Iznajmljivanje stana

Ovo je jedna od glavnih nedoumica kada biramo novo mesto za život. Da li je bolje ušedeti i uložiti novac u kupovinu nekretnine, ili se odlučiti na iznajmljivanje, pa imati veću finansijsku slobodu? Nije jednostavno pronaći odgovor na ovo pitanje. Ipak, postoje određeni parametri koje bi trebalo da prilikom odluke pratite.

Pomoći će vam da lakše donesete odluku i otklonite potencijalne nedoumice koje ste imali oko oba vida biranja stana.

Šta vas očekuje kada iznajmite stan?

Najveći broj mladih ljudi odlučuje se za iznajmljivanje stana iz više razloga. Za početak, ovaj vid stanovanja dosta je fleksibilniji i isplativiji na kraće staze. Na ovaj korak najčešće se odlučuju mladi ljudi, koji su tek odlučili da se osamostale i započnu život u novom gradu ili stanu. Iznajmljivanje stana predstavlja rešenje na neodređeno vreme, jer se stan vrlo lako može promeniti.

Ono što je više nego očigledno je da je mesečna stanarina niža nego što je to, na primer, rata za stambeni kredit, naročito ako stan ne iznajmljujete sami, već imate i cimere. Poredt toga, prilikom iznajmljivanja, vaša odgovornost za stan je veoma mala. Vi samo koristite tuđi prostor koji je potrebno da održavate i redovno plaćate račune.

Porez na imovinu, velike popravke i renoviranje plaća sam vlasnik stana. Kada se useljavamo u stan koji samo iznajmljujemo, u njemu se već može naći nameštaj koji nam je poveren na korišćenje. To je dodatna prednost ukoliko još uvek ne posedujete svoj nameštaj.

U ovakav stan lakše je useliti se, ali i izaći iz njega, a sve se često vrši potpisivanjem ili raskidanjem ugovora. To bi bile neke od glavnih prednosti iznajmljivanja stambene jedinice za život.

Naravno, postoje i mane ovog načina stanovanja, a najveća od njih bi bila nemanje pune kontrole nad stanom. Vlasnici stana neretko ne dozvoljavaju da pravite izmene u stanu, iznosite nameštaj, imate ljubimce, pa čak i kačite slike na zidove kako ih ne biste oštetili.

Ukoliko, pak, to nije problem, svejedno se morate konsultovati sa vlasnikom za svaku promenu koju želite da napravite. Još jedan od velikih problema sa kojim se možete susresti jeste izenadna promena visine kirije ili zahtev od vlasnika da se iselite jer je odlučio da proda ili sam koristi svoj stan.

Nepredviđene situacije i te kako postoje, ali to je nešto na šta pristajete onog momenta kada odlučite da iznajmite stan umesto da ga kupite.

Koje su prednosti i mane kupovine stana?

Za kupovinu stana odlučujemo se najčešće kada smo finansijski stabilni. To može značiti da imate ušteđevinu namenjenu upravo za kupovinu i opremanje stana, ili ste u mogućnosti da podignete stambeni kredit.

U oba slučaja, bitno je da postoji volja da se upustite u traženje novog stana koji će biti samo vaš. Pored toga, osnivanje porodice može biti još jedan od razloga kupovine stana, kako bismo obezbedili siguran i u svakom smislu kontrolisan prostor.

Upravo je to i glavna prednost kupovine stana, uprkos izlaganju većem trošku, imaćete u posedstvu nekretninu koju sami uređujete i održavate. Ipak, prodaja u Beogradu je takva da će vam biti potrebno više vremena da pronađete stan koji vam u potpunosti odgovara. Kada se iznajmljuje, stan ne mora biti savšren, jer je dovoljno da ispunjava čak i neke naše osnovne potrebe i budžet kako bismo u njemu živeli. Sa kupovinom je drugačije.

Mnogo je više pojedinosti na koje obraćamo pažnju jer želimo da stambena jedinica u koju ulažemo novac bude što bolja. Kako biste bili u toku sa trenutnim cenama i ponudama na tržištu, najbolje bi bilo da pratite sajtove za prodaju stanova, kako biste znali koliko koštaju dvosobni stanovi, kolika je visina režija koje ćete plaćati svakog meseca, kao i kolika će ulaganja biti potrebna u stan koji kupujete.

Kako da lakše donesete odluku?

Odluku ćete najlakše doneti sagledavajući podrobno svoje dugoročne planove. Odgovorite sebi na neka pitanja. Da li želite da ostanete u istom gradu dugo, ili ipak planirate da se u nekom trenutku preselite u inostranstvo ili drugo mesto? Da li ste spremni da uložite više novca koji će vam se na duže staze isplatiti? Da li planirate da osnujete porodicu u skorije vreme? Odgovaranjem na neka od osnovnih pitanja koji se tiču vaših dugoročnih planova, znaćete koji je pravi izbor za vas.

Koju god odluku da donesete, učinite sve što možete da svoj životni prostor prilagodite sebi. Imajte na umu, sloboda i samostalnost nemaju cenu, pa težite tome da pronađete svoj mir u iznajmljenom i u kupljenom stanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *