supstrat

Pre nego što počnete sa uzgajanjem cveća, koliko je važno da se raspitate o načinu uzgoja, uslovima u kojima određena biljka može da uspe, toliko je bitno i nabaviti odgovarajući supsrtat i pravovremeno pripremiti zemljište za cveće. 

Da bi se postigli visoki prinosi i velike količine cveća na malo zemlje, neophodno je da se koriste tehnike proizvodnje koje su visokog intenziteta. Ove metode uključuju značajna ulaganja u zdravlje tla, strukture za produženje sezone i u sredstva za suzbijanje korova, ali i dobro planiran razmak između biljaka i proavilno određen  plan sadnje. Sukcesivna sadnja znači da čim jedna sorta procveta, ona se kida i na njeno mestu se sadi nova bilja u narednih nekoliko dana.

Na taj način sa svake obradive površine bere barem po dve kulture u jednoj sezoni, što značajno povećava ukupnu proizvodnju. Takođe, uzgoj sopstvenog rezanog cveća može biti odličan izvor dodatnog prihoda. Najbolje je započeti malo i polako. Cvećari gaje desetine, ponekad stotine različitih sorti, od kojih svaka ima svoje zahteve za klijanjem, berbom i rukovanjem nakon berbe. Pored toga, cene cveća se veoma razlikuju u zavisnosti od toga gde živite i ko su vaši kupci.

Posebno je važna umetnost pronalaženja prave vrste cveća za uzgoj, određivanje vremena berbe za određeno doba godine i prodaja cveća pravim ljudima po najboljoj ceni. Cveće koje prodajete na poljoprivrednim pijacama razlikuje se od cveća koje se prodaje svećarama za venčanja. 

Preporuke za rezano cveće za poljoprivrednike početnike

Bez obzira da li želite da uzgajate rezano cveće iz zadovoljstva, da biste privukli oprašivače ili zbog potencijalnog sporednog posla, evo nekoliko vrsta cvetova koji koji se lako uzgajaju. Pretražite kataloge i pažljivo pročitajte pakete semena kako biste bili sigurni da li je određena sorta cveća dobra za sečenje.

Takođe, posavetujte se na vreme o tome kakvi su supstrati potrebni i kakvi su uslovi važni kako bi se cveće pravilno razvilo. Poljoprivrednici početnici najčešće greše u tome što misle da je uzgajanje cveća jednostavno, a zapravo posao nije nimalo lak i zahteva mnogo znanja, ali i rada i ulaganja.

Odluke o ulaganju

Ako ste spremni da se ozbiljno bavite uzgojem cveća kao biznisom i pitate se šta će vam trebati da započnete, evo koja su to važna ulaganja u prve tri godine. Ako ne želite da imate dugove onda očekujte rast koji je spor i stabilan. Umesto kupovine na kredit, profit iz prethodne sezone iskoristite za ulaganje u infrastrukturu i opremu.

Prvu godinu mnogi uspešni cvećari započeli su vrlo skromno sa kolicima, nekoliko osnovnog ručnog alata, malo kvalitetnog supstrata, malo sredstava za suzbijanje korova i sistemom za navodnjavanje kap po kap. Druge godine poželjno je uložiti u malu staklenu baštu ukoliko ne možete da priuštite neku manju rashladnu jedinicu. Takođe, dobar biznis plan je zlata vredan. Iako se većina poljoprivrednika zaleti i uloži u proizvodnju, treba napomenuti da je od ključne važnosti za kvalitetan i dobar prinos ozbiljno planiran projekat. Jedino tako ćete moći da prevaziđete i neke neplanirane troškove i da krizne situacije prevaziđete na najbolji mogući način!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *