Lakša mobilnost i ušteda novca za putovanje od tačke A do tačke B je glavni izazov modernog doba, kada zbog sve više obaveza valja trošiti što manje vremena na transport. Boravak u Beogradu zbog posla ili čisto turistički iziskuje efikasno i ekonomično prevozno sredstvo, naročito ako se ima u planu obilazak više udaljenih lokacija. Ozbiljna dilema zato može nastati oko toga da li se više isplati iznajmljivanje automobila u Beogradu ili je za prevoz bolje koristiti taksi. Analizirali smo koje su prednosti korišćenja rentiranog vozila, a u kojim situacijama se više isplati jednostavno pozvati taksi. 

Rent a car je isplativiji na duže staze

Za prelazak dužih relacija, odnosno, ukoliko je neophodno više vožnji ka udaljenijim destinacijama u gradu (ili van grada), isplativije je svakako iznajmljivanje vozila. Rentiranje malog gradskog automobila, koji nije veliki potrošač, može da košta i samo 15 evra na dan, koliko bi koštala jedna malo duža vožnja taksijem. Iznos koji treba izdvojiti za gorivo za rentirani auto, sa druge strane, zavisiće od planirane kilometraže. Zato treba odvojiti malo vremena i napraviti računicu. Ako su lokacije koje treba obići poznate, onda je jednostavno rešiti ovu jednačinu i ustanoviti šta je ekonomičnije.Na primer, ako treba da se od Vukovog spomenika, gde ste imali poslovni sastanak ili neku drugu obavezu, prevezete do Novih Banovaca na porodični ručak, a još je i nedelja, najviše se isplati rentirati auto za taj dan. Ušteda je u tom slučaju i na strani vremena. Ako je pak neophodna samo jedna kraća vožnja gradom, jasno je da je taksi jeftinija i jednostavnija opcija od iznajmljivanja automobila.

Treba voditi računa o taksi tarifama

Uzimajući u obzir da start u beogradskim taksijima košta 220 dinara, te da pređeni kilometar u prvoj tarifi iznosi 80, drugoj 100 i trećoj 160 dinara, u slučaju da je neophodno obići mnogo različiith lokacija koje su prilično udaljene jedna od druge, taksi može biti veoma skupa opcija. Druga tarifa važi u periodima od 22 sata uveče do 6 sati izjutra, pa bi i o ovom aspektu trebalo voditi računa ukoliko je odluka pala na taksi. Pređeni kilometar taksijem koštaće 100 dinara i za vreme državnih praznika kao i nedeljom. Treća tarifa pak važi za kilometre pređene van gradskog područja, pa je zato bitno obratiti pažnju da li se obilaze i prigradska mesta. 

„Divlje“ vožnje su rizik koga nema kod rentiranja

Mnogo puta smo svedočili situacijama da je vožnja taksijem izašla mnogo skuplje nego uobičajeno (čak višestruko!), naročito mušterijama koje nisu iz Beograda ili Srbije. Zloupotrebe se dešavaju s vremena na vreme, te i prilikom odabira taksija treba voditi računa. Kako bi se izbegli „divlji“ taksi prevozici, važno je obratiti pažnju da odabrano vozilo ima tablice sa oznakom TX. Ovakvih neprijatnosti neće biti prilikom rentiranja vozila, jer se uslovi definišu ugovorom pre iznajmljivanja automobila. Tako je unapred poznato koliko iznosi najam za 24 sata, da li ima pogodnosti prilikom dugoročnijeg rentiranja, kao i šta sve ulazi u cenu iznajmljivanja automobila. 

Vožnja taksijem oslobađa stresa oko parkiranja

Jedna od glavnih prednosti vožnje taksijem jeste potpuno odsustvo brige o pronalasku parkinga. Vozači najbolje znaju koliko glavobolje ova aktivnost može izazvati, naročito ako se parking mesto traži u periodima dana kada je više od polovine građana na poslu, gde su se dovezli svojim četvorotočkašem. U pojedinim slučajevima slobodno parking mesto može se naći i po nekoliko kilometara daleko od željene lokacije. To znači dodatno gubljenje vremena za pešačenje do zacrtane destinacije, što sa sobom povlači i dodatni stres, naročito ako je dogovoren tačan termin sastanka i ne bi valjalo kasniti. 

Može se dogoditi da trenutno nema mesta ni u nekoj od gradskih garaža gde je planirano da se ostavi vozilo. Ovo dodatno komplikuje situaciju i ostavlja dva izbora – nastavak potrage za alternativnim parking mestom ili čekanje u koloni dok se ne oslobodi pozicija u garaži ili na parkiralištu. 

Za razliku od taksija, dolazak rentiranog auta se ne čeka

Suočavati se sa teškoćom pronalaska slobodnog taksi vozila može biti jako iscrpljujuće. To zna svako kome je u Beogradu trebao taksi petkom ili subotom uveče, ili pak po kišnom danu. Ponekad se desi da se na taksi čeka jako dugo ili da od automata ili dispečera taksi službe stigne odgovor da trenutno nema slobodnih vozila. Ovo zna biti jako frustrirajuće, naročito u situacijama kada smo u cajtnotu. Ovakvih neprijatnosti neće biti tokom vožnje rentiranog automobila. Iznajmljeni četvorotočkaš biće na raspolaganju baš kao i sopstveni automobil, u svakom trenutku 24/7. Ovo je još jedan plus na strani iznajmljivanja automobila u odnosu na vožnju taksijem. 

Veća privatnost i samostalnost u iznajmljenom vozilu

Ljubiteljima druženja i upozavanja novih ljudi, svakako će biti lepše da zakažu svoju vožnju kod taksi službe. Ovo može biti prednost kod onih koji su u svakom trenutku raspoloženi da proćasakju sa vozačem, podele iskustva ili čuju neku preporuku od taksiste. Sa druge strane, vrlo zauzetim osobama, fokusiranim na posao, koji bi svoju privatnost zadržali isključivo za sebe, možda će smetati činjenica da imaju vozača koji im pritom može postaviti čak i nezgodno pitanje ili zapodenuti razgovor o politici, sportu, vremenu ili bilo kojoj drugoj temi.

Sat čekanja vs. besplatan parking

Na nekim lokacijama parking se ne plaća – mnoge ustanove, hoteli, restorani imaju sopstveni parking prostor koji mušterije, odnosno klijenti koriste potpuno besplatno. Zato bi ostavljanje rentiranog vozila na takvim parkiralištima značilo da nema nikakvih dodatnih troškova. Sa druge strane, oni koji su zamislili da taksijem dođu i na brzinu završe sastanak ili posao u nekoj javnoj ustanovi, a da ih za to vreme taksisita sačeka, odlučiće se za skuplju varijantu. Sat čekanja u Beogradu košta 900 dinara, što je neuporedivo više nego ostaviti rentirani auto na besplatnom parkingu (pa čak i onom koji se plaća). 

Sve u svemu, rentiranje vozila će biti ekonomičnije od celodnevnog vozikanja taksijem, naročito u Beogradu. Ipak, na kraju nije sve ni u novcu, pa mnogo toga zavisi od ličnih afiniteta. Neko će više uživati za volanom, pa čak i probijajući se kroz gradsku gužvu i tražeći parking, dok će drugima biti lagodnije ako imaju vozača. Ovo bi takođe mogao biti odlučujući faktor u odluci rent-a-car vs. taxi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *