Sigurni smo da ukoliko ste ljubitelj ili vlasnik pasa dolazite u iskušenje da se pitate koja je zapravo najbolja ishrana za vašeg vernog prijatelja. Naime, postoji veliki broj različitih varijacija na ovu temu, pa je samo na vama za koju ćete se i odlučiti.

Vlasnici pasa obično u zavisnosti od rase psa, njegove dobi i starosti, pola, ali i potreba se odlučuju koju će hranu za pse u budućnosti koristiti. U ovom tekstu možete pročitati određene informacije vezane za kupovnu hranu za pse, različite vrste hrane za pse, kao i koristi hrane za pse.

 

Kako napraviti izbor

Kao i u svakoj ishrani i našim psima je potreban unos raznovrsne ishrane koja sadrži oblike proteina, vitamina, minerala i ugljenih hidrata. Sva hrana za pse, različitih proizvođačaa može se pronaći kod nas na tržištu, i pouzdano nudi u svom obroku sve ono što je vašem ljubimcu neophodno za normalan rast, razvoj i zdravlje.

Naravno, s obzirom na to da postoje različiti proizviđači hrane za pse, potrebno je informisati se ali i iskustvom doneti odluku o tome koja će hrana za pse biti vaš izbor, kako je poznato da jes vaki pas individualan i jedinstven baš kao i čovek. Pa tako predlažemo da isprobate hranu za pse različitih proizvođača kako bi ste sa sigurnošću doneli odluku da ste se odlučili za onu koja najviše doprinosi vašm psu.

 

Samo ljubimac ili nešto više

Iako hrana za pse nije tako jeftina, postoje one koje mogu zadovoljiti svačiji budzet. Međutim s obzirom na to da postoji razlika u sastavu hrane za pse, potrebno je da pre odluke o tome koju ćete koristiti odredite cilj ishrane.

Pa tako, ukoliko želite da vaš pas bude vaš ljubimac i verni prijatelj, odlučićete se za hranu koja vašem psu doprinosi u rastu, razvoju i očuvanju zdravlja. Međutim, ukoliko će vaš pas biti izložbeni pas, pas koji mora da ima klasu i savršen izgled, ne možete birati hranu za pse koja vam je samo novčano dostupna, već na osnovu informacija doneti odluku o ishrani koja će vašeg psa dovesti do titule za koju se takmiči.

Hrana za pse se razlikuje i po peridou davanja, odnosno starosti pasa, Ovde ćemo navesti izbor hrane za pse u periodu od 1. do 6. meseca starosti, odnosno hranu za  štenad, bilo da je to čvrsta hrana ili mlečna formula.

Hrana za pse u periodu od 1. do 6. meseca


Hrana za pse u ovom periodu bi trebalo da bude lako svarljiva, posebno za štenad do 4. nedelje života. U svom sastavu treba da sadrži proteine, sirova vlakna, kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, magnezijum, omega-3 masne kiseline, vitamin A, vitamin D i gvožđe.
U svom sastavu hrana za pse u ranom periodu njihovog života u sebi treba da sadrži recept koji čine živinsko meso, jagnjetina, celuloza, povrće i riba.

Mlečna formula kao hrana za pse

Mlečna formula treba da zameni majčino mleko u prvim danima vašeg ljubimca. Takvo mleko u prahu, mora da zadovolji sve potrebe vašeg psa i da bude balansirano i sa pogodnim nivoima sastojaka kao što su proteini, minerali, vitamini i laktoza, kako su stomaci štenadi osetljivi u prvim danima njihovog života.

Isto tako mleko u rahu traba da sadrži i probiotske kulture, koji će vaše štene sačuvati od parazita i glivica u najranijim danima, pre vakcinacije.
Dobro izbalansirano mleko u prahu treb da sadrži proteine, masnoce, vlakna, kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum.


Granule za štenad

Granule za pse kao i čvrsta hrana treba da obezbede optimalni unos svih potrebnih nutritijenata tokom prvih dana života. Takva  je hrana bogata protieinima životinjskog porekla, koja se može kombinovati sa mlekom za pse ili vodom.

 


 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *