zdravlje kože, na insulin, poboljšava imunitet, održava nivo tečnosti u našem organizmu i još mnogo toga.

Ulje žutog noćurka dobro je za mnoge bolesti 

Žuti noćurak, pre svega ulje žutog noćurka je veoma dobro za mnoge poremećaje, od onih bezazlenih, koji nas ne muče toliko, do zaista ozbiljnih bolesti. Naime, žuti noćurak može da pomogne prvenstveno ženama i tu zaista ima široku primenu. Naime, pomaže ženama kod PMS-a, zatim kod bolnih mestruacija, zatim, kod neplodnosti. Koristi se i kozmetičke svrhe, jer može da podstakne rast kose i noktiju, kao i da pozitivno utiče na izgled naše kože. Međutim, žuti noćurak je tu, jer leči i ozbiljinije poremećaje ili bar ublažava posledice ozbiljnijih bolesti. Na primer, koristi se kada je proces lečenja od alkoholizma u toku. Zatim, koristi se kod kada neko ima osteoporozu, artritis,koristi se kod hroničnog umora. Takođe, primenjuje se i kada su neke ozbiljnije bolesti u pitanju, a posebno kada je u pitanju rak ili multipla skleroza, zatim kada se jave neke bolesti srca, nevrnog sistema, dijabetesa, krvnih sudova. Može da pomogne i kod Alchajmerove bolesti, ali i kod Parkinsonove bolesti.

Gde možete pronaći ovu biljku?

Žuti noćurak možete da gajite, kao što smo već rekli. Naravno postji posebna procedura, kao i za svaku biljku, te ukoliko planirate da imate žuti noćurak u vašem dvorištu, onda se posavetujte sa stručnjacima. Sa druge strane treba da znate da ga u raznim oblicima možete nabaviti, a najpouplarnije su kapi žutog noćurka. Uglavnom se kapi ove biljke najčešće koriste. Interesanto je to što kapi žutog noćurka nisu skupe i svako može da ih priušti, a ono što one pružaju je zaista neprocenjivo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *