Mnoge vitamine crpimo iz hrane. Vitamini su jao važni za naš imuni sistem, za naše zdravlje generalno, ali su jako važni i za pojedinačne bolesti, tačnije prevenicju pojedinačnih bolesti. Zbog nedostatka nekih vitamina nam opada kosa, kvare se zubi, češće se razboljevamo i slično. Dakle, vitamini igraju jako važnu ulogu.

Kao što smo rekli, ako jedemo hranu bogatu vitaminima onda nemamo o čemu da brinemo. Međutim, ne dolaze svi vitamini iz hrane i ne jedemo svi hranu koja je bogata vitaminima. Ovo su vitamini koje obavezno treba da unosite kao suplemente. 

Vitamin D 

Vitamin D se retko gde može naći. Dakle, vitamin D ne možemo da crpimo kroz hranu, jer ili ga nema u dovoljnim količinama ili jednostavno nema toliko namirnica na raspolaganju koje su bogate vitaminom D. Vitamin D se najčešće crpi iz sunčeve svetlosti. Tokom leta imamo ga dovoljno i upijamo ga dovoljno. Tada se nekako osećamo drugačije, bolje i poletnije. Međutim, u zimsim danima kada nema dovoljno sunca potrebno je da ga unosimo na drugačije načine. Postoje različiti načini da ga unesemo. Dakle, u apotekama možete pronaći vitamin D u kapima ili kapsulama. Efikasni su i jedan i drugi, a svakako će stručno lice reći koliko treba vitamina D da unosite svakog dana. Više treba da ga unosimo naravno kada smo manje izloženi suncu. 

Vitamin B12

Jako važan vitamin. Možemo da ga uzimamo iz neke hrane, međutim, problem je sa onim ljudima koji su na veganskom režimu ishrane i oni ne konzumiraju dovoljno namirnica, koje su bogate vitaminom B12. Samim tim potrebno je unositi ga kao dodatak. Vitamin B12 jako je važan kod osoba koje imaju problem sa anemijom, sa smanjenim gvožđem ili osobe kod kojih je dokazano da im fali vitamin B12. 

Omega 3 masne kiseline 

Zna se da omega 3 masne kiseline unosimo kroz ribu. Međutim, znamo i da postoje oni ljudi koji jednostavno ne vole ribu i ne mogu da je jednu, smeta im ili su čak alerginčni. A omega 3 masne kiseline su veoma važne, jer one utiču na regulaciju krvnog pritiska i isto tako mogu biti dobre kada je sprečavanje iznenadnih srčanih bolesti u pitanju. Omega 3 masne kiseline utiču i na zdravlje naših kostiju, te postoji zaista mnogo razloga zašto bi ih trebalo unositi.

Cink 

Jako je važan unosi i vitamina cink. Ovog vitamina ima jako malo u našem organizmu, a tokom zimskih meseci ima ga još manje. Kada se smanji na minimum ovaj vitamin u našem organizmu, to znači da ćemo to i te kako osetiti. Zato ne smemo da dozvolimo da to toga dođe. On je jak antioksidans i važan je za zdravlje celokupnog organizma. 

Vitamin A 

Vitamin A je takođe značajan za zdravlje jednog organizma. Možemo ga unositi putem hrane, ali svako je dobro da se unosi i kao suplement. Važno je znati da je vitamin A jedan od odgovornih vitamina zbog kojeg dobro vidimo, odnosno vitamin A utiče pozitivno na naš vid. Takođe pozitivno utiče na našu kožu i sluzokožu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *