Jedan od najvažnijih poslova roditelja jeste čuvanje vašeg deteta, pogotovo kada se vaše dete vozi u automobilu. Svake godine, hiljade male dece biva povređeno u saobraćajnim nesrećama. Uz pravilnu upotrebu auto sedišta taj broj bi bio daleko manji. Međutim, pošto je toliko različitih sedišta na tržištu, mnogi roditelji smatraju ovo neodoljivim. Ako ste budući roditelji, dajte sebi dovoljno vremena da naučite kako da pravilno postavite sigurnosno sedište u automobilu, pre nego što se beba rodi, da osigurate sigurnu vožnju kući iz porodilišta.

Vrste auto sedišta

Vrsta sedišta koje vaše dete treba zavisi od nekoliko stvari, uključujući starost, veličinu i potrebe vašeg deteta. 

Dostupne su tri vrste sedišta koja za vožnju dece: auto sedišta za bebe 0-18kg, standardna auto sedišta 9-36 kg i autodesišta 0-36kg. Kada deca dostignu najveću težinu ili dužinu koju dozvoljava proizvođač, potrebno je da mu se nabavi sedište iz sledeće grupe koje je odgovarajuće za njegov uzrast. 

Ovaj tekst je brzi vodič o tome gde započeti pretragu. Važno je da nastavite istraživanje kako biste saznali više detaja o svakoj vrsti sedišta koje koristite ili razmatrate da nabavite.

 

Auto sedišta za bebe i decu

Sve bebe i mala deca do oko godinu dana trebalo bi da se voze na sedištu koje je okrenuto unazad dok se ne postigne najveća dozvoljena težina ili visina koju dozvoljava proizvođač auto sedišta. Većina sedišta koja se mogu pretvoriti u auto sedišta druge drupe imaju ograničenja koja će omogućiti deci da se voze unazad dve ili više godina.

 

Auto sedišta za decu i predškolce

Deca koja su prerasla ograničenje težine ili visine auto sedišta za decu okrenutog unazad e trebalo bi da koriste sedište okrenuto prema napred sa pojasem što je duže moguće, do najveće mase ili visine koju dozvoljava proizvođač auto sedišta. Mnoga sedišta mogu da se koriste za decu do 36 kilograma ili više.

 

Deca školskog uzrasta – booster sedišta

Sva deca čija težina ili visina prelaze ograničenje okrenuto prema napred za svoje sigurnosno sedište u automobilu trebaju da koriste boster sedište sve dok ne narastu dovoljno da sigurnosni pojas prilegne pravilno, što se obično dešava kada imaju oko 12 godina. Sva deca mlađa od 13 godina trebalo bi da se voze na zadnjem sedištu.

 

Starija deca – sigurnosni pojasevi

Kad su deca dovoljno stara i dovoljno velika da se sigurnosni pojas vozila pravilno uklopi, uvek bi trebalo da koriste pojas i pojaseve za ramena za najbolju zaštitu. Sva deca mlađa od 13 godina trebalo bi da se voze na zadnjem sedištu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *