Popravljati računar nije isto što i popravljati laptop, zato svaki veći kvar koji prevazilazi probleme sa gomilanjem nepotrebnih programa ili ažuriranje antivirusnog softvera zahteva ozbiljniji posao i stručno osoblje što možete očekivati od laptop servisa. U daljem tekstu pomenućemo neke od problema i kvarova na laptopu.

Laptop neće da se uključi

Više je uzroka za ovu posledicu, primetićete sigurno da se baterija puni sporije nego inače ili da prestaje da se puni kao i da se laptop gasi i pali iznenada. Isto tako lampica na laptopu neće se paliti iako smo pritisli dugme za uključivanje.

Mogući uzroci zbog kojih se laptop ne uključuje:

Baterija

Problem može biti litijum-jonska baterija koja vremenom prestaje da drži, te polako gubi sposobnost zadržavanja napunjenosti. Prilikom kupovine laptopa korisnicima se savetuje da se pažljivo ophode sa baterijom, jer zaista baterija predstavlja potrošni materijal koji se često kvari, zato je treba pokušati zadržati u adekvatnom stanju što duže. Baterija se vadi kad god dođe do 40%, zatim je treba ostaviti neko vreme tako, a onda je treba dopuniti, naravno do 100%. To je neko opšte pravilo koje u ćete čuti kada kupujete laptop ili ga nosite u laptop servis, kako bi vam što duže potrajala baterija. Jednostavno možete ustanoviti da li je baterija u ispravnom stanju, ukoliko punjenje nije moguće vreme je za novu bateriju.

Adapter

Ukoliko je baterija prazna i ne puni se, problem može biti adapter. Probajte nekoliko puta, ako neće, preostaje vam da probate nekim drugim adapterom ukoliko imate ili ste pozajmili. Ukoliko je uspelo sa drugim adapterom prosto treba kupiti novi adapter.

DC konektor

Kada je DC konektor problem ne znači da adapter nije dobar već da matična ploča ne dobija struju za pokretanje laptopa. Možete probati da rešite ovaj problem tako što ćete tražiti odgovarajući ugao utikača u utičnici. Ukoliko se desi da se lampica upali ili da se čuje neki zvuk u pitanju je kvar konektora za punjenje i treba ga zameniti.

Matična ploča

Kada je u pitanju kvar na matičnoj ploči tu nema nikakve popravke već samo kupovina nove, što može biti vrlo skupo.

Laptop zvuči čudno prilikom rada ili prilikom podizanja sistema

Šum laptopa može biti bezazlen kada je u pitanju samo rad ventilatora koji hoće detaljno čišćenje jer se nagutao prašine, ali može biti i veoma veliki problem ako buka dolazi sa hard diska jer je to znak da se pokvario. Kada primetite takvu buku morate sačuvati sve svoje važne podatke. Često se dešava da na ekranu nema slike, ali da se čuje pištanje prilikom pokretanja laptopa koje nastavlja da traje. Problem je najčešće vrlo jednostavan za rešavanje, jer je uglavnom u pitanju neki taster koji se zaglavio, pa se problem može rešiti pritiskanjem različitih tastera. Ukoliko tasteru nema pomoći jedina opcija je zamena tastature na laptopu.

Prosipanje tečnosti

Prosipanje tečnosti na računar ne mora da bude strašno ukoliko brzo reagujete i isključite laptop, i izvadite bateriju i kabl za napajanje. Kada se radi o površinskom prolivanju prosto treba dati dovoljno vremena da se zahvaćeni deo dobro prosuši. Treba proći makar 72 sata kako bi se sve prosušilo kako valja i kako ne bi došlo do kratkog spoja. Problem nastaje ukoliko tečnost dođe do unutrašnjosti i matične ploče. Tada treba laptop rastaviti i očistiti komponente. Postoje upravo i sredstva za čišćenje u tu svrhu, a nekada je laptop servis najbolja i jedina moguća opcija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *