Zlatni retriver je rasa srednje veličine koja se može pohvaliti zlatnim kaputom – što odražava njegovo ime – a poreklo vodi iz Škotske. Poznat po svojim ljubaznim očima, lojalnosti i entuzijazmu, zlatni retriver je jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu. 

Iako su istorijski uzgajani kao lovački psi na visoravnima Škotske, zlatni retriveri čine odlične porodične pse – obično se dobro slažu sa decom i neverovatno su privrženi i inteligentni. Zlatni retriveri su divni službeni psi i često su veoma uspešni kao psi vodiči, pomoćnici ili psi za traganje i spasavanje.

Pregled vrste:

 • Visina: ženke od 51 do 56cm, mužjaci od 56 do 61cm.
 • Težina: ženke od 25 do 32kg, mužjaci od 30 do 35kg.
 • Dlaka: Dvostruka dlaka srednje dužine
 • Boja dlake: Od izuzetno svetle do tamno zlatne nijanse. 
 • Životni vek: 10 do 12 godina.
 • Temperament: Pouzdan, inteligentan, razigran, energičan.
 • Hipoalergen: Ne.
 • Poreklo: Velika Britanija, Škotska.

Briga o zlatnom retriveru

Zlatni retriveri imaju dlaku srednje dužine sa gustom poddlakom i vodootpornom spoljašnjom dlakom, što je dosta bitno jer zlatni retriveri obožavaju vodu! Umereno se linjaju veći deo godine, a jako u proleće i jesen. Treba ih četkati svakodnevno i verovatno će im trebati kupanje jednom mesečno. Možete očekivati da ćete živeti sa puno pseće dlake ako imate zlatnog retrivera.

Vašem psu će biti potrebno da se nokti podrezuju jednom ili dva puta mesečno kako se ne bi oštetili i izazvali probleme sa stopalima. Takođe bi trebalo da održavate dobru oralnu higijenu pranjem zuba najmanje nekoliko puta nedeljno. Pošto imaju opuštene uši, veća je verovatnoća da će imati infekcije uha, pa redovno proveravajte uši vašeg psa.

Nivo aktivnosti

Zlatni retriveri su aktivni psi koji zahtevaju svakodnevnu vežbu i temeljnu obuku. Za zlatnog retrivera je najbolje da ima pristup igralištu za lutanje i da ga izvodite u šetnju nekoliko puta dnevno. Zlatni retriveri se dobro slažu sa većinom drugih pasa i verovatno će se ceniti izlet u park za pse. Poznato je da zlatni retriveri vole da nose stvari u ustima. Imajte na raspolaganju igračke i kosti za žvakanje da biste zadovoljili ovu oralnu fiksaciju.

Socijalizacija

Ova rasa voli da bude tamo gde se radnja odvija, sa porodicom, a ne u dvorištu, gde lako mogu postati usamljeni i pribeći destruktivnom ponašanju. Nisu pogodni da budu psi čuvari, jer su prijateljski nastrojeni sa svima, a upravo je to jedan od razloga što su omiljena rasa pasa na svetu, kako navodi portal Moj ljubimac. Socijalizacija je važna za pse i dolazi prilično prirodno za zlatnog retrivera. Trebalo bi da se dobro snalaze u domaćinstvu sa više kućnih ljubimaca sa drugim psima i mačkama.

Zlatni retriveri su nežni, strpljivi i uživaju u igri sa decom, ali njihova veličina znači da mogu da obore malo dete ako je uzbuđeno. Ovo bi moglo uplašiti malu decu, posebno drugare koji nisu navikli na većeg psa. Kada nauče da se igraju zajedno na odgovarajući način, zlatni retriver je jedan od najboljih izbora za porodice sa decom.

Uobičajeni zdravstveni problemi

Odgovorni uzgajivači nastoje da održe najviše standarde rase koje su ustanovili kinološki klubovi. Psi uzgojeni prema ovim standardima imaju manje šanse da naslede zdravstvene probleme. Međutim, kod rase se mogu javiti neki nasledni zdravstveni problemi. Uslovi kojih treba biti svestan uključuju:

 • Displazija kuka: malformacija kuka, što može dovesti do bolova i artritisa
 • Displazija laktova: Bolna malformacija psećih laktova na prednjim nogama
 • Osteohondroza (OCD): inflamatorno stanje u kojem se obolela hrskavica odvaja od susedne kosti
 • Različite vrste raka: Najčešći karcinomi kod zlatnih retrivera uključuju hemangiosarkom i limfom.

Dijeta i ishrana

Štenci zlatnog retrivera brzo rastu i trebalo bi da budu na niskokaloričnoj ishrani za štene koja će ih sprečiti da prebrzo rastu i povećaju rizik od poremećaja kostiju. Odraslog zlatnog retrivera treba hraniti sa dva obroka dnevno do 1,5 šolje suve hrane za pse po obroku. 

Najbolje je da odmerite hranu i date je psu kao obrok umesto da ostavljate hranu da mu bude na raspolaganju tokom celog dana. Količina potrebna za pravilnu ishranu psa zavisi od njegove veličine, nivoa aktivnosti, starosti i drugih faktora. Uvek treba da obezbedite svežu, čistu vodu.

Zlatni retriveri su skloni gojaznosti, zato obavezno pratite težinu vašeg psa jer će gojaznost skratiti životni vek vašeg ljubimca i dovesti do drugih zdravstvenih stanja. Ako primetite da vaš pas dobija na težini, razgovarajte o tome sa svojim veterinarom. Zatražite od veterinara preporuke za raspored hranjenja, količinu hrane, vrstu hrane i vežbe kako bi vaš pas bio zdrav.

Da li je zlatni retriver pravi pas za vas?

Sagledaćemo prednosti i nedostatke rase kako biste mogli da utvrdite da li je zlatni retriver vaš potencijalni novi kućni ljubimac:

Prednosti:

 • Sladak, simpatičan i neverovatno dobrodušan
 • Voli da bude u blizini svoje porodice i dobar je sa decom
 • Inteligentan i lak za obuku
 • Pratiće vas kroz sve vaše dnevne aktivnosti

Nedostaci:

 • Opsednut hranom i lako može dobiti previše na težini
 • Potrebna je značajna količina vežbi i treninga
 • Nije pas čuvar jer je prijateljski nastrojen prema svima
 • Mnogo se linja i potrebno mu je svakodnevno četkanje

Da li smo olakšali vašu odluku?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *