Još uvek je zvanično zima, ali nas ovi lepi, sunčani dani nagone da razmišljamo o proleću – i svemu lepom što ovaj period godine nudi. Najsrećniji su, naravno  baštovani. Kraj februara i početak marta pravo su vreme za sve ljude koji se bave baštovanstvom i vrtlarstvom da razmisle o tome kako da na najbolji i najlakši način urede svoj dvorišni prostor i baštu u njemu.

Pomoću saveta koje vam dajemo u nastavku tekst bićete na dobrom putu da uredite svoj eksterijer na takav način da tokom leta možete maksimalno uživati u njemu.

Korak 1 – Čišćenje

Tokom zime su se u vašoj bašti nagomilale različite količene organskog otpada: grane i grančice, opalo lišće, sitni korovi,  suva trava, i razni drugi ostaci bilajka iz prethodne sezone. Najbolje rešenje za sav organski otpad je, naravno, kompostiranje. Međutim, mnogi ljudi, umesto da kompostiraju otpad, oni ga spaljuju i na taj način čine štetu i sebi i prirodi.

Umesto spaljivanje, bolje je da dodate zalutale grane i lišće u gomilu komposta, a ako je nemate – krajnje je vreme da je oformite. Kompost je organska materija razgrađena prirodnim putem, služi da poboljša karakteristike zemljišta, i često se koristi kao đubrivo.

Korak 2 – Ispitajte zemlјište

Ako niste sigurni u kvalitet hranjivih sastojaka zemljišta u vašem dvorištu, odnesite uzorak na testiranje. Ispitani uzorak tla otkriće količinu azota, kalijuma, fosfora i kalcijuma prisutnu u zemljištu. Takođe ćete dobiti i preporuke stručnjaka kojim đubrivima trebate tretirati zemljište kaako biste obezbedili optimalne uslove za gajenje vaših omiljenih biljaka u bašti.

Pravilno uzimanje uzoraka

Uzimanje uzorka zemljišta vrši se ili na početku ili na kraju vegetacije, tako da je kraj februara i početak marta idealan period. Ono što se svakako ne preporučuje je uzimanje uzoraka posle đubrenja zemljišta.

Da bi uzorak bio validan, mora se ispoštovati dubina uzimanja uzorka, za proizvodnju cvećća je to dubina od 0-30cm. Uzorci se, zavisno od veličine bašte, uzimaju sa više mesta, zatim se sve to izmeša i dobija jedan jedinstven uzorak. Uzorak se uzima ašovom ili sondom,  a zatim se pakuje u plastičnukesu i šalje na analizu.

Korak 3 – Očistite i pripremite baštenski alat

Baštenski alat svakako mora biti čist i dezinfikovan pre upotrebe, kako bi se izbeglo prenošenje bolesti i semena korovskih biljaka. Ako subaštenski alati prlјavi:

  • Očistite ih sapunom i krpom;
  • Koristite čeličnu četku za skidanje prlјavštine;
  • Premažite alat malom količinom lanenog ili bilјnog ulјa;
  • Naoštrite svaki komad alata koji zahteva oštrenje;
  • Čistite baštenske alate posle svake upotrebe alkoholom ili nekim dezinfekcionim sredstvom kako biste sprečili prenos bolesti i parazita.

Korak 4 – Obradite zemljište u pravo vreme

Ako obrađujete tlo koje je previše vlažno, možeda dođe do njegovog sabijanja. Pre nego što započnete, testirajte sadržaj vlage u zemlјi kako biste na najbolji način pripremili zemljište za proleće. Proverite vizuelno da li je zemljište dovoljno suvo i rastresito za obradu.

Uklonite korov I kamenje iz bašte. Dodajte sveži compost ili stajsko đubrivo neposredno pre mehaničke ili ručne obrade zemljišta (riljanjem).

Korak 5 – Saveti za planiranje i sadnju bašte

Pre nego što krenete sa setvom, najbolje je da sve dobro isplanirate. Posetite poljoprivrednu apoteku ili rasadnik u  kome kupujete, i pogledajte šta sve ima u ponudi. Kada kupite sve što vam je potrebno, pogledajte uputsva i raspitajte se o vremenu i načinu sadnje.

Uzmite papir i olovku i skicirajte baštu. Skica će vam pomoći da odredite okvirni razmak i gde će koja vrsta biljaka biti zasađena. Takođe, vodite računa o visini određene vrste biljaka. Visoko zelenilo može zakloniti sučeve zrake i tako onemugućiti pravilan rast nižih zasada.

Pripremite se na vreme i za borbu protiv korova. Ukoliko niste pristalica pesticide, naša preporuka je da na vreme pripremite material kao što je slama ili usitnjeno lišće. Ovaj materijal je organskog porekla i neće naškoditi vašem zdravlju. U kasno proleće iskoristićete ga kao tampon, pospite ga oko useva i na taj način sprečite rast korova. Postavljanje ove vrste tampon ima još jednu prednost – zemljište će manje gubiti vlagu, a to će vam svakako olakšati posao oko polivanja biljaka.

Zalivajte temelјno i dosledno – Vodite računa o svojim zasadima, zalivajte redovno i osigurajte da zemlja upije dovoljno vode. Novozasađenim bilјkama će češće trebati zalivanje, da bi se obezbedio rast i razvoj mladog korenovog sistema. Najbolјe vreme za zalivanje je rano jutro pre nego što se zemlјa suviše zagreje, ili kasno uveče, kada se dovoljno ohladi.

Vodite baštenski dnevnik – vodite beleške o napretku vaše bašte tokom čitave sezone. Zapisujte svoja zapažanja.

Mesto za baštu

Ako postavlјate novu baštu, izaberite mesto sledećih karakteristika:

  • Blago izdignut teren, radi boljeg prirodnog odvodnjavanja;
  • Dnevna količina direktne sunčeve svetlosti ne sme biti manja od šest sati;
  • Nalazi se u blizini izvora vode (bunar, reka ili neki drugi izvor);
  • Nalazi se u delu gde je dobra cirkulacija vazduha, ali ipak dovoljno zaštićeno od jakih vetrova;
  • Ima plodno, rastresito tlo (zemljište se po potrebi može nađubriti).

Uzmite u ozbir ove savete kada pripremate baštu za proleće, jer će vam sigurno pomoći da u vašem dvorištu stvorite takav ambijent u kome ćete uživati i vi i vaši ukućani i gosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *