Nisu samo stomatološke ordinacije odgovorne za zdravlje vaših zuba. One treba da se nađu tu kada imamo neku nevolju. Najveća odgovornost leži na nama. I ta odgovornost pored svega uključuje i posetu stomatološkim ordinacijama, čak i onda kada ne osećamo posebne tegobe.

O zdravlju naših zuba najčešće razmišljamo kada nas zabole ili kada želimo da popravimo naš osmeh ugradnjom zubnih implanata, krunica ili kada razmišljamo o izbeljivanju. To je kao što i sami znate jako pogrešno. Ali, kao što je već rečeno, odgovornost je na vama i na vašem ponašanju. Od danas treba da počnete da razmišljate o zdravlju vaših zuba, jer su oni jako važni u vašem životu.

Više mleka i mlečnih proizvoda

Sve stomatoloske ordinacije preporučuju unos mleka i mlečnih proizvoda u što većim količinama. Naravno da ukoliko vi imate određene vrste ograničenja kada je ova hrana u pitanju, treba da se konsultujete i sa vašim lekarom opšte prakse. A ukoliko znate da ne smete ove proizvode zbog celokupnog zdravlja da koristite, onda je uvek moguće naći alternativu. Za one kojima zdravstvena situacija dozvoljava korišćenje mleka i mlečnih proizvoda, objasnićemo zašto je to dobro. Naime, u mleku i mlečnim proizvodima postoje supstance koje utiču povoljno na gleđ. Takođe, u mleku ima mnogo kalcijuma, koji je važan za naše zube.

Manje slatkiša, više voća

Koliko ste puta samo čuli ovu rečenicu? Ona je i te kako tačna. Slatkiše treba sebi uskratiti iz više razloga, a u ovom slučaju, treba ih uskratiti sebi zbog toga što će šećer negativno uticati na vaše zube i prouzrokovaće mnogo kvarova. Voće sadrži u sebi vitamine koji pomažu vašim zubima. Na primer u pomorandžama ima mnogo kalcijuma.

Konzumiranje žvaka dozvoljeno, ali bez šećera

Pojedine stomatološke ordinacije i ne savetuju baš korišćenje žvaka, ali to jednostavno vrlo teško možemo sebi da uskratimo. Malo ljudi zapravo ne voli žvake. Ako već volite i neprestano ih žvaćete, onda je naravno poželjno da koristite žvake koje su bez šećera.

Električne četkice mogu da oštete zube

Oralna higijena je pored vitamina koje unosite putem ishrane jako bitna. Po pitanju elektronskih četkica stomatološke ordinacije su podeljene. Neke stomatoloske ordinacije opravdavaju korišćenje ovih četkica, dok su druge izrazito protiv njih. Naši zubi su veoma osetljivi i mogu da budu podložni oštećenjima usled korišćenja nekih jačih sredstava, kao što su to elektronske četkice. Takođe, mi naše zube možemo oštetiti i ukoliko grubo peremo zube ili ukoliko oralnu higijenu svedemo na minimum.

Pijte dovoljno vode

Voda je važna kako bi vaš organizam mogao da funkcioniše, voda je važna zbog boljeg osećaja, voda je važna zbog boljeg izgleda. Ali, voda je važna i za vaša usta. Ako usta ostanu suva i ta situacija se vrlo često ponavlja, onda će to negativno da se odrazi na vaše zube. Zato, morate da konzumirate dovoljnu količnu vode.

Čišćenje zuba posle obroka

Nekome je prilično mrsko da zube pere nakon svakog obroka. Ukoliko vam je to mrsko, onda nikako ne sme da vam bude mrsko da ih dobro očistite, makar čačkalicom, nakon obroka. Ako ste konzumirali meso ili neke druge lepljive proizvode, onda je obavezno da sve ostatke hrane izvadite iz vaših usta. Svi oni ostaci koji ostanu između zuba prouzrokovaće kvarove.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *