Rolo zavese

Privatni ili poslovni prostor može da se ulepša, dekoriše, ali i učini korisnijim na različite načine. Zavese su upravo mehanizam pomoću kog možete učiniti da vaš dom, ili kancelarija zablista novim sjajem. Rolo zavese su jedan od najmodernijih načina regulisanja nivoa svetlosti, unošenja mirnoće i privatnosti, kao i posebne draži u bilo koju prostoriju. 

Rolo zavese su jedna od vrlo funkcionalnih inovacija savremenog opremanja prostora, koja uz odličan odnos cene i kvaliteta ima više namena, jednostavnu mogućnost ugradnje i trajnost godinama. Najvažnije karakteristike rolo zavesa analiziraćemo u nastavku teksta. 

Namena rolo zavesa

Rolo zavese predstavljaju tip zavesa koji postoji više od decenije na našem tržištu. Idealno se uklapaju u svaki poslovni prostor, ali zbog velikog broja materijala, boja i dezena, kao i izvanredne trajnosti, sve češće se ugrađuju i u domove. Vrlo su tražene i popularne zbog obimnih mogućnosti za ugradnju i raznovrsnih namena. Tako, razlikuju se rolo zavese za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Pored toga, tu su rolo zavese za standardne ili krovne prozore, kao i za terase i specijalno za PVC prozore. U zavisnosti od prostorije, razlikuju se modeli koji imaju okvirno 3, 5 ili 10% propustljivosti svetlosti, što direktno utiče na cenu.

Primarna namena rolo zavesa u bilo kojoj prostoriji jeste jednostavna regulacija nivoa svetlosti – u jednom potezu prostorija se može potpuno zatamneti ili osvetleti, a mogu se naći i srednje varijante svetlosti, kao što su rolo zebra zavese. Iz njihove multifunkcionalnosti i trajnosti, proizilazi i raznovrsna upotreba i odlično uklapanje u svaki prostor. Estetski momenat posebnog doživljaja prostorija obogaćenim rolo zavesama još jedan je od razloga zašto su vrlo popularne u svim prostorijama. Rolo zavese mogu biti jednobojne, prugaste ili šarene. Kada je u pitanju mehanizam pokretanja, mogu imati lančić ili čvrsti štap na povlačenje, prekidač na zidu ili daljinski upravljač, što je najmodernije rešenje. 

Ugradnja rolo zavesa

Višestruka namena i upotreba rolo zavesa proizilazi i iz njihove jednostavne ugradnje, ali ona zahteva profesionalni pristup. Proizvođači uglavnom daju mogućnost besplatne isporuke i ugradnje, ili je uračunaju u cenu zavese. Vrlo važno je razmotriti kakva treba da bude ugradnja ovih zavesa, posebno što se one uglavnom pokreću potezanjem lančića koji treba da bude postavljen stabilno. Naime, one se mogu postaviti na okvir prozora, zid ili plafon. Na navedena mesta stavlja se aluminijumski ram, obično u beloj, crnoj i drugoj neutralnoj boji, obično prema stolariji i zidovima pa se gotovo i ne vidi. Rolo zavese se izrađuju po želji i meri kupaca, pa je na taj način moguće kreirati bilo koju dimenziju. 

Ugradnja rolo zavesa vrši se prema prozoru – ako je u udubljenju, dobro je zavesu staviti do ivice zidova. Suprotno, ako je prozor izjednačen sa zidovima, može se razmotriti i varijanta ugradnje rolo zavesa u okvir stolarije. Ovo često nije preporuka stručnjaka, jer se tada buši okvir prozora ili vrata, pa prilikom skidanja i menjanja ostaju šupljine i neravnine koje je teško prekriti. Kod niskih i prostorija po kosinom, savetuje se postavljanje aluminijumskog rama na plafon, naročito ako imate aluminijumsku stolariju, radi boljeg korišćenja i proširivanja prostora. Za male prostorije takođe savetuju se svetlije boje i nijanse, dok za veće može se odabrati i neki upadljiviji dezen. Ugradnja takođe zavisi i od vrste zida – ukoliko je u pitanju gips, ploča ili druga nebetonska struktura, postoji poseban način ugradnje, vrsta rama i pričvršćivača koja se postavlja. Za ugradnju će biti potrebani 

Održavanje rolo zavesa

Odlično svojstvo rolo zavesa, koje posebno raduje žene koje održavaju prostorije, jeste njihovo jednostavno čišćenje. Za razliku od klasičnih zavesa koje su često vrlo teške, postavljaju se na visoke garnišne, peru se često ručno ili mašinski pa zahtevaju peglanje i ponovno stavljanje, kod rolo zavesa nema potrebe za takvim održavanjem. One se čiste jednostavno – brisanjem prašine suvom ili vlažnom pamučnom krpom, ili predmetom za prašinu, uz detaljnije čišćenje rama, metalnog ili plastičnog držača dna zavese i pokretača na lančiću. Nije preporučljivo niti neophodno koristiti bilo kakvo tečno sredstvo osim vode uz krpu, jer može dovesti do smanjenja funkcionalnosti zavesa, pojave fleka i promene izgleda.

Rolo zavese

U slučaju većeg prljanja, moguće je skinuti ih oprati prema potrebi, ali za to je bolje pozvati lice koje je vršilo ugradnju ili drugu stručnu osobu, kako ne bi došlo do oštećenja. Takođe, njihova karakteristika je da se ne menjaju tokom vremena, izrađene su od kvalitetnih mrežastih materijala i platna, boje su trajne i unikatne. Važna napomena je i da su one antibakterijske i da skupljaju mnogostruko manje prašine nego standardne zavese. 

Cena rolo zavesa

Rolo zavese idealan su način da unesete u vaš prostor duh modernog dizajna, a da imate vrlo funkcionalan način regulisanja svetlosti. Odnos cene i kvaliteta rolo zavesa je odličan. Dokaz tome je činjenica da su ove zavese danas izrazito tražene jer su pre svega moderne, razvijaju se novi dezeni, modeli i mehanizmi, uz besprekorno uklapanje u svaku prostoriju. Veliki izbor rolo i drugih zavesa možete pronaći na sajtu Lukić Rolet. Pored izrade, nude i ugradnju po veoma pristupačnim cenama. Više o tome saznajte na linku https://lukicrolet.rs/

Ključno pitanje odnosi se na to koliko je novca potrebno izdvojiti za rolo zavesu za bilo koju prostoriju. Cena ovih zavesa zavisi od potrebne dimenzije, materijala izrade i propustljivosti svetlosti, modela, boja, mehanizma pokretanja, pa i samih boja. Novčani izdatak izražava se po jednom kvadratnom metru, i zahteva angažovanje stručnih lica koja će tačno premeriti potrebnu dimenziju za prozor ili vrata na licu mesta gde će se vršiti i ugradnja. U cenu zavese se obično uračuna cena rama, prevoz i montaža, a nekada to bude i realan „gratis“ za kupce, a ona može zavisiti i od roka izrade i ugradnje. Za hitne porudžbine može se cena povećati. Uglavnom, okvirna cena izražava se u evrima i kreće se između 20 i 70 evra po jednom kvadratnom metru. Najprodavaniji su modeli u srednjem cenovnom rangu – oko 40 evra. Odobravaju se i popusti za poručivanje većeg broja zavesa, stalne kupce i slično, u zavisnosti od politike poslovanja preduzeća, pa kupci mogu istražiti i te mogućnosti.

Rolo zavese predstavljaju inovativan, funkcionalan i dugotrajan način da se poveća ili smanji svetlost u prostorijama, uz odlične estetske efekte. Danas se mogu birati materijali, dimenzije, jednobojni, prugasti ili šareni dezeni, uz jednostavnu, brzu i kvalitetnu ugradnju. Preporuka je da se u svaku prostoriju postavi neki model rolo zavese, jer uz kvalitetna svojstva i dugotrajnost, ove zavese karakteriše odlična cena i vrlo lako održavanje i otpornost na sve uticaje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *