Praznični period je najlepše vreme za putovanja, a Nova godina uvek idealan povod da se poseti neka evropska prestonica. I dok turisti širom sveta uplaćuju svoje praznične aranžmane za raskošne metropole, ugostitelji najatraktivnijih gradova Evrope zadovoljno trljaju ruke usled ogromnih finansijskih priliva, koji u krajnjoj liniji pune i državne blagajne.

Turizam je tako dominantan izvor prihoda u mnogim zemljama, a Nova godina glavni pokretač ekonomije koja u vreme zimskih čarolija prilično cveta. U nastavku teksta navodimo koje su to najposećenije evropske prestonice tokom novogodišnjih praznika, i kako ovaj period utiče na ukupnu godišnju računicu u pogledu ekonomskog stanja svake od dole navedenih zemalja.

#1 Pariz, Francuska – najposećeniji evropski grad za praznike

Prema rang listama koje okupljaju najpopularnije svetske destinacije svake godine, Pariz je najposećeniji evropski grad, dok se na globalnom nivou redovno kotira pri samom vrhu liste.

Statistika iz godine u godinu pokazuje da je pogled na Ajfelovu kulu najlepši pod novogodišnjim vatrometima, pa se najveći broj turista beleži upravo u prazničnom periodu, kada su pariški hoteli gotovo prebukirani, a ulice prepune stranaca koji novac rado ostavljaju u suvenirnicama, restoranima i kafićima.

Suma sumarum – Pariz je tokom 2018. godine posetilo skoro 40 miliona turista, od čega značajan deo upravo tokom putovanja za Novu godinu. Ovako je Pariz ubedljivo povratio svoj status najposećenije prestonice, nakon terorističkih napada koji su ga na dve godine bacili u senku drugih metropola.

#2 London, Engleska – Praznici u kraljevskom gradu

Rame uz rame sa francuskom prestonicom, po turističkoj posećenosti u Evropi nalazi se i London, koji svakog 31. decembra priređuje grandiozne dočeke Nove godine, što privlači ogroman broj posetilaca iz celog sveta. Na godišnjem nivou, poseta Londonu nikada ne pada ispod 30 miliona stranih posetilaca, uz brojne turiste koji u London dolaze iz unutrašnjosti zemlje.

Turizam je dominantan pokretač britanske ekonomije, a o važnosti ove grane govori i činjenica da je 13% ljudi koji rade u Londonu, zaposleno upravo u nekom segmentu turističkog sektora. Samo Bakingemska palata godišnje privuče posetu 15 miliona turista, a ova atrakcija ne gubi na značaju ni tokom novogodišnjih praznika, kada turisti uživaju da je obilaze i fotografišu u prazničnom ruhu.

#3 Prag, Češka – Nova godina u zlatnom gradu

Prag je tradicionalno jedna od najposećenijih evropskih prestonica za Novu godinu, ali je prethodna godina porušila sve rekorde kada je broj posetilaca ovog grada u pitanju. Ovu zemlju je tokom 2018. godine posetio preko 21 miliona turista, što je duplo više u odnosu na brojnost češke populacije, a ujedno i za milion i po više u odnosu na posećenost 2017. godine.

Karlov most je sve teže prohodan usled turističke gužve, a ona je naročito velika tokom novogodišnjih praznika. Ipak, turisti se ne odriču posmatranja vatrometa sa najpoznatijeg praškog mosta, a ni uživanja u prelepim praškim trgovima, koji i na najnižim temperaturama plene specifičnom, prazničnom toplinom.

#4 Beč, Austrija – najatraktivniji evropski grad za praznike

Novogodišnje aražmane iz godine u godinu predvode ponude za Beč, koji priređuje raskošne dočeke na svojim trgovima svakog poslednjeg dana u godini. Niz kulturnih simbola Austrije svake godine privuče u ovaj grad milione turista, a prethodne godine je taj broj dostigao više od 16 miliona posetilaca koji su u Beču proveli barem jednu noć.

Ipak, najveća gužva na granici je pred Novu godinu, kada svi putuju u Beč koji nudi najlepši provod za praznike. Beč spada među najlepše dekorisane gradove u svetu tokom novogodišnjih praznika, pa ne čudi što je turistima toliko privlačan i zanimljiv. Uz to, treba napomenuti da novogodišnji aranžmani za evropske metropole nisu naročito skupi, pa je jasno zbog čega njihovi trgovi vrve od turista tokom prazničnog perioda.

#5 Rim – praznici u duhu Italije

Italijanska prestonica pleni posebnim šarmom, a u to se tokom prošle godine uverilo više od 10 miliona turista koji su posetili Rim. Posebno interesovanje za Rim se beleži krajem godine, kada grad priređuje spektakularan doček Nove godine uz najbolja italijanska vina i sočna jela koja možete probati samo u italijanskoj kuhinji.

Ovaj grad naročito “profitira” od Koloseuma, koji je tokom 2018. godine posetilo skoro osam miliona turista. Vatrometi nad Koloseumom imaju potpuno drugačiju dimenziju od svega što može da se vidi u Evropi, što Rim čini jednom od najatraktivnijih prestonica tokom praznika.

Ugostiteljstvo u Rimu je na vrlo visokom nivou, pa su hoteli, restorani i kafići neprestano puni zadovoljnih gostiju koji uživaju u italijanskom gostoprimstvu.

Navedeni evropski gradovi neprestano uživaju pažnju turista iz celog sveta, a to je naročito slučaj sa novogodišnjim praznicima koji prelepim destinacijama daju poseban, praznični pečat. Ovo su ujedno i prilike kada profiti gradova rastu u najvećoj meri, pa se može reći da je praznični turizam značajan pokretač ekonomije navedenih prestonica.

One Reply to “Ovim gradovima Evrope novogodišnja putovanja donose najveći profit”

  1. Naredne 2021 godine ko bude na nuli bice uspeh.Covid-19 gazi sve od proslave Nove godine nece biti nista, razmisljam da u MMS Auto rent iznajmim auto i sa porodicom obidjem Zlatibor i Kopaonik na jedan dan samo da udahnemo zdrav vazduh pa nazad u stan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *