Ronjenje u crvenom moru

Hurgada je jedno od najlepših letovališta Egipta. Nije popularno samo po peščanim plažama i čistom moru, već i izuzetno očuvanim korlnim grebenima. Pravo vreme da naučite da ronite je upravo poseta Hurgadi. Usluga je na visokom nivou, ljudi su ljubazni i topli, voda je topla, a tople su i noći koje obećavaju dobar provod.

Ovo su sve dobre strane poznatog Egipatskog letovališta, ali da biste se dobro pripremili za putovanje treba da sagledate celokupnu sliku. Zato ćemo vam u narednim redovima odgovoriti na sve nedoumice koje možete imati u vezi sa ovim mestom. Kako se dobija viza i koliko se plaća, da li je voda pitka, očekuje li se od vas bakšiš i ima li specifičnih kulturoloških pravila koje morate slediti?

No, ono što ljude najviše brine kada je u pitanju Hurgada jeste bezbednost, naročito zbog nestabilne situacije u državi od pre par godina. Zato ćemo upravo sa tim i početi.

Da li je Hurgada bezbedna?

Na ovom linku možete pročitati najnovije vesti vezane za o prijemu novih turista apropo Korona pandemije.

Što se ostalih informacija tiče, pre par godina se Egipat generalno nije smatrao bezbednom destinacijom, što je, naravno, uticalo i na broj turista u Hurgadi. Međutim, ova situacija se promenila u zadnje dve godine. Naime, Egipćanima bezbednost turista ide u korist, te se stoga letovališta u ovoj državi smatraju prilično bezbednim.

Ni u jednom trenutku se tokom boravka u Hurgadi nećete osetiti nesigurnim. Lokalno stanovništvo je izuzetno ljubazno i uvek će vam izlaziti u susret. Ovde se nisu događali veći incidenti pa je i to jedan od razloga zbog kod se ovo letovališto prilično brzo oporavilo.

Recimo, 2018. godine je dosta hotela bilo zatvoreno, a i oni što su radili nisu ispunjavali svoj maksimalni kapacitet. Već naredne godine se to promenilo, te se očekuje da će se takav trend rasta nastaviti i naredne sezone.

Dakle, nema nikakvog razloga da se osećate nesigurnim u Hurgadi. Jedino što vam može zasmetati jeste navalentnost pojedinih prodavaca, ali te stvari su slične u većini većih turističkih mesta, tako da to ne treba da vas brine. Potrebno je samo da ih ljubazno odbijete.

Egipćani očekuju bakšiš

Da, Egipćani će očekivati bakšiš možda kad i vi to ne očekujete. Recimo, nemojte se začuditi da ako vam neko samo spusti torbu sa trake na aerodromu i zatraži bakšiš. Samo će ispružiti ruku i očekivati novac.

Takođe, imaju jednu naviku koja je nama neobična. Mi smo navikli da je davanje bakšiša prećutno, tj. da se ne komentariše pred nekim da li je zadovoljan sumom koju je dobio. U Egiptu to nije slučaj, ako ste nekome dali premalo novca, on će vam to odmah reći, ponovo ispružiti ruku i očekivati još.

Ovakve situacije mogu biti pomalo nezgodne, ali nemojte im to uzimati za zlo, to je deo njihove kulture.

Cenjkanje je, takođe, tipično za ovu državu. Možete se cenjkati oko svega što se nalazi u radnjama. Možete smanjiti cenu odeći, obući, suvenirima, možete ovde kupiti čak i tepihe, lampe i razne stvari kojima možete opremiti i ukrasiti dom po mnogo jeftinijim cenama.

Da li je potrebna viza?

Našim građanima je potrebna viza da bi stupili na tlo Egipta. Turističke vize su jednokratne i koštaju 25$ i ona se dobija na graničnom prelazu ili na aerodromu.

Dobra stvar je da Hurgada ima svoj aerodrom koji je prilično nov i koji se obično koristi za turističke svrhe, te nećete previše čekati na vizu niti na pasoškoj kontroli. Nekada su redovi prilično kratki, sve zavisi koliko je aviona sletelo u isto vreme.

Vaša turistička viza važi 30 dana i od dokumenata će vam biti potreban važeći pasoš. Rok važenja pasoša mora biti minimalno šest meseci od datuma kada planirate da se vratite u Srbiju.

Na koje još stvari treba obratiti pažnju

Ne možemo naglasiti koliko je važno da nosite kremu za sunčanje, šešire, laganu odeću, da pijete dosta vode. U Africi očekujte vrućine kakve kod nas još niste imali prilike da osetite, naročito ako putujete u julu ili avgustu.

Koristite isključivo flaširanu vodu, ne samo za piće već i za pranje zuba. Čep flaše je obložen providnom plastikom koju skidate pre nego što odvrnete čep. Ovo napominjemo jer može se na ulici desiti da vam neko proda flašu vode bez te zaštite. Takvu vodu ne prihvatajte jer postoji dobra mogućnost da nije zapravo flaširana.

Ponesite probiotike i lekove koji bi mogli pomoći kod dijareje. Nije neobično da turisti odreaguju na hranu ili na vodu, ili da im prosto ne prija promena.

220 V je tipična voltaža u Egiptu, a utičnice su iste kao i kod nas, što znači da vam neće biti potrebni adapteri da biste punili svoje aparate.

U radnjama će prihvatiti evre, a možete pretovriti evre i u egipatske funte. Prilikom cenjkanja što pre naglasite da ste iz Srbije, primetićete kako će vam odmah sniziti cene.

Napominjemo da je u Egiptu zabranjeno javno pokazivanje emocija, to podrazumeva da parovi ne smeju da se drže za ruke ili poljube u javnosti. No, kako je Hurgada turističko mesto, ovde se takva pravila baš i ne poštuju. No, ako budete išli na neke izlete u okolini preporučujemo da vodite računa.

Sve u svemu, u Hurgadi ćete se nesumnjivo divno provesti, začudićete se koliko je visok kvalitet usluge ovde, prema nekima čak i bolji nego na poznatijim svetskim turističkim destinacijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *