Uskoro dolazi nova zima, a sa njom i nova grejna sezona. Sasvim smo uvereni da joj se ne radujete. To samo znači potrošnju značajne količine novca zarad održavanja toplote.

Razmišljati o tome da li da zagrejete sobu ili  potrošite još koju hiljadarku definitivno nije prijatno. Upravo zato treba razmotriti apsolutno svaki način na koji se toplota može zadržati unutar vašeg doma i uštedeti vam teško zarađen novac. 

Nova grejalica ili peć

Tehnologija konstantno postaje sve efektivnija i efikasnija. Drugim rečima, ne samo da nove grejalice greju veće površine, već i troše manje energije radeći to. Snažno preporučujemo da razmotrite kupovinu novog uređaja za grejanje vašeg doma. Uz to, nove peći mogu koristiti i pelet umesto drveta i uglja. Ne smao da ćete sačuvati pluća od dima uglja ili leđa od cepanje drveta, već se nove peći mogu i postaviti da rade automatizovano, grejući u određeno vreme i na određenim temperaturama. Kupovina nove grejalice ili peći, razumljivo, ne zvuči kao najlogičniji način da sačuvate pare tokom grejne sezone. Ona će koštati značajne količine novca. Međutim, ona je investicija. Kroz nekoliko godina uštedeće vam dovoljno novca da bude isplativa. Na taj način, ulažete u vaš dom i obezbeđujete buduće jeftinije grejne sezone. 

Da li je PVC stolarija rešenje?

Imati drvenu stolariju, posebno kada su prozori u pitanju, možda izgleda lepo, ali je takođe odličan načni da izgubite značajne količline temperature. PVC stolarija je u modi i to je iz vrlo dobrog razloga. Jednostavno se isplati. Nisu preterano skupe (jeftinije su od aluminijumske stolarije) a pružaju značajne količine izolacije vašem domu. PVC stolarija je idealna za čuvanje toplote, ali takođe se dobro ponaša i kada dođe do visokih letnjih temperatura. Dobro razmislite o tome da priuštite sebi pvc stolariju kao dugoročnu investiciju. 

Termoizolacija fasade

Mnogo toplote gubi se, naravno, kroz zidove kuće. Upravo zato treba vam temeljna, višeslojna izolacija koja će zaštititi vaš stan ili kuću od spoljašnih elemenata i od gubitka temperature. Danas je tržište praktično prepljavljeno dobrim izborima za izolaciju. Ona spada u jedno od najboljih stvari koju možete ulagati, posebno ako ima sposobnost refelktovanja toplote koja postoji unutar sobe, time je zadržavajući unutra. Krovovi takođe trebaju biti dobro izolovani jer mogu gubiti mnogo toplote. Da bi ste pronašli dobru izolaciju posavejtute se najpre sa profesionalcima. Oni će najbolje proceniti kakva izolacija je najbolja za vaš stambeni objekat (i naravno, za vaš novčanik). 

Pametna ventilacija

Ventilacija prostora zimi je izuzetno važna. Protok toplog vazduha unutar kuće mora se održavati. Nažalost, ako poželite svežeg vazduha, i onda otvorite prozore, takođe unosite hladnoću spolja. Zato, treba birati vreme. Najbolje je provretiti sobe brzo i intenzivno (otvorite balkonska vrata na minut-dva i stvorite promaju. Na ovaj način izgubićete dosta toplote, ali takođe ćete sve uraditi na najbrži mogući način, minimizirajući gubitke. Na ovaj način ste takođe uveli značajne količine svežeg vazduha.

Najbolje je provretavati kada je podne, i kada je dan topao. Nikako ne ostavljati prozore otvorene sve vreme, posebno ne noću. Topao vazduh se prirodno diže i lako će napustiti vaš stan ili kuću, a vi ćete ostati sa ili velikim računom, ili hladnim domom. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *