Ako živite u urbanoj sredini i imate dvorište, najbolji način da iskoristite taj prostor je upravo bašta. Benefiti biljaka su odavno dokazani, a izuzev zdravstvenih prednosti, svakako je važno pomenuti smirujući efekat prirode na čoveka. 

Bilo da imate malo ili veliko dvorište i želite da ga oplemenite, priroda će u svakom slučaju imati pozitivne efekte na vas, a posebno ćete ih osetiti kada posle napornog dana na poslu odmorite u svom vrtu i prepustite se uživanju svim čulima. U nastavku teksta pročitajte kako da kreirate, ali i održavate baštu na što praktičniji način.

Šta vam je potrebno za održavanje bašte?

Kako bi održavanje bašte bilo što jednostavnije, ali i kako bi ona lepše izgledala, neophodni su vam alati kao što su kosilice za travu, baštenske makaze za stilizovanje biljaka, prehrana za biljke, ali i mnogo uloženog truda. 

Bilo bi dobro da imate poseban prostor u dvorištu gde ćete držati ove alate, kako biste im sa lakoćom pristupili. Naravno, najvažnije je da budu natkriveni, posebno kada govorimo o električnim uređajima.

Pametno birajte baštensko cveće

Veliki je izbor baštenskog cveća, ali svaka biljka opstaje u određenim uslovima i iz tog razloga ih ne birate samo na osnovu izgleda, već i po uslovima koji vladaju u vašem dvorištu

Primera radi, hortenzijama odgovara hladovina, petunijama jako sunce, a ruže “ne vole” da se drugo cveće nalazi pored njih i najbolje će uspeti kada su na neki način izolovane od drugih kultura. Takođe, preporučujemo da odaberete biljke koje cvetaju u različitim periodima godine, tako da vaš vrt uvek bude šaren

Savet je da biljke kupujete u rasadnicima ili specijalizovanim prodavnicama, jer ćete na taj način moći da se posavetujete sa obučenim i iskusnim prodavcem koji će vam dati najbolje predloge u odnosu na vaše želje, ali i mogućnosti.

Napravite savršen kutak za uživanje

Kako biste se u potpunosti prepustili čarima bašte, predlažemo da jedan deo dvorišta odredite za kutak za odmaranje, sunčanje, čitanje knjige ili uživanje sa prijateljima. Danas su popularni paviljoni koje možete u potpunosti zatvoriti ili otvoriti u zavisnosti od vaših potreba. Ispod paviljona postavite udoban baštenski nameštaj i roštilj za baštu i uživanje može da počne. 

Ovaj kutak takođe možete ukrasiti saksijskim biljkama. Ukoliko je ispod vašeg paviljona toplo, predlažemo različite vrste kaktusa koji obožavaju sunčevu svetlost i visoke temperature.

Predlozi za “uradi sam” projekte

Za originalnu baštu koja će izgledati kao prava oaza i jedan od najlepših kutaka vašeg doma nije potrebno mnogo novca ukoliko uključite kreativnost. U nastavku vam predlažemo dva “uradi sam” projekta, a istraživanjem možete pronaći još mnogo projekata koji odgovaraju baš vašoj okućnici.

Šareni zid od paleta

Za zid od paleta potrebna vam je naravno paleta, a u zavisnosti od veličine prostora možete postaviti i nekoliko njih, izbor je na vama. Pored toga, neophodno vam je nekoliko saksija i metalni držači žardinjera koje možete pronaći u prodavnicama baštenske opreme, ali i bolje opremljenoj plastikarnici, gvožđari i slično.

Paletu postavite uspravno tako da donji deo bude prislonjen na zid ili ogradu. Na nju zakačite nekoliko držača žardinjera koje možete i dodatno pričvrstiti. Unutar žardinjera postavite saksije u koje ćete posaditi sezonsko cveće ili bilje različitih boja i eto jednostavnog, ali originalnog kutka u vašoj bašti! 

Ovaj projekat možete nadograditi farbanjem palete vodootpornim bojama za drvo, čak i pisanjem nekog zanimljivog citata i tako upotpuniti izgled ovog šarenog zida.

Klupe od paleta

Za ovaj projekat će vam biti potrebno malo više paleta, ali ako nemate finansijskih sredstava za baštenski nameštaj, ovo je odličan izbor za kutak za odmaranje ispod trema. Potrebne su: 4 palete, sunđer obložen materijalom, vodootporna bela farba za drvo, i dekorativni jastuci.

Sve što treba da uradite je da na dve položene palete pričvrstite još dve palete u istom položaju, išmirglate ih, prefarbate u belu boju i ostavite da se osuše 1-2 dana, a zatim na površinu postavite sunđer i dekorativne jastuke.

Bašta (ni)je luksuz

Ako ste nakon čitanja teksta pomislili da je održavanje bašte zdobu u kakvom živimo, pravi je luksuz okružiti se prirodom i imati priliku da svakodnevno uživate u njenim čarima, pa vam neće teško pasti da s vremena na vreme zasučete rukave.

Održavanje bašte je veoma zahtevan posao, međutim, pored svih, tradicionalnih, metoda održavanja, vaša bašta može vrlo lako zasijati u svom punom sjaju kada je ispunite razgovorima, smehom, ukusnim ručkovima na otvorenom i lepim trenucima sa dragim ljudima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *