nega lica

Sudeći po rezultatima naučnih istraživanjima danas je sigurno ustvrditi da se koža mnogo brže obnavlja tokom noćnih sati, dok spavamo, nego preko dana. Pa je samim tim mnogo jasnije zašto mnogi dermatolozi postavljaju toliki naglasak na važnost noćnog negovanja lica.

Kada samo pomislimo na mnoge nepovoljne elemente kojima izlažemo kožu preko dana sve nam postaje mnogo jasnije – sunce (pogotovu opekotine), vetar, stres, zagađenost vazduha – da spomenemo samo nekolicinu. Za vreme spavanja koža se opušta i odmara zajedno s nama, a uz to automatski i oporavlja od loših uticaja kroz koje prolazi preko dana, hidratizira se i obnavlja elastičnost.

Danas postoje mnoge nejasnoće u pogledu pravilnog noćnog negovanja kože lica. Što realno i nije preveliko čudo. Bombardovani smo mnoštvom informacija i saveta koji često znaju biti nedovoljno jasni, nepotpuni, a u nekim se slučajevima znaju se činiti i kontradiktornima. Baš iz tog razloga provešćemo vas kroz esencijalne procese i korake za uspešnu noćnu negu lica.

Temeljno očistite kožu od šminke

Nije preterivanje ustrditi da velik broj ljudi ne čisti lice dovoljno detaljno i temeljno, što dugoročno može imati mnoge negativne posledice. Kozmetički stručnjaci i dermatolozi uvek savetuju korištenje mekanih, poželjno silikonskih četkica, za pravilno i temeljno uklanjanje šminke s lica. Na već spomenute silikonske četkice nanesite blaga sredstva za čišćenje i srazmernim kružnim pokretima uklonite svu šminku koju ste koristili preko dana. Ovo ujedno može predstavljati jednu blažu i kraću verziju pilinga.

Nanošenje efikasne maske za lice

Maski za lice danas definitivno ne može da zafali. U ponudi je široka paleta maski pogodnih za svaki tip kože, kao i za postizanje različitih rezultata, od osvežavanja i revitalizacije lica pa sve do uklanjanje bora. Međutim, za laganu večernju negu nije vam potrebno ništa ovako drastično. Nanošenje večernje maske treba postati vaša rutina bez obzira koliko vam se to može učiniti napornim. Cilj svega ovoga je naravno uspešno otvaranje pora na licu, što predstavlja dobar start za bolje prodiranje pozitivnih sastojaka hidratantne kreme koja će koži pomoći da se bolje i brže obnavlja.

Koristite aktivni retinoid

Nakon što ste obavili propisno čišćenje lica, potrebno je da nanesete malu dozu retinoida svugde po licu, osim na osetljiva područja oko usta i očiju. Kreme s aktivnim retinoid su bogate vitaminima A koji pospešuju proizvodnju kolagena, ubrzavaju regeneraciju ćelija, otvaraju pore i pomažu u toniranju kože. Međutim, morate znati da retinol nije isto što i retinoid ili retinaldehid, bez obzira što im nazivi zvuče slično. Kreme s aktivnim retinoidom se izdaju isključivo na recept i treba ih kombinovati sa hidratantnom kremom za lice, kako bi izbegli potencijalno rasušivanje kože lica.

Svakodnevno nanosite hidratantnu kremu

 Iako je verovatno svima poznato ipak ćemo spomenuti da treba razlikovati hidratantne kreme koje su namenjene dnevnoj i one koje su namenjene noćnoj primeni. Razlika leži u tome što su dnevne u većini slučajeva srazmerno lakše kreme koje sadrže neki od zaštitnih faktora protiv negativnih UV zračenja.

S druge strane, noćne kreme za hidrataciju kože lica nemaju tako direktno delovanje ali i dalje predstavljaju veoma bitan faktor u održavanju dobrog zdravlja i izgleda kože lica. Redovna primena je vrlo bitna za postizanje dobrih i pravovremenih rezultata koji se ispoljavaju kroz mekšu, elastičniju i glađu kožu na licu i vratu.

Naravno, važno je da odaberete onu kremu koja najbolje odgovara vama i tipu vaše kože. Prilikom kupovine uvek čitajte sastav kreme, a nije loše ni da prethodno pročitate online recenzije i mišljenja dosadašnjih korisnika. Generalno je dobra ideja vodilja da potražite kremu koja u svom sastavu sadrži vitamine A i C koji svojim pozitivnim delovanjem  ubrzavaju oporavak kože od svakodnevnih negativnih uticaja.

Posvetite posebnu pažnju području oko očiju

Ovo je samo jedan ekstra korak koji nije loše da uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu nege lica. Kao što vam je verovatno poznato, bore se prvo javljaju upravo na području oko očiju, pa je zato od velike važnosti da posebnu pažnju posvetite ovim područjima lica.

Nanošenjem posebnih krema očuvaćete mladolikost i značajno usporiti pojavu sitnih bora, a ujedno i revitalizirati i dodatno hidratizovati ova nadasve osetljiva područja vraćajući im prirodnu elastičnost. Specifičnost krema namenjenih području oko očiju je da u svom sastavu sadrže kofein i nikotinamid, koji povećavaju vlažnost i time reduciraju rapidno isušivanje kože i nastanak neželjenih bora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *