parkiran autobus

U poslednjih nekoliko godina dogodio se pravi bum kada je reč o turizmu u Srbiji. Turističke agencije su počele da se utrkuju oko toga koja će da sastavi najprimamljiviju turu, a putnici su sve više krenuli u obilazak prirodnih lepota naše zemlje. Ovo je posebnu popularnost dobilo u prvoj godini pandemije, kada su granice bile zatvorene, pa su se neki po prvi put upustili u avanturu obilaska svih krajeva Srbije.

Koja mesta u Srbiji putnici najviše obilaze

Iako je površinski relativno mala, Srbija ima mnogo toga da ponudi kada je u pitanju turizam. 

Moglo bi se reći da je u našoj zemlji najrasprostranjeniji planinski turizam i da putnici leti planine ne obilaze ništa manje nego zimi. Među najpopularnijim planinskim destinacijama su Kopaonik, Zlatibor, Tara, planina Maljen, odnosno turističko mesto Divčibare, Stara planina i slično. Nedavno je i Fruška gora počela da proširuje smeštajne kapacitete i vidimo je kao jednu od top destinacija u godinama koje slede.

Nekada su banje važile za lečilišta i uglavnom su ih posećivali stariji i bolesni, a danas je banjski turizam doživeo svoj vrhunac i ulice nekih od najpopularnijih banja u Srbiji danas su preplavljene roditeljima sa malom decom. Veliki pomak napravljen je ulaganjem u zabavne sadržaje i modernizacijom smeštaja, tako da su banje u Srbiji danas daleko od mesta gde samo bolesni dolaze da se izleče.

Jedna od posebnih kategorija turizma u Srbiji je verski turizam. Sve je više turista koji su zainteresovani za obilazak objekata koji, pored religijskog imaju i veliki kulturni i istorijski značaj. Veliki deo manastira u Srbiji izgrađen je tokom srednjeg veka, a neki od ovih verskih objekata stari su blizu jednog milenijuma! Na ovakvim putovanjima putnici imaju priliku da saznaju više o istoriji ovih prostora, dive se arhitekturi, ali i da probaju izvrsna vina koja prave monasi.

Najpopularnija stanica verskog turizma u Srbiji

Planina Fruška gora se s razlogom naziva srpskom Svetom gorom ili srpskim Atosom i najpopularnija je destilacija u Srbiji kada je reč o verskom turizmu. Nekada se na njoj nalazilo 35 manastira, dok je danas sačuvano 16 i svi su locirani na području 50 kilometara dužine i 10 kilometara širine. Nastali su tokom seobe naroda na sever, koji su, bežeći od Turaka, želeli da sačuvaju svoju kulturu. Upravo zbog toga su manastiri Fruške gore vekovima predstavljali simbol nacionalnog otpora i zaštitnike velikog nacionalnog blaga. Zadužbine srpskih vladara, koje su vekovima bile veza našeg naroda sa zapadom, ostaviće na vas snažan utisak i ispuniti vam dužu spokojem, ali i ponosom.

Fruškogorski manastiri koje danas obilaze turisti iz svih krajeva Srbije su: Hopovo, Velika Remeta, Krušedol, Rakovac, Divša, Novo Hopovo, Staro Hopovo, Jazak, Mala Remeta, Grgeteg, Privina glava, Šišatovac, Kuveždin, Fenek i Vrdnik – Ravanica.

Na koji način je najbolje obilaziti fruškogorske manastire

Mnoge turističke agencije u Srbiji nude ture koje podrazumevaju obilazak fruškogorskih manastira. Reč je uglavnom o jednodnevnim turama tokom kojih se obilazi oko pet srpskih pravoslavnih manastira. Iako, kao što smo rekli, na teritoriji Fruške gore postoji 16 manastira, nemoguće ih je sve obići u jednom danu, ali neke od najpoznatijih svakako možete da obiđete.

Kad god se govori o putovanjima i jednodnevnim ili višednevnim izletima, uvek se postavlja pitanje da li je bolje ići organizovano autobusom ili automobilom, u sopstvenoj režiji. Neki ljudi jednostavno više vole da budu gospodari svog vremena i zbog toga biraju putovanje automobilom u sopstvenoj režiji, ali ovakva vrsta putovanja zahteva posebnu pripremu, upoznavanje sa mapom i mestima koja ćete posetiti, naročito kada je reč o poseti o jednoj planini i poseti verskim objektima. Dok vam sopstveni automobil nudi komfor i organizaciju sopstvenog vremena, odlazak na izlet iznajmljenim autobusom daje vam sve ostalo. Ceo put briga je vođe puta, turističkog vodiča i vozača i vi ne morate da razmišljate o tome da li je neki put neprohodan, kako da dođete do određenog zabačenog objekta na planini i drugo. Nemojte da vas zavara pitoma vojvođanska planina! Pored toga, putovanje turističkim autobusom doneće vam mogućnost da upoznate nove ljude koji imaju slična interesovanja kao i vi, a to je pravo bogatstvo, zar ne? Sopstvenu organizaciju ostavite za neke manje zahtevne poduhvate, a planinu ipak prepustite iskusnijima i uživajte u miru, rasterećeni, jer to je i poenta jedne ovakve ture.

Ovakve turističke ture mogu da se realizuju preko firme Šljivić Prevoz, koja se bavi iznajmljivanjem autobusa za različite destinacije, kako turističke, tako i sve ostale.  U ponudi imaju veliki broj autobusa i minibuseva koje možete iznajmiti po odličnim uslovima. 

Šta još obići kad ste već u blizini

Mnoge turističke agencije koje vas vode u obilazak fruškogorskih manastira, u programu istog izleta obično imaju i obilazak Sremskih Karlovaca. Sremski Karlovci su, pored manastira Fruške gore, jedan od najznačajnijih centara srpske kulture i pismenosti. Gde god da se okrenete ugledaćete očuvanu baroknu arhitekturu i građevine od izuzetnog značaja, gde su se rešavala najbitnija pitanja u ovom delu Evrope. Da li ste znali da je upravo u Sremskim Karlovcima prvi put u diplomatiji upotrebljen okrugli sto?

Turističke agencije već imaju program po kojem će vas voditi karlovačkim ulicama, a ukoliko ste se ipak odlučili da ovaj prelepi grad obiđete sami, obavezno posetite Patrijaršijski dvor, Kapelu mira, Sabornu crkvu, zatim čuvenu Karlovačku gimnaziju, Magistrat, staru apoteku sagrađenu 1890. godine, a popnite se i na vidikovac sa koga se pruža prelep pogled na Sremske Karlovce, njegove krovove, Dunav i bačku ravnicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *