Spremite se za lepe prolećne dane i na vreme isplanirajte polaganje za dozvolu za vožnju motora. AM kategorija je jedna od solucija čijim polaganjem dobijate mogućnost da vozite motore najmanje kubikaže. Budite odgovorni učesnik saobraćaja i obavezno započnite obuku za pravilno učestvovanje u saobraćaju.

Šta je AM kategorija?

Naša država je propisala obavezno polaganje i dobijanje dozvole za vožnju mopeda, lakih tricikla i lakih četvorocikla do 50 cm, brzine do 45km/h i snage do 4kw. Ovu grupu čini AM kategorija.

Obuka se izvodi u auto-školama i daju je licencirani instruktori. Sastoji se od praktičnog dela gde se uči vožnja po gradskim ulicama i teorijskog dela sa polaganjem testova. 

Sistem obuke

Uslovi i broj časova obuke su propisani zakonom. Određen broj godina je obavezan, ali se broj časova menja u zavisnosti od toga da li polaznik poseduje neku od dozvola drugih kategorija ili ne.

Lice koje polaže za AM kategoriju mora imati punih 16 godina, ali se sama obuka i teorijski deo polaganja može uraditi i sa 15 godina. Ipak, za izlazak na praktični deo ispita potrebno je 16 godina kada se može i dobiti AM kategorija – probna dozvola koja traje 2 godine ili do 21 godine života.

Za upis i početak obuke treba da predate:

 • Ličnu kartu na uvid ili dolazak sa roditeljem ako je lice maloletno
 • Dokazi o postojanju dozvole za vožnju drugih kategorija (ako je polaznik poseduje)
 • Lekarsko uverenje koje se posebno dobija za AM kategoriju

Ako ne posedujete dozvolu i AM kategorija je prva dozvola za koju polaznik započinje obuku, čeka vas:

 • 40 časova teorijske nastave 
 • 7 časova praktične obuke vožnje

Za lica koja poseduju dozvolu B, C, D ili neku drugu kategoriju, teorijski deo obuke je kraći:

 • 7 časova teorijskih časova
 • 7 časova praktične vožnje

Posedovanje neke druge dozvole olakšava dobijanje dozvole za vožnju motora koju obuhvata AM kategorija jer:

 • Obuka kraće traje pošto je teorijskih časova manje
 • Jeftinija je za oko 10.000 dinara u proseku
 • Dobija se trajna dozvola ako lice već poseduje dozvolu iz neke druge kategorije

Svi časovi, i praktični i teorijski, se izvode kao dvočasi, što dodatno pojednostavljuje organizaciju oko pristupanja obuci.

Vaša obaveza je da imate dozvolu za ovu kategoriju!

Svakog proleća se događa puno udesa motociklista koji neodgovorno učestvuju u saobraćaju. Veliki broj njih vozi bez dozvole za vožnju računajući da oni ne ugrožavaju nikoga.

AM kategorija je dokaz da ste upoznati sa svim propisima, da znate kako se daje prva pomoć, da ste položili i praktični deo vožnje, ali i da ste upoznati sa svim merama zaštite i nošenja opreme tokom vožnje. Mnogo je ređe da lica budu neodgovrna nakon završene obuke jer im ostane u svesti pravilan način reagovanja.

Svima nam je potrebno bezbednije učestvovanje u saobraćaju. Svi nosimo odgovornost i kao pešaci i kao vozači. Dvotočkaši imaju snagu jer imaju motorni pogon, a nemaju zaštitu za vozača pa je mnogo veći rizik po sebe i ostale. Sa uspešno završenom obukom nivo znanja i pravilnog reagovanja se povećava što doprinosi većem nivou opšte bezbednosti u saobraćaju i zato je AM kategorija važna!

One Reply to “Sve što bi želeli da znate o polaganju za AM kategoriju”

 1. Veoma koristan članak. Hvala 🙂
  Već neko vreme razmišljam o ovome. Moj prijatelj sređuje stare vespe i palo mi je na pamet da kupim neku od njega, pa da se vozikam od proleća do jeseni, s obzirom da već neko vreme nemam auto. Iznjamljujem kod autorent-a kad mi zatreba, ali ovako bih rešio problem gradske vožnje. Vredi razmisliti, pa mogu da kombinujem i jedno i drugo po potrebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *