Kada se zima bliži, a nama se već ozbiljno približila, jedna od osnovnih preokupacija jeste grejanje i kako obezbediti sve da bi tokom svih zimskim meseci bilo toplo, suvo, prijatno i zapravo normalno u domovima kako bi se zima i niske temperature lako „pregurale“.

Naravno, oni sa centralnim, podnim ili nekim sličnim načinom grejanja nemaju toliko briga, budući da nije potrebno raditi nikakve pripreme koje zahtevaju trud, vreme i snagu, dok oni čije grejanje je u sopstvenoj režili, već su unapred sigurno pripremili i osigurali potrebne količine odabranog goriva za grejanje, bio to ugalj, drvo, pelet ili nešto već drugo. Međutim, samo ovakve pripreme nisu dovoljne, jer je uz sve to potrebno uraditi čišćenje šporeta i kotlova, dimnjaka u kućama i zgradama, pripremiti i servisirati radijatore, pumpe. I kada sve tako lepo pripremite i osigurate zimske mesece, ali ipak tokom njih ne budete zadovoljni toplotom koju dobijate od svog načina grejanja, a troškovi tako ne govore, vrlo je moguće da se događa ono najgore, a to je da je izolacija vašeg doma loša. Danas kada se  prošetate gradom možete baciti pogled na novu gradnju i videćete da su sve novije zgrade opremljene sa PVC stolarijom.

Izolacija jednog doma podrazumeva dosta stavki, ne samo jednu, prvi stepen izolacije predstavlja unutrašnja i spoljašnja izolacija doma koja se postavlja već pri samoj gradnji objekta. Međutim, neke starije građevine često nemaju savremeniju, kvalitetniju izolaciju, pa je ovakav posao odlično uraditi i u njega uložiti tokom letnjih meseci, jer se uz nju ne dobija samo topla zima i ušteda energije, već i prijatna atmosfera u domu tokom letnjih meseci, kada vreline spolja ne mogu da dopru u velikoj meri do unutrašnjosti vašeg stana ili kuće. Pored toga, naredni stepen izolacije jeste kompletna stolarija, jer od njenog kvaliteta, izdržljivosti, ali često i starosti, zavisi koliko dobro dihtuju i propuštaju vazduh, toplotu, te da li vi to možete da kontrolišete ili se događa mimo vas. Upravo o toj vrsti izolacije doma i o tom  ulaganju u nju govorimo u današnjem tekstu.

Aluminijumska stolarija

Nove građevine, bilo da se radi o stambenim zgradama ili kućama koje su skorije građene, uglavnom imaju aluminijumsku stolariju, budući da ju je lako pronaći na tržištu po različitim kvalitetima i cenama, bolja je i jednostavnija za ugradnju, a predstavlja savršen korak do bolje izolacije doma i veće uštede dugoročno. Međutim, starije gradnje još uvek imaju drvenu stolariju, koja svakako nije loša. Ali, drvena stolarija nema dug vek trajanja, drvena stolarija brzo propada jer je podložna svim spoljašnjim faktorima, vremenskim uslovima, te samo drvo vremenom gubi svoju snagu i kvalitet. Pored toga, drvena stolarija zahteva jako veliki trud za održavanje, ukoliko želite da što duže potraje, pa su ulaganja konstantna. Umesto toga, sa aluminijumskom stolarijom dobijate bolju toplotnu izolaciju, duži vek trajanja i korišćenja, kao i jednokratna ulaganja prilikom kupovine i ugradnje. Radi se o materijalima koji su vrlo izdržljivi, nepromenljivi i jednostavni za održavanje.

Aluminijum drvo stolarija

Ono što i pored svega mnogi traže jeste drvena stolarija, zbog njenog izgleda koji je zaista prijatan i daje neku posebnu toplinu. Aluminijumska stolarija to nije pružala do pre nekog vremena, a sada je sklopljena i dodato joj je drvo, pa kombinacija aluminijum drvo stolarije za mnoge predstavlja pravi pogodak. Aluminijum se nalazi sa spoljašnje strane, zbog bolje izolacije, dužeg veka trajanja i istrajnosti, ali i da bi zaštitila drvo, dok je ono s unutrašnje strane najpre zbog izgleda koji mnogi traže, ali i zbog toplotne izolacije, jer drvo je ipak poznato kao dobar izolator. Na ovaj način je napravljen spoj tradicionalnog i dobro poznatog, te modernog, koje uspeva da održi i produži vek trajanja, što je do sada i bio glavni problem drvene stolarije.

Alu vrata

Postavljanje alu vrata u vaše domove ima više svojih dobrih strana, prednosti koje ne može niko da zaobiđe i odluči se za neku drugu stolariju. Najpre, ukoliko tražite jednostavan, moderan i dobar izgled za svoj dom, onda su alu vrata definitivno izbor koji je jedan od najboljih, jer svaki prostor uz njih izgleda jako lepo, moderno i lako je dalje uređivati enterijere i eksterijere. Pored toga, alu vrata su odličan način da obezbedite svoj dom i povećate njegovu sigurnost, jer se radi o materijalima koji su izdržljivi i koje je teško probiti, te provaliti u nečiji posed. No, glavna priča danas jeste o energetskoj efikasnosti koju obezbeđuje ugradnja alu vrata. S obzirom na sam materijal, metalna ojačanja koja alu vrata poseduju, moguće je adekvatno održavanje temperature unutar doma, bez prevelikog zagrejavanja i bez stalnih oscilacija u temperaturi. Onoliko toplote koliko želite, toliko će i napustiti vaše prostorije, jer uz alu vrata vi to samostalno kontrolišete, jer savršeno dihtuju svuda, nema nekih rupa i mikroprostora kao što je slučaj sa drvenim vratima. Već samo promenom alu vrata svi brzo uvide koliko je dom prijatniji i topliji, a utrošnja energije manja, kao i sami računi, budući da su vrata velika površina koja kada ne funkcioniše odnosi sa sobom mnogo energije i previše hlade prostorije.

Aluminijumski prozori

Nakon promene i ulaganja u alu vrata, vreme je za aluminijumske prozore. Drveni prozori su izgledom nekad lepši, mnogima prijatniji zbog same navike, ali ono što aluminijumski prozori donose sa sobom jeste moderan i minimalistički stil. Njihova izrada i materijali u izradnji garantuju jako dug vek trajanja, a kako se radi o stolariji koja ima najizdrživiji materijal u sebi, onda se često dogodi da ih nije potrebno ni menjati. Kako drvena, tako i PVC stolarija, ima kraći vek trajanja od aluminijumske stolarije, što već govori o činjenici da su aluminijumski prozori bolja opcija za ugradnju. Aluminijumski prozori jesu nešto skuplji od svoje konkurencije, ali to je sasvim razumljivo u odnosu na prethodno iznete činjenice. Kao i kod vrata, tako i kod alu prozora vi određujete koliko će se energije otpustiti iz doma, a vaš dom će biti u mogućnosti da uvek ima temperaturu koju želite, da ju je lako održati bez promena, te se neće brzo hladiti u zimskim mesecima, ali se hoće brzo zagrejati kada se vratite nakon nekoliko dana, tokom kojih se nije grejalo ukoliko je grejanje u vašoj režiji.

Kao i vrata, aluminijumski prozori su jako laki za održavanje i čišćenje, te vam nikada neće zahtevati mnogo snage i vremena za to. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *